Επαφές Πούτιν με Άσαντ και Σ.Αραβία για σχέδιο εκεχειρίας

Ετοιμότητα να βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας ΗΠΑ – Ρωσίας εξέφρασε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα αποφασίσει κατά πόσο θα δεσμευθεί να εφαρμόσει το σχέδιο. Την ετοιμότητά του να συνεργαστεί για να πετύχει η συμφωνία εξέφρασε και ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη αποφασίσει κατά πόσο θα δεσμευθεί να εφαρμόσει το σχέδιο εκεχειρίας ΗΠΑ – Ρωσίας, δήλωσε στο Orient News, την Τετάρτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης Μοχάμαντ Αλούς.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή Υψηλών Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης της οποίας ο ίδιος είναι μέλος θα δώσει μια τελική απάντηση. Ο κ. Αλούς είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της επαναστατικής ομάδας Τζαΐς αλ-Ισλάμ, μιας από τις μεγαλύτερες στη Συρία.

Παράλληλα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσσαντ είπε στο Ρώσο Πρόεδρο ότι η Κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, όπως ανακοίνωσαν Κρεμλίνο και Προεδρία της Συρίας.

Πούτιν και Άσαντ οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, υπογράμμισαν την σημασία του συνεχιζόμενου «ανένδοτου» αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων παραστρατιωτικών ομάδων «που περιλαμβάνονται στον αντίστοιχο κατάλογο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν για να παρουσιάσει σε λεπτομέρεια τις προτάσεις που εμπεριέχονται στη συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας καλωσόρισε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και εξέφρασε την ετοιμότητα του να εργαστεί από κοινού με τη Ρωσία για να πετύχουν», αναφέρεται, ενώ προστίθεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή γι αυτό το θέμα.
 
ΚΥΠΕ – Reuters
 
 

Δειτε Επισης

Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
Ξανά εναντίον του Τραμπ ο Μασκ-Κάνει λόγο για παράλογες δαπάνες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ
ΒΙΝΤΕΟ: Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι σατιρικού περιοδικού στην Τουρκία που δημοσίευσε σκίτσο του Μωάμεθ
Στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιουλίου ο Νετανιάχου ως προσκεκλημένος του Τραμπ
Το Ιράν αποκλείει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ