Πάντα έτοιμη για εκλογές η Νέα Δημοκρατία, λέει στον Reporter ο Άδωνις

Έτοιμη να κυβερνήσει, εφόσον χρειαστεί, είναι η Νέα Δημοκρατία, παρόλο που δεν ζητεί εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Ρεπόρτερ» ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, Άδωνις Γεωργιάδης. Εξέφρασε, παράλληλα, τη μεγάλη του εμπιστοσύνη προς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας το θέμα, που προκύπτει από την προσφυγική κρίση και συγκεκριμένα το ζήτημα των συνόρων και κατά πόσον πρέπει να παραμείνουν ανοικτά ή όχι, απάντησε ότι ανθρωπιστικό ζήτημα δεν υπάρχει μόνο για εκείνους που έρχονται, αλλά και γι’ αυτούς που είναι εδώ.

Τι θα γίνει με τα σύνορα; Θα κλείσουν; Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έχει δηλώσει πως θεωρεί δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα.

Η μοναδική προεκλογική υπόσχεση, που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το άνοιγμα των συνόρων. Έλεγε, προ των εκλογών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στα ανοικτά σύνορα και ότι πρέπει να εξασφαλίσουν ανοικτό δρόμο για το πέρασμα των μεταναστών και των προσφύγων από την Ασία προς την Ευρώπη. Και αυτό έκανε. Εμείς προειδοποιούσαμε ότι αν το κάνει, τελικώς θα βρεθούμε εκτός Σένγκεν. Όταν άρχισαν οι απειλές για τη Σένγκεν, κατάλαβαν ότι αυτό που θα έκαναν ήταν λάθος. Και τώρα προσπαθούν να το διορθώσουν με την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, που είναι μια επί της αρχής σωστή ενέργεια. Μένει να δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει. Και βεβαίως δεν θα υπήρχε η χρησιμότητα της επιχείρησης, εάν δεν είχαν προηγουμένως ανοίξει τα σύνορα.

Είναι και ανθρωπιστικό ζήτημα…

Βεβαίως υπάρχει ανθρωπιστικό ζήτημα. Ανθρωπιστικό ζήτημα, όμως, δεν υπάρχει μόνο γι’ αυτούς που έρχονται, αλλά και γι’ αυτούς που είναι εδώ. Εάν τιναχθεί στον αέρα η Ε.Ε., δεν θα υπάρχουν ανθρωπιστικής φύσεως ζητήματα;

Έχετε κάποια πρόταση για το μεταναστευτικό;

Εμείς έχουμε πει στην κυβέρνηση ότι κακώς άλλαξε την πολιτική που ασκούσε η κυβέρνηση Σαμαρά. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα ξανανοίξει τα κέντρα μετονομάζοντάς τα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταργήσει την 6μηνη νόμιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Πρέπει να το αλλάξει και αυτό, και πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία για τα hot-spots.

Βλέπετε νέες εκλογές στην Ελλάδα;

Καλό είναι να μην έχουμε συνέχεια εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Μπορεί η ΝΔ στην παρούσα φάση να κυβερνήσει;

Η ΝΔ δεν ζητεί εκλογές, όμως, ως κόμμα εξουσίας είναι πάντα έτοιμη για εκλογές.

Ηγετικό στέλεχος της ΝΔ έχει πει ότι το κόμμα σας δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει προς το παρόν - τουλάχιστον όχι μέχρι να ολοκληρώσει κάποιες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα ψέματα που έχει πει προεκλογικά. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Το θέμα είναι ότι ο πολίτης, όταν κλήθηκε να ψηφίσει στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν αντιμέτωπος με δύο επιλογές: Το καινούργιο, ίσως και ψεύτικο, και τον παλαιοκομματισμό με τα 300 δισ. χρέος. Γιατί θεωρείτε ότι θα αλλάξει η αντίληψη του κόσμου;

Είναι 300 δισ. διότι εμείς φροντίσαμε με το PSI να παραμείνει 300. Αν είχε συνεχιστεί η εξέλιξή του θα έφθανε τα 600. Αυτό ήταν δύσκολο να το καταλάβει ο Έλληνας, διότι εκείνο που αφορούσε στον Έλληνα -και δικαίως- είναι η ζωή του και πώς αυτή έγινε πιο δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, όμως, εύκολος δρόμος δεν υπήρχε. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και τρέλαναν τον κόσμο με δήθεν εύκολους δρόμους. Χάσαμε χρόνο και πολλά λεφτά.
 
Άρχισε, όμως, να συζητείται το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, έστω και μακροπρόθεσμα.

Το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους δεν ετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά από τις δικές μας κυβερνήσεις. Με το PSI έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού -πάνω 140 δις- και υπήρχε πρόβλεψη να μείωση του δημοσίου χρέους, αν είχαμε τηρήσει το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δεν το τηρήσαμε επειδή ήλθαν αυτοί στην εξουσία και έκαναν τη λεγόμενη διαπραγμάτευση του Βαρουφάκη και βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Σιγά μην περιμέναμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πει να κάνουμε απομείωση χρέους.

Και η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στην Κύπρο από το PSI…

Και η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στην Κύπρο από το PSI, βεβαίως, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η ζημιά έπρεπε να έχει αντίκτυπο, όχι να πήγαινε χαμένη.
 
 
Όταν θέσατε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ, πιστεύατε πραγματικά ότι είχατε πιθανότητες να κερδίσετε ή το κάνατε για να συσπειρώσετε κάποια συγκεκριμένη μερίδα του κόσμου;

Όποιος κατεβαίνει, κατεβαίνει για να κερδίσει. Αλλά το είχα πει από την αρχή, ότι αν δεν κέρδιζα εγώ θα ήθελα να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρα έγινε αυτό που ήθελα από την αρχή.

Υπάρχει, ωστόσο, η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκανε τα λάθη, που έκανε, όμως, τουλάχιστον ξήλωσε τον παλαιοκομματισμό, όπως εκφραζόταν από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο παλαιοκομματισμός. Όλα τα κομματικά στελέχη, τα κρατικοδίαιτα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν γλιτώσει έναν. Η δε νοοτροπία του διορισμού όλων των φίλων στο δημόσιο, είναι η πιο παλαιοκομματική νοοτροπία που υπάρχει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό.

Το Κυπριακό το παρακολουθείτε;

Το παρακολουθώ και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 


thanasis.athanasiou@imhbusiness.com
 

Δειτε Επισης

Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι
Χώρισαν και εκείνη απείλησε ότι θα στείλει «ροζ» βίντεο στην σύζυγό του
Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός στη Ρόδο-Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός
Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας
Νεαρός στη Θεσσαλονίκη χτύπησε τη μητέρα του και απείλησε να την σφάξει
«Ούρλιαζαν βόμβα, βγείτε έξω»-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε πτήση από Ηράκλειο προς Λονδίνο