Χάσικος, Μενόγεια και Πόλη Χρυσοχούς στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Οι δηλώσεις Χάσικου για Ορθόδοξους Χριστιανούς πρόσφυγες, η παρατεταμένη κράτηση παράνομων μεταναστών σε ανεπαρκείς συνθήκες, αλλά και το περιστατικό της Πόλης Χρυσοχούς όπου αστυνομικοί φαίνεται στην κάμερα να χτυπούν κρατούμενο σε κρατητήριο, είναι κάποια από τα βασικότερα σημεία για την Κύπρο, που καταγράφει στην ετήσια έκθεσή της για το 2015, η Διεθνής Αμνηστία, όπως δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά η έκθεση που κάνει εκτενή αναφορά παραβιάσεων που σημειώθηκαν το χρόνο που μας πέρασε, σε 160 χώρες του πλανήτη, για την Κύπρο αναφέρει πως ορισμένες κατηγορίες αιτητών ασύλου και παράνομων μεταναστών που δεν μπορούν να απελαθούν συνεχίζουν να κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ τα εσωτερικά ένδικα μέσα στα θέματα αυτά, δείχνουν να είναι αναποτελεσματικά.
 

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε τρεις αποφάσεις σχετικά με την κράτηση 17 Κούρδων της Συρίας το 2010 και την μετέπειτα απέλασή τους, παρά το γεγονός ότι για κάποιους από αυτούς είχαν κινηθεί διαδικασίες έκδοσης ασύλου, οι οποίες εκκρεμούσαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η κράτησή τους δεν είχε καμία νομική βάση και πως οι διαδικασίες που είναι διαθέσιμες για τους αιτητές ασύλου και άλλους παράνομους μετανάστες που αμφισβητούν νομικά την κράτησή τους, δεν είναι αποτελεσματικές.
 


Η έκθεση αναφέρει και την περίπτωση της απεργίας πείνας που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αιτητών ασύλου στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Μενόγειας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρατεταμένη κράτησή τους και τις ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούν εκεί.


Η έκθεση κάνει αναφορά και στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος είχε πει πως η Κύπρος ήταν πρόθυμη να αναλάβει μέχρι 300 πρόσφυγες από τη Συρία στο πλαίσιο συμφωνίας για το σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων με την ΕΕ, αλλά να είναι ως επί το πλείστον χριστιανοί ορθόδοξοι.
 

Σε μία άλλη περίπτωση, στα μέσα Νοεμβρίου, η Nataliya Konovalova, Ρωσίδα υπήκοος, εκδόθηκε στη Ρωσία παρά τις εκκρεμείς διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τον Δεκέμβριο, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις σοβαρές αδυναμίες  του κυπριακού συστήματος χορήγησης ασύλου και προέτρεψε τα διάφορα αρμόδια όργανα να προχωρήσουν σε βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτητών.
 
Η έκθεση πάντως, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο περιστατικό του ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, ενός κρατούμενου στο αστυνομικό τμημα της Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο καταγράφηκε και στην κάμερα. Για την υπόθεση, αναφέρει η έκθεση ο Γενικός Εισαγγελέας, διέταξε έρευνα από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
 

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κύπρο γίνεται επίσης αναφορά για την προσπάθεια επανένωσης του νησιού, μέσω της εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και των Τ/κ  ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί οι οποίοι συνεχίζουν τις εντατικές συνομιλίες.

Γίνεται εξάλου αναφορά και στην μείωση του αριθμού των αγνοουμένων της εισβολής του 1974, αφού από το 2006 έως τον Ιανουάριο του 2015, η ΔΕΑ έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση των οστών 625 αγνοουμένων (476 Ε/κ και 149 Τ/κ).

Καταληκτικά στην έκθεση σημειώνεται και η ψήφιση από την Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο του συμφώνου συμβίωσης που δίνει το δικαίωμα του νομικού δεσμού ανάμεσα σε ομοφιλόφυλα άτομα, όχι όμως και του δικαιώματος υιοθεσίας, ούτε και νομικής αναγνώρισης προσώπων που έχουν προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ελληνικές πηγές δείχνουν ως επίκεντρο τη Συρία στην τριμερή Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας
Αίθριος ο καιρός μέχρι την Πέμπτη, αλλάζει το σκηνικό από την Παρασκευή
Αναμένονται απαντήσεις για πρωτόκολλα αποδράσεων και ευθύνες-Ενώπιον Δικαστηρίου ο 39χρονος δραπέτης
Ψάχνει πολίτες που ύψωσαν τα χέρια στον φασιστικό χαιρετισμό στη Ρώμη η ιταλική Αστυνομία
Ζητά νέα χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο ο ΟΗΕ
Έντεκα νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα-Επτά παιδιά ανάμεσά τους
Ακάμας και παρατυπίες στο Πραστείο Κελλακίου θέτει ενώπιον Παναγιώτου η Επ. Περιβάλλοντος
Τα περί απαγόρευσης στην... ήδη απαγόρευση μετακίνησης οπαδών και τα νομοσχέδια στην σέντρα της νέας σεζόν
Τριμερείς επαφές στην Αίγυπτο με την προσοχή στραμμένη στη Συρία και τις τουρκικές βλέψεις
Ξεκίνησε η λειτουργία της νέα κλινικής στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας-Μεταφέρθηκαν οι ασθενείς, αυξήθηκαν οι κλίνες