Πρόεδρος: Η Τουρκία πρέπει να κάνει πολλά ακόμα για τη λύση

Υπάρχουν πολλά που η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, προκειμένου το ταχύτερο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον “Φιλελεύθερο”.

“Δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά θέσεων τις οποίες καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία ακόμα τηρεί και οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων,” ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας του μνημοσύνου του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, στο Μαχαιρά.

“Πιστεύω”, πρόσθεσε, “τα μηνύματα να ληφθούν τελικά υπόψη για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό που επιδιώκουμε”.

Ερωτηθείς για αναφορές του κ. Τσαβούσοβλου στο εδαφικό και το περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εδαφικό και περιουσιακό, εξ όσων είπε (ο Τσαβούσογλου), θα πρέπει να συζητηθούν μαζί, οι χάρτες θα μείνουν στο τέλος”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “αυτό που επίσης σημειώνω είναι την αναφορά όσον αφορά τις εγγυήσεις ότι δεν θα πρέπει να είναι απειλή τουλάχιστον για τους Ελληνοκύπριους. Μένω μέχρι εδώ.”

“Ο διάλογος για το Κυπριακό δεν είναι δια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ή δια συνεντεύξεων που θα γίνει αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Τσαβούσογλου: Ασφάλεια και εγγυήσεις να συζητηθούν σε πενταμερή
 
Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι για να υπάρξει διαρκής διευθέτηση του κυπριακού, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι ανησυχίες των ελληνοκυπρίων στην πτυχή της ασφάλειας. Υπέδειξε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας σε μια πενταμερή διάσκεψη.
 
Τόνισε πάντως ότι δεν θέλει να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων.
 
Για το τέλος της διαδικασίας των συνομιλιών, τοποθετεί και τη συζήτηση στα θέματα του εδαφικού και του περιουσιακού. Οι χάρτες, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος και τόνισε στη συνέχεια ότι η Τουρκία στηρίζει την λεγόμενη "Επιτροπή Περιουσιών" που λειτουργεί στα κατεχόμενα.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε επίσης πως η βάση για τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος είναι το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη- Ερογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η χώρα του θα βάλει το μερτικό της, όπως είπε, στη χρηματοδότηση της λύσης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ρητή δέσμευση ΥΠΕΣ για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τη Λευκωσία
Η ενημέρωση για την παρουσία υποψηφίων στα εκλογικά κέντρα και τον ορισμό αντιπροσώπων
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κόμπος
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Εμίρης του Κατάρ
Βάζουν μπρος την επιχείρηση συσπείρωσης, τρέχουν και δεν φτάνουν οι κομματικές ηγεσίες
Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κ. Ιωάννου: Ο ΠτΔ εργάζεται με επιμονή για επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό
Οι Ευρωεκλογές ως σταθμός για τις Βουλευτικές και τα απώτερα στοιχήματα των κομμάτων
Χρίστος Τσίγκης στον REPORTER: Έχουμε το πρόγραμμα και τις ικανότητες να πάρουμε τον Στρόβολο μπροστά
Δεν μετέβη στο Βαρώσι ο Γιλμάζ-Αποχώρησε από τα κατεχόμενα