Τέλος η χρήση ναρκωτικών από οδηγούς

Με 29 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μια αποχή, ψηφίστηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ  που θα επιτρέπei τον έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών. Τα καταψήφισαν οι 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ ενώ αποχή τήρησαν οι Οικολόγοι . 
 
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε έντονο ύφος, οι βουλευτές μέλη της Ομάδας του ΑΚΕΛ εξέφρασαν την αντίθεση τους για τον όρο του νομοσχεδίου που δίνει το δικαίωμα στα μέλη της αστυνομίας να διενεργούν ελέγχους αυθαίρετα σε πολίτες τους οποίους θα θεωρούν πως είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, η βασική νομική διαφωνία αφορά το δικαίωμα που δίνεται σε ένα αστυνομικό, αυθαίρετα, να σταματά ένα πολίτη στο δρόμο και να του διενεργεί έλεγχο. Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σημείωσε πως με τη λήψη αίματος από τους πολίτες αυτόματα και εν αγνοία τους θα λαμβάνεται και το DNA τους κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως φακέλωμα. «Αυτό είναι χειρότερο και από την κάρτα φιλάθλου».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου σημείωσε πως η συζήτηση του θέματος έχει εξαντληθεί στις δύο επιτροπές Νομικών και Συγκοινωνιών. Τέτοιες νομοσχέδια εξήγησε, εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και ως εκ τούτου πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Συλλούρης τόνισε πως οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ ενδεχομένως να έχουν βάση προσθέτοντας πως μπορεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα φανεί στην πράξη εάν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε ότι η εύλογη υποψία θα πρέπει να συνοδεύεται από διάταγμα Δικαστηρίου και τούτου θα δυσχεράνει την εφαρμογή του νόμου και θα παρεμποδίσει την πρόθεση της πολιτείας να περιορίσει και να πατάξει την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος και οι οποιεσδήποτε επιπλέον επιφυλάξεις πρέπει να αρθούν, όταν διαπιστωθούν στην πρακτική εφαρμογή του.

Ο κ. Μαππουρίδης είπε ακόμα ότι ο Αστυνομικός σίγουρα δεν θα κάνει έλεγχο νάρκοτεστ αν δεν έχει κάτι να τον παροτρύνει, διευκρινίζοντας ότι το νάρκοτεστ είναι ακριβό. Είπε περαιτέρω ότι η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών έχει την ίδια βάση με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός ανέφερε ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών αυξάνονται και πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης.
Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του νόμου είναι να μειωθούν οι θάνατοι όσον οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι οι δύο Επιτροπές προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα ήταν καλό να καταλήξουμε ομόφωνα.

Να σημειώσουμε πως το θέμα είχε συζητηθεί από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Συγκοινωνιών, και δόθηκε περιθώριο δεκαπέντε ημερών στους εμπλεκόμενους φορείς για υποβολή τροποποιήσεων. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι στους προϋπολογισμούς για αγορά του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί. Ήδη το Κρατικό Χημείο έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για να προμηθευτεί τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, το κόστος του οποίου θα ανέλθει στις €360.000.

Η νέα νομοθεσία

Σύμφωνα με τη  νέα νομοθεσία, σε περίπτωση ανίχνευσης ναρκωτικού στον οργανισμό κάποιου ή σε περίπτωση άρνησης παροχής σάλιου ή αίματος για εξέταση, είναι φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, χρηματική ποινή μέχρι €3.500 και στέρηση της άδειας οδήγησης για 3 χρόνια καθώς και 3-6 βαθμοί ποινής. Τα άτομα που υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις θα επωμίζονται και κόστος.
 
Επίσης υπάρχει πρόνοια για την ασφαλή μεταφορά στον τόπο κατοικίας προσώπου στο δείγμα σάλιου του οποίου έχουν ανιχνευθεί ναρκωτικά κατά την προκαταρκτική εξέταση ή προσώπου το οποίο αρνείται ή αποφεύγει να παραχωρήσει δείγμα για προκαταρκτική ή εργαστηριακή εξέταση. Ταυτόχρονα, η προκαταρκτική εξέταση για ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών σε περίπτωση που μέλος της Αστυνομίας έχει εύλογη υποψία ότι έγινε ή γίνεται χρήση ναρκωτικών από πρόσωπο που οδηγεί ή αποπειράται να οδηγήσει, τηρουμένων των προβλεπόμενων διατάξεων για την προστασία των προσώπων που βρίσκονται στο νοσοκομείο για περίθαλψη, θα γίνεται με δείγμα σάλιου. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται η εξέταση σε περίπτωση διάπραξης τροχαίου αδικήματος. Με δείγμα αίματος θα γίνεται η εργαστηριακή εξέταση, χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σάλιου, σε περίπτωση που πρόσωπο από το οποίο έχει ζητηθεί να δώσει δείγμα σάλιου για προκαταρκτική εξέταση αδυνατεί να δώσει αυτό για ιατρικούς λόγους. Με δείγμα σάλιου θα γίνεται η εργαστηριακή εξέταση σε περίπτωση που η προκαταρκτική εξέταση σάλιου ανιχνεύσει ναρκωτικά στο δείγμα. Παράλληλα θεσμοθετείται ποινικό αδίκημα σε περίπτωση όπου πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να δώσει δείγμα για το νάρκοτεστ.

Προνοείται ότι το όχημα προσώπου στο δείγμα σάλιου του οποίου έχουν ανιχνευθεί ναρκωτικά κατά την προκαταρκτική εξέταση ή του προσώπου που αρνείται ή αποφεύγει να παράσχει βιολογικό δείγμα για προκαταρκτική ή εργαστηριακή εξέταση θα οδηγείται στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό και θα παραδίδεται σε πρόσωπο το οποίο δύναται να οδηγήσει και δεν βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η προκαταρκτική εξέταση στην οποία θα υποβάλλονται οι οδηγοί θα μπορεί να ανιχνεύει τρία είδη ναρκωτικών ουσιών. Κατά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αναφέρθηκε ότι ο έλεγχος θα αφορά στην κοκαΐνη, κάνναβη και αμφεταμίνες. Η αρμόδια Υπηρεσία για τον έλεγχο, είναι το Κρατικό Χημείο. 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το πρότυπο που επιλέχθηκε για την ετοιμασία του νομοσχεδίου στην Κύπρο είναι το αυστραλιανό. Στην Αυστραλία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία αυτή η νομοθεσία. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Μειώθηκαν οι καταγγελίες από τις κάμερες, αλλά οι στρεβλώσεις... παραμένουν
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση