Έτσι έκαναν το σπίτι Σύρου πρόσφυγα στην Δεκέλεια

 
 Παραδομένο στις στάχτες είναι πλέον αυτό που αποκαλούσαν για χρόνια σπίτι τους ο κουρδικής καταγωγής Σύριος πρόσφυγας Μουσταφά Σιρμούς, η σύζυγός του και τα δυο παιδιά του.  Η απόφασή του να επισκεφθεί συγγενείς στην Γερμανία για δυο εβδομάδες στάθηκε μοιραία. Μόλις έφυγε από την Κύπρο, οι Αρχές της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας κατεδάφισαν το σπίτι του, ενώ μερικές ημέρες αργότερα άγνωστοι κατέκαψαν ό,τι απέμεινε σβήνοντας τα χνάρια μιας ζωής γεμάτη διωγμό, θλίψη, αγωνία. Όσα μάζεψε η οικογένεια στα προσφυγικά της χρόνια στο νησί χάθηκαν.
 

Ο Μουσταφά ήταν ένας από τους 75 πρόσφυγες που έφτασαν με βάρκα στις Βρετανικές Βάσεις το 1998. Ο reporter.com.cy επικοινώνησε μαζί του στη Γερμανία. Μας επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του ήταν να επισκεφθεί τα αδέλφια του στη Γερμανία και να επιστρέψει σε δυο εβδομάδες. Δυο μέρες αφότου έφυγε από το σπίτι του, τα νέα για την κατεδάφιση τον άφησαν άφωνο και σε απόγνωση. «Και τώρα τι»; μας ρωτά. Πού να επιστρέψω; Σύμφωνα με πληροφορίες και η δικηγόρος των προσφύγων του ’98 που σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο εκ μέρους των πελατών της ώστε να γίνουν δεκτοί στην Βρετανία μετά από 18 χρόνια στις Βρετανικές Βάσεις, εξέφρασε την έκπληξή της για την κατεδάφιση.
 

Πρόθεση πια του Μουσταφά είναι να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, αν και όπως έχει δει και από κοντά το προσφυγικό πρόβλημα, ίσως πάρει κάποιο χρόνο να εξεταστεί η υπόθεσή του. Ήδη έχει αναφέρει στις Αρχές για την περιπέτειά του που άρχισε το 1998. «Είμαι ειλικρινής», μας τονίζει. «Γιατί να τους κρύψω την όλη αλήθεια. Θα φτάσω και μέχρι το ΕΔΑΔ αν δεν βρω το δίκιο μου».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου των ΒΒ τα σπίτια στο Richmond Village, όπου βρισκόταν το σπίτι του Μουσταφά και όπου ζουν ακόμα πρόσφυγες του ‘98 είναι ανθυγιεινά και κάποια στιγμή θα πρέπει να φύγουν. Οι αρχές ετοίμασαν εναλλακτική λύση σε κοντινή περιοχή στο Victoria Coach Park. Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν δέχτηκαν όμως να φύγουν από το Richmond. Επιπρόσθετα το Γραφείο Τύπου μας επιβεβαίωσε ότι είχε κληθεί η πυροσβεστική για κατάσβεση της πυρκαγιάς. 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B