Η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά
23:32 - 25 Φεβρουαρίου 2016
Τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, μιλώντας κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη και πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά.
Ο κ. Αβρααμόπουλος είπε επίσης πως η ΕΕ έχει μόλις 10 ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως». Αυτές οι 10 ημέρες είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου που θα γίνει με τη συμμετοχή της Τουρκίας.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε από την πλευρά του, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.
Κλάας Ντάικοφ: Πράσινο φως για σχέδια έκτακτης ανάγκης
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλαας Ντάικοφ, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.
Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέγραψε την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
Σχετικά με τα εθνικά μέτρα στα σύνορα που λαμβάνουν ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Κ. Ντάικοφ δήλωσε ότι κατανοεί την πίεση από τις προσφυγικές ροές που δέχονται οι χώρες αυτές, αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι συντονισμένα, διότι επηρεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αν χρειαστεί.
Τσίπρας: Οι χώρες της ΕΕ αρνούνται τον επιμερισμό ευθυνών
Στην άρνηση των χωρών της ΕΕ για επιμερισμό της ευθύνης στο προσφυγικό αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων, ενώ για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπε ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα γίνονται απόλυτα σεβαστά.
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας
Η πρωτοβουλία της Βιέννης να συγκαλέσει μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με την ανάκληση της Ελληνίδας Πρέσβειρας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη κλήθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, “προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας”.
Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης και σε διάψευση των δηλώσεων της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάννης Μουζάλας φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.
Στην Αυστρία, τώρα, την έκπληξή του για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη της Βιέννης, η οποία συγκλήθηκε εξωθεσμικά από τους Αυστριακούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
"Σε ότι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός πρόεδρος, υπονοώντας πως την επισήμανση για την απουσία της Ελλάδας έκανε ο ίδιος κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, στην οποία είχε συγκαλέσει έκτακτα την ηγεσία και μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Νωρίτερα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας την ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας Πρέσβειρας.
Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα της Πέμπτης στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναφέρει πως "η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς αυτήν, για να συνεργαστεί για περιορισμό της προσφυγικής ροής".
Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Έλληνες.
"Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.
Με πληροφορίες από News247