Εκεχειρία αλλά μόνο στο 10% του συριακού εδάφους

Η ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει τελικά για μια πολύ μικρή περιοχή δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους, των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αποκλειστεί από την εφαρμογή της, ελέγχουν πάνω από το μισό συριακό έδαφος.
 
Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία είναι, σύμφωνα με μια πηγή του συριακού καθεστώτος και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά. Ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί περίπου στο 10% της Συρίας.
 
Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμη για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας: οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.
 
Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρειες περιοχές της όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
 
Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες. Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι "μοιρασμένη" ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.
 
Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ λζα. Στα βόρεια η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νόσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.
 
Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία. Η εκεχειρία θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται "λίκνο" της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.
 
Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς.
 
Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα.
 
Να θυμίσουμε ότι χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι περισσότερες μεγάλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, εφόσον η συριακή κυβέρνηση τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία.
 
Να τηρηθούν οι όροι της εκεχειρίας λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Με ένα ομόφωνο ψήφισμα που υιοθετήθηκε λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησαν τη συμφωνία που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, για τους όρους της συμφωνίας για εθνική παύση των εχθροπραξιών και απαίτησαν όπως αυτή τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού.
 
Το ψήφισμα ζητά «την πλήρη και άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 2254/2015» για τη διευκόλυνση μιας, υπό την ηγεσία και ιδιοκτησία των Σύρων πολιτικής μετάβασης, ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση στη χώρα, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι «ο λαός της χώρας αυτής θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας».
 
Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι η παύση των εχθροπραξιών – που χαρακτήρισε μέγα επίτευγμα - ήταν αποτέλεσμα μακρών και αναλυτικών συνομιλιών και αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο.
 
Χαρακτήρισε το Σάββατο «κρίσιμη μέρα» και προειδοποίησε ότι δεν θα λείψουν οι προσπάθειες υπονόμευσης της διαδικασίας. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί ταχύτατα για να αντιμετωπίσει τα όποια περιστατικά προκύψουν, καλώντας παράλληλα όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
 
Ανέφερε τέλος ότι σκοπεύει να συγκαλέσει ένα νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στις 7η Μαρτίου.
 

 
 

Δειτε Επισης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Μαλάτεια της Τουρκίας
Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Συρία-Καταστράφηκαν γέφυρες
Τριανταδιάχρονος στην Πολωνία σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του, κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά
Θρίλερ με την πτώση αεροπλάνου στη Λιθουανία-Το Βερολίνο δεν αποκλείει «εξωτερική ανάμειξη» στη συντριβή
Οι βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας αξιοποιούν την AI για να αντιμετωπίσουν τον κυβερνοπόλεμο της Ρωσίας
Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο
Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν στους όρους για τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Ρινγκ το κοινοβούλιο της Σερβίας-Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Τουλάχιστον 16 νεκροί και 7 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία
Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο μετά από πυροβολισμούς-Τραυματίες ένα οχτάχρονο κορίτσι και ένας άνδρας