Ο Ρεπόρτερ μπήκε στο κατεστραμμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
14:03 - 28 Φεβρουαρίου 2016
Καταστράφηκαν όλα
Μπαίνοντας κανείς στο κτίριο – φάντασμα αντικρίζει πρώτα την πλατεία του Θεάτρου. Η εικόνα είναι θλιβερή. Ο πάλαι ποτέ ναός του πολιτισμού, έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο περιστερώνα με τα περιττώματα των πουλιών που ζουν πλέον εντός του κτιρίου, να έχουν καλύψει τα πάντα. Στα άδεια καμαρίνια κρέμονται από τους τοίχους κάποιες διαφημιστικές αφίσες, ενώ στο υπόγειο του θεάτρου παλιά σκηνικά θυμίζουν την ιδιότητα του κτιρίου πριν από την καταστροφή του. Στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν γίνει ήδη κάποιες προκαταρκτικές εργασίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις αναγκαίες μελέτες που πρέπει να διεξαχθούν, ώστε να καθοριστούν οι όροι των προσφορών για αποκατάστασή του. Από τις μελέτες αυτές προέκυψε και η αναγκαιότητα για στατική αναβάθμιση του Θεάτρου.
14 εκατ. ευρώ η αποκατάσταση
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχιτεκτόνων του Τμήματος Δημοσίων Έργων το οποίο ανέλαβε τη διαδικασία, το κόστος αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου θα ανέλθει στα 14 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 9 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αρμοδίως μας έχει λεχθεί, το κόστος αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια ευρώ για δύο λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση όπως οι προσφορές να αφορούν μελέτη και συντήρηση με τη μέθοδο Design and Build. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κόστος, το οποίο το κράτος έτσι και αλλιώς θα επωμίζονταν εάν αναλάμβανε από μόνο του την ευθύνη συντήρησης του κτιρίου, η οποία, με βάση τις προσφορές που θα προκηρυχθούν, θα είναι διάρκειας 12 χρόνων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αναγκαιότητα για στατική αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου του Θεάτρου, το οποίο λειτούργησε το 1967.
Έτοιμη η προσφορά
Σημειώνεται πως μικτή Επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και ο δήμος Λευκωσίας- έχει καταλήξει στους όρους των προσφορών για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου. Τα έγγραφα του διαγωνισμού για την προκήρυξη της προσφοράς είναι έτοιμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αναμονή της έγκρισης του συνολικού κόστους, από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα αφορά στη μέθοδο Design and Build. Δηλαδή, ο επιτυχών προσφοροδότης θα αναλάβει τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου, ενώ το κόστος υλοποίησης θα επωμιστούν από κοινού το κράτος και ο δήμος Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει συμπεριληφθεί στις πρόσφατες εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ως γνωστόν, τον Ιούλιο του 2014, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη εργασιών αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου της Λευκωσίας, με στόχο τη διάσωση και επαναφορά του σε λειτουργία και την αξιοποίησή του ως χώρου φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο.
Ίδια λειτουργική μορφή
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας θα κρατήσει την ίδια λειτουργική μορφή που είχε από τον καιρό της λειτουργίας του, δηλαδή να είναι σε θέση να φιλοξενεί και πάλι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, με κάποιες όμως διαφοροποιήσεις σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Αρχικά, θα γίνει εξολοκλήρου αναβάθμιση του Θεάτρου σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό. Προβλέπετε ηλεκτρολογική και ακουστική αναβάθμιση, ενώ ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν σύγχρονα μέσα ήχου και φωτισμού, ώστε να μπορεί το Θέατρο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής. Οι ιστορικές όψεις του Θεάτρου θα παραμείνουν ως έχουν, με τις εργασίες να προβλέπουν συντήρηση και στατική ενίσχυσή τους. Οι δύο προσθήκες δεξιά και αριστερά από τη σκηνή, επίσης θα παραμείνουν ως έχουν και θα συντηρηθούν, ενώ η στατική μελέτη είχε καταδείξει την αναγκαιότητα για αναβάθμιση του φουαγιέ και του εξώστη του Θεάτρου.
Ακόμη δικάζονται
Μετά την κατάρρευση της οροφής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, ο δήμος της πρωτεύουσας προχώρησε σε αγωγές εναντίον του αρχιτέκτονα που μελέτησε το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου, του πολιτικού μηχανικού αλλά και του εργολάβου που το ανέλαβε, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή που είχε οριστεί για εξέταση του θέματος, έκρινε πως η αντοχή των ψαλιδιών (τα οποία είχαν τοποθετηθεί το 1956 που κτίστηκε το θέατρο) ήταν οριακή, εξαιτίας του βάρους τους, του βάρους των υλικών επικάλυψης και του βάρους των ψευδοροφών και άλλων κατασκευών. Για τον λόγο αυτό, ένα μικρό επιπρόσθετο βάρος ήταν αρκετό για να προκαλέσει την κατάρρευση της στέγης, όπως κι έγινε. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Ρεπόρτερ» ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη ενώπιων δικαστηρίου, με τη διαδικασία εκδίκασης να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενόψει αυτού, συνέχισε η ίδια πηγή, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Λευκωσίας πρότεινε κάποιες υπαλλακτικές προτάσεις για επίσπευση της όλης διαδικασίας, τις οποίες ο δήμος επεξεργάζεται.