Ομήρου για μείωση θητείας: Σας προειδοποιώ για τους κινδύνους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κρούει ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος αν και αναγνωρίζει ότι είναι επιθυμητή, εντούτοις τονίζει ότι μέχρι τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η αξιόπιστη αμυντική ισχύς συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα. Κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική ισοδυναμεί με απερισκεψία και ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα».

Η ύπαρξη Ενόπλων Δυνάμεων υψηλής μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής, δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.
 
Εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια του διότι «αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990,   έχουν υποβαθμίσει την αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώθηκε ουσιωδώς το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας που οικοδομήθηκε με πνεύμα πατριωτισμού και αφοσίωσης από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο».
 
Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας εγείρει απορίες και ερωτηματικά και επιτείνει τις ανησυχίες για την αμυντική επάρκεια, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι πολύ επιθυμητή, δεδομένης της μακράς της διάρκειας». Ωστόσο, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, η προώθηση απόφασης για μείωση της θητείας πρέπει να συνοδεύεται από δύο κεφαλαιώδεις προϋποθέσεις:
 
1.           Ότι δεν θα επηρεασθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή επάρκεια της Εθνικής Φρουράς.
 
2.           Ότι θα προηγηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα καθιστούν εφικτή τη μείωση της θητείας, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι ζημιογόνα για το επίπεδο της αμυντικής μας ικανότητας και ότι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι πράγματι εφαρμόσιμα.

Είναι προφανές, σύμφωνα  με τον Πρόεδρος της Βουλής, «ότι τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί, προκειμένου η μείωση της στρατιωτικής θητείας να καταστεί εφικτή, χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, δεν έχουν υλοποιηθεί. Ούτε η αναδιοργάνωση, ούτε η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφισταμένων οπλικών συστημάτων, ούτε η σταδιακή πρόσληψη επαγγελματικού προσωπικού».
 
Συμπλήρωσε ότι «με βάση αυτά τα δεδομένα είναι πρόδηλον ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αναιτιολόγητη και στερείται τεκμηρίωσης. Η δε υλοποίησή της θα δημιουργήσει κρίσιμα κενά στην αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Προειδοποίησε παράλληλα «για τους εξόφθαλμους κινδύνους. Μέχρι την ώρα της διασφάλισης όρων σταθερής και μόνιμης ειρήνης με τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η αξιόπιστη αμυντική ισχύς συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα. Κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική ισοδυναμεί με απερισκεψία και ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα».  
 
 

Δειτε Επισης

Μ. Νάβα: Ευκαιρία για συμμετοχή των τ/κ στις διαδικασίες ΕΕ οι ευρωεκλογές
Τούρκος υπ. Ενέργειας: Θα συνεχίσουμε έρευνες σε όλη τη «Γαλάζια Πατρίδα»
Επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Αυστραλία ο Τατάρ
Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με φόντο τις Ευρωεκλογές
AKEΛ Αμμοχώστου για Ζαννέτο-«Η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνειδητά θέτει σε περιπέτειες τον νέο Δήμο Αγίας Νάπας»
Έκκληση για επενδύσεις στα κατεχόμενα από Τατάρ κατά τις επαφές του στην Αυστραλία
Για Μ. Ανατολή και ισότητα φύλων συζήτησαν Πρόεδρος και ΓΓ Ένωσης για Μεσόγειο
Λετυμπιώτης: Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού υφίστανται
Επιστολή ομάδας Βρετανών πολιτικών προς τον Κάμερον-Ζητούν απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα
Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»