Οι καπνιστές κινδυνεύουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως προς τους καπνιστές κρούουν οι πνευμονολόγοι καθώς μια μεγάλη μερίδα, αγνοεί ότι ασθενεί από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Εύη Παγδατή, η ΧΑΠ είναι μία  νόσος που προσβάλλει έως 10% των ενηλίκων σε όλη την Ευρώπη και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου έως το 2020.
Η χρόνια Αποφρακτική  Πνευμονοπάθεια είναι μια σοβαρή νόσος με μόνιμες και προοδευτικές αλλοιώσεις. Είναι επίσης γνωστή και σαν Χρόνια βρογχίτιδα και Εμφύσημα. Οι αεραγωγοί στενεύουν και αυτό οδηγεί στην παγίδευση  του αέρα στις κυψελίδες που με τον καιρό  καταστρέφονται. Αφορά το 10% των ενηλίκων άνω των 35 ετών και είναι η 4η αιτία θανάτου (3η μέχρι το 2020). Κύρια αιτία το κάπνισμα αλλά και η περιβαλλοντική ρύπανση.


Τα συμπτώματα
Η ασθένεια παρουσιάζεται σταδιακά με δύσπνοια, βήχα, φλέγματα και με τον καιρό πολλοί ασθενείς έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια. Συνήθως συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα που κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη. Για την διάγνωση χρειάζεται η σπιρομέτρηση , μια εύκολη ανώδυνη και φτηνή εξέταση.


Η θεραπεία
Υπάρχουν πλέον πολύ καλά φάρμακα που χορηγούνται ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας. Μεταξύ άλλων στην Κυπριακή αγορά μπορεί να βρει κανείς διπλό βρογχοδιασταλτικό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ενήλικες ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η σταδιοποίηση της ασθένειας βασίζεται τόσο στις μετρήσεις αλλά και στα συμπτώματα και τις εξάρσεις. Πολύ σημαντικό είναι να διακόπτει ο ασθενής το κάπνισμα. Τα εμβόλια γρίπης και πνευμονόκοκκου πρέπει να γίνονται στους ασθενείς. Μεγάλη σημασία δίνεται στην πρόληψη των εξάρσεων της νόσου που επιδεινώνουν πολύ την κατάσταση και την πρόγνωση . Η χειμερινή περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους ασθενείς.
 

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής