Κύπρος – Ισραήλ: Ενισχύουν τη συνεργασία τους σε άμυνα και ασφάλεια

Κύπρος και Ισραήλ ενισχύουν τη συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών καθώς και διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόμ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο, παρακάθισε σε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη, με τον οποίο υπέγραψε Συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων μεταξύ των δυο χωρών. Η συμφωνία ρυθμίζει το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού έκαστης χώρας, στο έδαφος της άλλης, κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων.

Οι δυο Υπουργοί, όπως δήλωσε ο κ. Φωκαϊδης, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. “Συζητήσαμε σήμερα την ανάγκη να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με πρακτικά βήματα και σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα της κυβερνοάμυνας, στον οποίο το Ισραήλ αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως”, ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, στο ΓΕΕΦ, ο κ. Γιαλόμ χαρακτήρισε την Κύπρο πραγματικό φίλο, σημειώνοντας πως τα δυο κράτη μοιράζονται κοινές πολύπλοκες προκλήσεις, ενώ παράλληλα έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα. “Η σχέση μεταξύ των δυο Υπουργείων Άμυνας, καθώς και μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας και των μυστικών μας υπηρεσιών είναι μακροχρόνια, παραγωγική και σημαντική”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως η σημερινή επίσκεψή του στο νησί δείχνει αυτή τη δυνατή σχέση, προσθέτοντας πως “πρέπει να εργαστούμε μαζί για να κάνουμε αυτή τη σχέση ακόμα πιο ισχυρή για το καλό των δυο εθνών μας και ολόκληρης της περιοχής”.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης είπε πως η συνεργασία των δυο χωρών, “ενώ υπηρετεί τις εθνικές μας στρατηγικές επιδιώξεις δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί πάνω απ` όλα αυτή η συνεργασία υπηρετεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ασταθή γειτονιά, τις νέες ασύμμετρες απειλές, ειδικότερα την έξαρση της τρομοκρατίας και την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης”, όπως επεσήμανε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γιαλόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πέρσι “οι κυπριακές αρχές ασφαλείας λειτούργησαν με μεγάλο επαγγελματισμό” ενάντια στις προσπάθειες, όπως είπε, της Χεζμπολάχ και του Ιράν να δημιουργήσουν μια τρομοκρατική υποδομή στην Κύπρο. Είπε πως στόχος αυτής της υποδομής ήταν η εξάπλωση των τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως αποδείχθηκε πως “εμείς στη Δύση μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που επιζητούν να μας βλάψουν”.

Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε επίσης πως Κύπρος και Ισραήλ έχουν στενούς δεσμούς σε πολλούς τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και άλλοι, σημειώνοντας πως η δυνατότητα για περαιτέρω προώθηση αυτών των δεσμών είναι τεράστια. Πρόσθεσε πως ο λαός του Ισραήλ βλέπει την Κύπρο ως ένα φίλο γείτονα και ως μια επιλογή για τουρισμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης επεσήμανε πως αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Υπουργός Άμυνας “της φίλης γειτονικής χώρας στην Κύπρο”, όπως χαρακτήρισε το Ισραήλ, “και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της μεγάλης προόδου που έχουμε διανύσει το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά τη μεταξύ μας συνεργασία, που εδράζεται σε κοινές αξίες αλλά και κοινά συμφέροντα”.



 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»