Μείωση θητείας: Τι προνοεί η απόφαση της Κυβέρνησης

«Πλήρης εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση της Ε.Φ., με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού ημιεπαγγελματικού στρατού, με 14μηνη θητεία και παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών, έτσι ώστε η μαχητική της ικανότητα ν’ αναβαθμιστεί». Αυτή είναι η ακριβής διατύπωση της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως καταγράφεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα, γύρω από το επίμαχο ζήτημα μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Μια προεκλογική δέσμευση, που η κυβέρνηση έρχεται περίπου τρία χρόνια έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων της να υλοποιήσει, αλλά με τρόπο που να δημιουργεί σκιές και να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Σκιές και αντιδράσεις με φόντο, τόσο τη χρονική στιγμή που επέλεξε να προχωρήσει στη μείωση της στρατιωτικής θητείας (μόλις λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές), αλλά και σε σχέση με τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα που προσέδωσε (κάτι σαν καταδρομική επιχείρηση), στη λήψη και ανακοίνωση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Καταλαμβάνοντας τους πάντες στον ύπνο, ακόμη και αυτόν τον ίδιο τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γιώργο Βαρνάβα, «δεν ήξερε τίποτα και δεν είχε ιδέα», όταν ρωτήθηκε επί του θέματος από τα μέλη της Επιτροπής.

ΠΥΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η κυβέρνηση κατηγορείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μια απόφαση που λαμβάνεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, καθώς και για το ότι, όπως υποστηρίζουν, δεν προέβη σε καμία εκ των προτέρων διαβούλευση, προχωρώντας μονομερώς και αιφνιδιαστικά στη λήψη της απόφασης αυτής. Υπενθυμίζεται πως την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του της περασμένης Πέμπτης, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, να τη γνωστοποιούν μέσω σχετικού τιτιβίσματός τους στο Twitter.

ΝΕΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε στη βάση πρότασης την οποία κατάθεσε ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, αναφορικά με την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, η στρατιωτική θητεία μειώνεται από τους 24 στους 14 μήνες. Η μείωση της θητείας θα έχει άμεση ισχύ. Οι εθνοφρουροί της 2015Β’ ΕΣΣΟ θ’ απολυθούν στους 18 μήνες (σ.σ. τον προσεχή Ιανουάριο), ενώ αυτοί που κατατάγηκαν τον περασμένο Ιανουάριο (2016Α’ ΕΣΣΟ) και όσοι θα ακολουθήσουν, θα υπηρετήσουν 14μηνη θητεία. Από την απόφαση αυτή δεν επωφελούνται, εξού και αντιδρούν, οι εθνοφρουροί οι οποίοι κατατάγηκαν το καλοκαίρι του 2014.
Για κάλυψη των κενών που θα προκύψουν από την απόλυση των κληρωτών εθνοφρουρών, θ’ αρχίσει άμεσα διαδικασία πρόσληψης 3.000 επαγγελματιών οπλιτών. Στις προσλήψεις θα υπάρχει περιορισμός ηλικίας, μέχρι 32 χρόνων, ενώ το υπολογισμένο κόστος ανέρχεται στα 33 με 35 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των υπολογισμών της κυβέρνησης, το κόστος θ’ αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος που θα εξοικονομείται από τους κληρωτούς.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, από την απόλυση των κληρωτών στους 14 μήνες θα προκύψουν εξοικονομήσεις προερχόμενες από τη σίτιση, τους μισθούς τους (180 ευρώ μηνιαίως έκαστος), καθώς και από το κονδύλι για τα είδη ένδυσης και υπόδησης που τους χορηγούνται με την κατάταξή τους για την 24μηνη σήμερα διάρκειας θητεία. Πέραν των εξοικονομήσεων αυτών, για την υλοποίηση του σχεδίου θα χρειαστούν επιπρόσθετα 33 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ

Πληροφορίες τις οποίες εξασφάλισε ο «Ρεπόρτερ», σε σχέση με τον τρόπο που θα γίνουν οι προσλήψεις των τριών χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, αναφέρουν ότι η πρόσληψή τους θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο και ο ακάθαρτος μισθός τους θα ανέρχεται στα 1100 ευρώ. Το πρώτο συμβόλαιο που θα υπογράψουν θα είναι μονοετούς διάρκειας και δοκιμαστικού χαρακτήρα, ενώ σε περίπτωση που το σύστημα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, θα υπογράφονται τριετείς συμβάσεις, οι οποίες θ’ ανανεώνονται με τη λήξη τους. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στην ομάδα των επαγγελματιών οπλιτών θα έχουν, όπως έχει προαναφερθεί, άτομα μέχρι 32 ετών, τα οποία θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία και να διαθέτουν καθαρό ποινικό μητρώο. Προτεραιότητα, όσον αφορά στις προσλήψεις, θα δοθεί σε ανέργους που ήδη λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα(ΕΕΕ) ή ανεργιακό επίδομα. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν συμπληρωθούν από την Κύπρο, τότε υπάρχει πρόνοια για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από την Ελλάδα.

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ 

Στα καθήκοντα των επαγγελματιών οπλιτών περιλαμβάνονται, τόσο οι σκοπιές όσο και οι «αγγαρείες» στις Μονάδες όπου θα υπηρετούν, με ταυτόχρονο βεβαίως χειρισμό οπλικών συστημάτων, για τα οποία θα τύχουν εκπαίδευσης. Οι επαγγελματίες οπλίτες θα εργάζονται οκτάωρο, με βραδινές υπηρεσίες εντός των Μονάδων τους. Ουσιαστικά, θα εργάζονται καθημερινά μέχρι το μεσημέρι, πέραν αυτών που θα εκτελούν βραδινή υπηρεσία για σκοπιά, και οι οποίοι θα διανυκτερεύουν εντός της Μονάδας. Σε ό,τι αφορά τις σκοπιές, αξίζει να σημειωθεί, τροχοδρομείται η αγορά και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του απαιτούμενου σήμερα ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται για τον σκοπό αυτό. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας μελετά την προοπτική παροχής επιπλέον κινήτρων, ώστε να αυξήσει το ενδιαφέρον για ένταξη ανέργων στην Ε.Φ. Όπως πληροφορείται ο «Ρεπόρτερ», το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο οι επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι θα συμπληρώσουν δεκαετή υπηρεσία στην Ε.Φ. (με βάση την πρόταση κάθε οπλίτης έχει δικαίωμα υπηρεσίας μέχρι δέκα χρόνια), να έχει το δικαίωμα συνέχισης της εργασίας του σε άλλα Σώματα ασφάλειας του κράτους, όπως είναι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Αναλόγως, πάντοτε, των αναγκών που θα υπάρχουν στα Σώματα αυτά. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, αυτοί που θα προσληφθούν θα είναι μάχιμοι οπλίτες και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόσληψη οπλιτών που θα εμπίπτουν στις κατηγορίες των βοηθητικών οπλιτών (Ι2, Ι3, Ι4).
Η διαδικασία πρόσληψης θα αρχίσει αμέσως με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μετά την πρόσληψή τους, οι επαγγελματίες οπλίτες θα ακολουθήσουν εκπαίδευση διάρκειας ενάμιση μηνός σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, και ακολούθως θα παρουσιαστούν στις Μονάδες όπου θα υπηρετούν και στις οποίες θα τύχουν περαιτέρω εκπαίδευσης στα οπλικά συστήματα της Μονάδας. 
Επισημαίνεται πως η υλοποίηση του κυρίου μέρους του σχεδίου μείωσης της στρατιωτικής θητείας και πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών, είναι άμεσα συνυφασμένη με την εν εξελίξει προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Δηλαδή, σε περίπτωση που στο αμέσως προσεχές διάστημα προκύψει θέμα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, η υλοποίησή του θα παγώσει, δεδομένου ότι σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος η στρατιωτική θητεία θα καταργηθεί σχεδόν πλήρως, αφού θα παραμείνει μόνο ένας μικρός μεικτός στρατός προς εκπλήρωση των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. 

Δειτε Επισης

Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση