Ομήρου για μείωση θητείας: Σας προειδοποιώ για τους κινδύνους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κρούει ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος αν και αναγνωρίζει ότι είναι επιθυμητή, εντούτοις τονίζει ότι μέχρι τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η αξιόπιστη αμυντική ισχύς συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα. Κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική ισοδυναμεί με απερισκεψία και ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα».

Η ύπαρξη Ενόπλων Δυνάμεων υψηλής μαχητικής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία παράμετρο μιας αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής, δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου.
 
Εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια του διότι «αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990,   έχουν υποβαθμίσει την αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώθηκε ουσιωδώς το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας που οικοδομήθηκε με πνεύμα πατριωτισμού και αφοσίωσης από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο».
 
Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας εγείρει απορίες και ερωτηματικά και επιτείνει τις ανησυχίες για την αμυντική επάρκεια, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι πολύ επιθυμητή, δεδομένης της μακράς της διάρκειας». Ωστόσο, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, η προώθηση απόφασης για μείωση της θητείας πρέπει να συνοδεύεται από δύο κεφαλαιώδεις προϋποθέσεις:
 
1.           Ότι δεν θα επηρεασθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή επάρκεια της Εθνικής Φρουράς.
 
2.           Ότι θα προηγηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα καθιστούν εφικτή τη μείωση της θητείας, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι ζημιογόνα για το επίπεδο της αμυντικής μας ικανότητας και ότι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι πράγματι εφαρμόσιμα.

Είναι προφανές, σύμφωνα  με τον Πρόεδρος της Βουλής, «ότι τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί, προκειμένου η μείωση της στρατιωτικής θητείας να καταστεί εφικτή, χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, δεν έχουν υλοποιηθεί. Ούτε η αναδιοργάνωση, ούτε η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφισταμένων οπλικών συστημάτων, ούτε η σταδιακή πρόσληψη επαγγελματικού προσωπικού».
 
Συμπλήρωσε ότι «με βάση αυτά τα δεδομένα είναι πρόδηλον ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αναιτιολόγητη και στερείται τεκμηρίωσης. Η δε υλοποίησή της θα δημιουργήσει κρίσιμα κενά στην αμυντική επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Προειδοποίησε παράλληλα «για τους εξόφθαλμους κινδύνους. Μέχρι την ώρα της διασφάλισης όρων σταθερής και μόνιμης ειρήνης με τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η αξιόπιστη αμυντική ισχύς συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα. Κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική ισοδυναμεί με απερισκεψία και ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα».



  
 
 

Δειτε Επισης

Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Ο Όζτσιναρ συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΣτΕ μεταδίδουν τα κατεχόμενα
Α. Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει ως πυλώνας σταθερότητας 49 χρόνια μετά την ίδρυση του
Θέματα διμερούς συνεργασίας και επικείμενης πολυμερούς για Κυπριακό συζήτησαν ΠτΔ και Λάμι
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Ραουνά: Στην κυπριακή Προεδρία θα αναδειχθεί τι σημαίνει κράτος υπό κατοχή
Λάμι: Το ΗΒ υποστηρίζει σταθερά την διαδικασία λύσης υπό τον ΟΗΕ
Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος
Λεπτομέρειες νομοσχεδίου για έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών
Πυρά Οικολόγων κατά Εισαγγελίας μετά την καταδίκη από ΕΔΑΔ-«Ποιος θα πληρώσει τη λανθασμένη απόφαση του κ. Αγγελίδη;»