Η Κύπρος στον χάρτη της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ
13:46 - 24 Φεβρουαρίου 2016
Γύρω στα 65 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει η ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο 2007-2013 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων που υφίσταται, ενώ κατά την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2014-2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυξήσει το συνολικό προϋπολογισμό προς την Κύπρο κατά 20% περίπου.
Επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών η Κύπρος κατάφερε να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση (σε ποσοστό 100% από την Ε.Ε.), ύψους €3.110.000, μετά από σχετική υποβολή αίτησης προς την ΕΕ μέσω των Επειγόντων Μέτρων του Ετήσιου Προγράμματος 2013. Το εν λόγω ποσό χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, εργασίες για «Αύξηση χωρητικότητας στο ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου». Δημιουργήθηκαν 61 νέες μονάδες αυξάνοντας τη δυναμικότητα από 70 άτομα σε 328 άτομα.
Στο πλαίσιο της επέκτασης δημιουργήθηκαν 20 μονάδες για κοινόχρηστους χώρους, 20 μονάδες για οικογένειες και 21 μονάδες για μονήρεις. Κάτω από την ίδια χρηματοδότηση αξιοποιήθηκε και ο χώρος του παλαιού στρατοπέδου στην Κοκκινοτριμιθιά για την «Ετοιμασία δεύτερου ανοικτού χώρου φιλοξενίας για υποδοχή πιθανής μαζικής εισροής ατόμων που ενδεχομένως να χρήζουν διεθνούς προστασίας» όπου έγιναν έργα υποδομής.
Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και πρόνοια για χρήση του χώρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, φιλοξενώντας άτομα που ενδεχομένως να χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων υλοποιήθηκαν γύρω στις 40 δράσεις, με €30 σχεδόν εκατομμύρια να διατίθενται προς την Κυπριακή Δημοκρατία από κοινοτικούς πόρους.
Σημαντικός συνεργάτης μας στο Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων ήταν η Αστυνομία Κύπρου με την οποία υλοποιήσαμε δράσεις όπως η ανέγερση του Χώρου Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια Λάρνακας, η αγορά των δύο μεσαίου τύπου δικινητήριων ελικοπτέρων (AugustaWestland 139) και η αγορά σαράντα οχημάτων τύπου 4Χ4.
Προγραμματική περίοδος 2014-2020
Η προσπάθεια αυτή έχει συνέχεια μέσα από τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2014 - 2020, η οποία αποτελεί μια πρόκληση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με πιο ορθολογιστικό τρόπο, με την ΕΕ να προτείνει συνολικό προϋπολογισμό για τις εσωτερικές υποθέσεις ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κράτη μέλη. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με τον συνολικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013, για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι δράσεις θα αφορούν κυρίως τη στήριξη του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, την ενίσχυση της δυνατότητας φιλοξενίας αιτητών ασύλου, την καλύτερη ενσωμάτωση νόμιμων υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική κοινωνία με τη βοήθεια τοπικών αρχών/ μη κυβερνητικών οργανισμών/ κυβερνητικών φορέων/ άλλων εταίρων, την αύξηση των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών καθώς και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της Κύπρου να διαχειρίζεται με επιτυχία όλους τους τομείς που άπτονται του τομέα της μετανάστευσης.