Μείωση στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες

Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες, από 24, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Το Υπουργικό αποφάσισε ότι η στρατιωτική θητεία για τους οπλίτες της 2015 Β ΕΣΣΟ μειώνεται στους 18 μήνες ενώ για όλες τις επόμενες ΕΣΣΟ μειώνεται στους 14 μήνες.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η πρόσληψη περίπου 3,000 επαγγελματικών οπλιτών.
 
"Ένας σημαντικός στόχος υλοποιείται", έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
 
 
Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική θητεία είχε μειωθεί ξανά το 2003 από 26 σε 25 μήνες και μερικά χρόνια αργότερα μειώθηκε από 25 σε 24 μήνες. 
 

Τρεις βασικοί πυλώνες

Η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε επιδίωξη διαφόρων κυβερνήσεων για αρκετά χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Πρόσθεσε ότι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουρά αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι σε θέση, με αυξημένη επάρκεια, να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως η κύρια δύναμη αποτροπής, για όσο καιρό συνεχίζονται τα κατοχικά δεδομένα αλλά και ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας. 

Συμπλήρωσε ότι με αίσθημα ευθύνης και μετά από σε βάθος ανάλυση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων, στη βάση σχετικής επιτελικής μελέτης που έχει ετοιμαστεί από το ΓΕΕΦ, και αφού λήφθηκαν υπόψη η Αμυντική Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2013, καθώς και η Στρατιωτική Αξιολόγηση Κατάστασης η οποία εκπονήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2015, παρουσιάσαμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο δεκαπενταετίας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, προς υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Το Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. 

1.    Νέα Δομή δυνάμεων που προβλέπει σημαντικές δομικές αλλαγές, σε συνδυασμό με αναδιάταξη αριθμού δυνάμεων που θα καταστήσει στην Ε.Φ. πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και ικανή να διαδραματίσει το ρόλο και την αποστολή της στο νέο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.
2.    Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ναυτικό και στην Αεροπορία, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα για το Στρατό Ξηράς. Πέραν όμως των όσων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της 1ης φάσης της αναδιοργάνωσης, δηλαδή μέσα στην πρώτη πενταετία, προβλέπεται και η απόκτηση σημαντικών οπλικών συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς, σε περίπτωση που, παρ’ ελπίδα, τα κατοχικά δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα. 
3.    Πρόσληψη Συμβασιούχων Επαγγελματιών Οπλιτών, έτσι ώστε η Ε.Φ. να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό.

Ο τρίτος αυτός πυλώνας, κυρίως,  είναι αυτός που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η μείωση της στρατιωτικής θητείας, δεν θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ. αλλά αντίθετα θα την επαυξήσει, καθότι η εξειδίκευση και η εμπειρία που μπορούν να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οπλίτες, σε αντίθεση με τους κληρωτούς, αναβαθμίζει την μαχητική ικανότητα και προσδίδει πρόσθετη αξία ως προς την χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων. 

Για αυτό και η πρακτική αυτής, της επαγγελματοποίησης, ακολουθείται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς.
 
Πέραν όμως από αυτό, με την απόφαση που έχει ληφθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο διασφαλίζεται πλήρως ότι, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν κενά σε ότι αφορά στην κάλυψη αναγκών από τη μείωση της θητείας αλλά θα υπερκαλυφθούν κιόλας, μέσα από ισόποση ουσιαστικά αντικατάσταση των κληρωτών οπλιτών με επαγγελματίες, αν λάβει κανείς υπόψη ιδιαίτερα τόσο τη τάση της φυγοστρατίας, όσο και τα μειωμένα ποσοστά γεννητικότητας, σημείωσε ο Υπουργός.

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες για τους οπλίτες της 2015 Β ΕΣΣΟ και σε 14 μήνες για τους οπλίτες όλων των επόμενων ΕΣΣΟ.

Με την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης γίνεται σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μετεξέλιξης της Ε.Φ. σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και μέσα, προκειμένου να μπορεί πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη επάρκεια να επιτελεί το σημαντικό ρόλο και την αποστολή της, είπε ο Υπουργός. 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»