Τη συμφωνία για το νερό από Τουρκία, "ενέκρινε" το "υπουργικό"

Το “υπουργικό συμβούλιο” στα κατεχόμενα ενέκρινε σήμερα το κείμενο της συμφωνίας για τη διαχείριση του νερού από την Τουρκία μετά την αποδοχή των αλλαγών που πρότεινε χθες ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού στον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές και αποδέχθηκε η Άγκυρα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις πριν από τη συνεδρία του “υπουργικού”, ο κ. Καλιοντζού είπε πως η υπογραφή της “διακρατικής” συμφωνίας θα γίνει όταν θα είναι έτοιμος ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και θα μεταβεί ο ίδιος στην Άγκυρα γι` αυτό. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εξήγησε ότι εντάχθηκε στο κείμενο ως προϋπόθεση ο όρος ότι οι “δήμοι” που δεν θα ενταχθούν στο σύστημα θα έχουν πρόσβαση στις τοπικές πηγές και θα τους δοθεί νερό από αυτό που θα έρθει από την Τουρκία. “Ωστόσο αυτοί (οι “δήμοι”) δεν θα πάρουν το 10% του τζίρου (από τα έσοδα από το νερό), δεν θα γίνουν επενδύσεις σε αυτούς, οι ίδιοι θα κάνουν επενδύσεις και το προσωπικό τους δεν θα κάνει οποιαδήποτε εργασία. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν το προσωπικό τους που θα δουλεύει για τους ίδιους”.

Πρόσθεσε ότι μετά την έγκριση της “συμφωνίας” από το “υπουργικό” αυτή θα σταλεί για έγκριση και στη “βουλή”.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, πριν από την έναρξη της συνεδρίας του “υπουργικού”, ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού μίλησε στην “ολομέλεια” της “βουλής” που ζήτησε ενημέρωση για το θέμα του νερού και διέψευσε ότι οι τοπικές πηγές νερού θα δοθούν σε ιδιώτη. Ο έλεγχος των τοπικών πηγών, είπε, θα γίνεται από το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι η μείωση των αποθεμάτων αυτών των πηγών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η κομματική βουλή, το ανώτατο όργανο του ΡΤΚ, η οποία ενέκρινε το κείμενο συμφωνία.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Μπέρδεμα στα κατεχόμενα με τον ακριβή αριθμό του «πληθυσμού»
Δεν υποχωρεί με τίποτα ο καύσωνας-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία
Μέχρι τέλος 2025 ολοκλήρωση έργων συντήρησης Πύλης Αμμοχώστου
Επίθεση συνδέσμου μονογονιών σε Νομική-Ζητά επιτροπή εμπειρογνωμόνων για συμμόρφωση με υποδείξεις GREVIO
Ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα για την υπόθεση Μπιενάλε-Αναμένεται η γνωμάτευση της Νομικής
Ανησυχίες στην Επιτροπή Παιδείας για αγώνες σκοποβολής στο Δάσος Κόρνου
ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ καλούν την Βουλή να μην ψηφίσει νόμο για ξενόγλωσσα στα δημόσια Πανεπιστήμια
Βουλευτές ζητούν ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας και αναθεώρηση εισοδηματικών κριτηρίων
Λειτουργία κλιματιζόμενου χώρου στη Λάρνακα λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών
Προβλήματα στις ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητών, χωρίς επαρκή στοιχεία παιδιά μεταναστών