Μπήκαμε στα μυστικά εργαστήρια του καρναβαλιού της Λεμεσού

Σ’ αυτό το «μυστικό εργαστήρι» γίνονται όλες οι προεργασίες. Και οι μυημένοι χρίζουν τους αμύητους στο καρναβάλι. Εδώ βρίσκεται η άκρη του μυστηρίου που απασχολεί τον κόσμο που έκπληκτος σχολιάζει στην πρώτη εμφάνιση των καρναβαλιστών: «Μα πότε έγιναν όλα αυτά; Εμείς πού ήμασταν και δεν τους πήραμε χαμπάρι;». Λένε πως κρατάνε την έκπληξη για το δωδεκαήμερο του καρναβαλιού. Δεν αρνούνται, όμως, οι μαστόροι του λεμεσιανού ξεφαντώματος να μας δείξουν πώς βγαίνει η δουλειά τους. Να μας μπάσουν στα εργαστήριά τους, που πριν από τη μεγάλη γιορτή φροντίζουν και διατηρούν στην αφάνεια. Δεν θα τους χαλάσουμε την έκπληξη. Απλώς θέλουμε να πάρουμε και να δώσουμε μια γεύση, να μάθει ο κόσμος από πού εκκινεί και εμφανίζεται αυτή η κουρδισμένη μηχανή του λεμεσιανού καρναβαλιού. Απαντώντας και στις απορίες του κόσμου για τους χώρους όπου στήνονται τα άρματα, ράβονται τα κουστούμια, γράφονται και προβάρονται τα σενάρια όλων των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων.

Εδώ στήνονται τα άρματα
Τα εντυπωσιακά άρματα του λεμεσιανού καρναβαλιού που ανήκουν στον Δήμο, σχεδιάζονται, φιλοτεχνούνται και επιδιορθώνονται σε τεράστιους στεγασμένους χώρους στην περιοχή της Α΄ Δημοτικής Αγοράς. Οι ακούραστοι ειδικευμένοι υπάλληλοι του Δήμου που ασχολούνται με τα άρματα, δεν βρίσκουν αυτόν τον καιρό ώρα ούτε για τσιγάρο. Βρήκαμε τον Νίκο, τον Στέλιο, τον Κίμωνα, τον Γιάννο, τον Μιχάλη, τον Γιάγκο, τον Χριστάκη, τον Κώστα, να επιδιορθώνουν, να φρεσκάρουν τα άρματα, να επαναφέρουν τις φιγούρες που στήνονται για τον διάκοσμο της πόλης. Τους πιάσαμε επ’ αυτοφώρω να περιποιούνται τον λέοντα της Αμαθούντας, που θα κρατά στο στόμα του το διαμάντι της Μεσογείου –τη Λεμεσό δηλαδή– και θα σέρνει το άρμα της βασίλισσας. Εμπνευστής του άρματος είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 

Προετοιμάζονται πυρετωδώς οι κανταδόροι

Μια από τις πολλές και γνωστές ομάδες, οι «Κανταδόροι Λεμεσού», αναλώνονται σε τακτικές πρόβες, αρκετές μέρες πριν από την έναρξη του καρναβαλιού. Τους συναντήσαμε στο Οίκημα Γραμμάτων και Τεχνών, στον οδό Γλάδστωνος, κατά τη δεύτερη πρόβα τους, από τις έξι συνολικά προγραμματισμένες προσεχώς. Ο επικεφαλής της ομάδας των 40 κανταδόρων, Χάρης Ψυλίδης, δηλώνει ότι προετοιμάζουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από 15 τραγούδια για τις φετινές εκδηλώσεις του καρναβαλιού.
 

 


ΣΤΑ ΡΑΦΤΑΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Κινέζοι γιοκ φέτος


Ο Χρίστος Όθωνος ντύνει ομάδες καρναβαλιστών από το 1995. Σε επαγγελματική βάση. Αυτό τον καιρό, το σχεδιαστικό τμήμα βρίσκεται στο φόρτε της εργασίας του. Πολλές ώρες ημερησίως αλλά και νυχτέρια, για να ετοιμαστούν οι 2.000 στολές που έχουν παραγγελθεί από 15 ομάδες εφέτος. «Ζήσαμε και μεγαλύτερη ένταση. Ράβαμε μέχρι και τη μέρα του καρναβαλιού, πριν από τρία χρόνια, αφού οι παραγγελίες μας ξεπερνούσαν τις 5 χιλιάδες κοστούμια». Το προσωπικό, αποτελούμενο από 11 άτομα, αυτό το διάστημα, είναι αλήθεια, δεν παίρνει ανάσα. «Με τον καλό προγραμματισμό θα προλάβουμε και όλους να τους ικανοποιήσουμε και καλή δουλειά να βγάλουμε», αναφέρει στον «Ρεπόρτερ» ο πρωτοράφτης του καρναβαλιού και θυμάται διάφορες φάσεις που πέρασε ως επαγγελματίας. «Αλλάζει με τα χρόνια ο τρόπος συμπεριφοράς του κόσμου. Πιο παλιά ο ράφτης του καρναβαλιού εξυπηρετούσε ευκατάστατες ομάδες, την ελίτ μπορώ να πω της Λεμεσού. Δεν μπορούσαν όλοι να πληρώσουν 50 και 100 λίρες για ένα κουστούμι». Από τη δεκαετία του ’90 έπεσαν οι τιμές και έτσι στη διαδικασία του ραψίματος πέρασε και η μεσαία τάξη. «Να σας πω, όμως, και το άλλο. Ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια στροφή του κόσμου στις έτοιμες κινέζικες στολές, γεγονός που κατά περίεργο τρόπο δεν επαναλήφθηκε εφέτος. Ρωτώ και μαθαίνω ότι από τις 150 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στο καρναβάλι, είναι ζήτημα αν 2-3 απευθύνθηκαν στην αγορά για αποκριάτικα κινέζικα κουστούμια». Σημειώνεται πως απ’ τα χέρια των συνεργατών του Χρίστου, ετοιμάζονται εκατοντάδες στολές που θα ντύσουν ήρωες παραμυθιών και ιππότες, Θιβετιανούς μοναχούς, φυλές όπως οι Μασάι, πρωταγωνιστές και κομπάρσους κλασικών κινηματογραφικών ταινιών.
 

 


 

Τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης

Το μεγαλύτερο καρναβάλι… ever


Το μεγαλύτερο καρναβάλι στην ιστορία της, από άποψη συμμετοχών, φιλοδοξεί πως θα παρουσιάσει φέτος η Λεμεσός. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο διάστημα από τις 3 μέχρι τις 13 Μαρτίου. Οι συμμετοχές ομάδων (πεζών και αρμάτων) έφθασαν τις 150, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του καρναβαλιού, εκ μέρους των πολιτιστικών υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Σκεύη Αντωνιάδου, στις συμμετοχές συγκαταλέγονται πολλές ομάδες των 500 ατόμων, ενώ υπολογίζεται πως στο σύνολό τους οι καρναβαλιστές που θα πάρουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση θα ξεπεράσουν εφέτος τις 15 χιλιάδες. Τα άρματα είναι σατιρικά, εμπνευσμένα από την οικονομική κρίση, το Κυπριακό και τη Βουλή, ενώ πολλές ομάδες επέλεξαν άρμα και στολές από ήρωες του μαγικού κόσμου του Ντίσνεϊ και διαφόρων παραμυθιών. Βασίλισσα του καρναβαλιού επιλέγηκε τη φετινή χρονιά η γνωστή καρναβαλίστρια, Έλενα Παπαδοπούλου, που θα περιφέρεται σε άρμα το οποίο θα σέρνει ο λέοντας της Αμαθούντας, με θέμα «Λεμεσός: το διαμάντι της Μεσογείου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B