Συρία: Ο Πρόεδρος Άσαντ προκήρυξε εκλογές

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε απόψε βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012.

Έτοιμη η συμφωνία για το τέλος του πολέμου στη Συρία
 
Χθες η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για την πραγματοποίηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία έφτασε τελικά σε συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της ομάδας της αντιπολίτευσης.

Οι συμπρόεδροι της ομάδας των ειρηνευτικών συνομιλιών δηλαδή, ΗΠΑ και Ρωσία (Κέρι και Λαβρόφ) έφτασαν σε συμφωνία για την Συρία και κάλεσαν συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση να υπογράψουν μέχρι την Παρασκευή.
 
ΗΠΑ-Ρωσία κάλεσαν για έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου.

Από τη συμφωνία ωστόσο, έχουν αποκλειστεί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISIS), η ομάδα Levant (ISIL) και η al-Nusra Front, οι οποίες και θεωρούνται τρομοκρατικές ομάδες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Σε συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας κάλεσε τις πλευρές ο Κέρι
 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των τελικών ρυθμίσεων για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποδεχθούν και να συμμορφωθούν πλήρως με τους όρους της.

« Εάν εφαρμοστεί και τηρηθεί αυτή η εκεχειρία, όχι μόνο θα οδηγήσει σε μείωση της βίας, αλλά και θα συνεχίσει η επέκταση της επείγουσας μεταφοράς ανθρωπιστικού χαρακτήρα προμηθειών σε περιοχές που πολιορκούνται και θα υποστηρίξει την πολιτική μετάβαση προς μια κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του Συριακού λαού».
 
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όλες τις χώρες και τις ομάδες που εργάστηκαν επιμελώς για την επίτευξή της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας και άλλα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας.
 
«Έχουμε όλοι μας επίγνωση των σημαντικών μελλοντικών προκλήσεων. Στη διάρκεια των προσεχών ημερών, θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε δεσμεύσεις από τα βασικά μέρη, ότι θα τηρήσουν τους όρους της παρούσας κατάπαυση των εχθροπραξιών και θα αναπτύξουν περαιτέρω τις λεπτομέρειες για την παρακολούθηση και την επιβολή της».
 
Ο Τζον Κέρι κάλεσε όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσουν τις μεταξύ τους επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βομβαρδισμών.
 
«Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να καταστεί δυνατό ένα πολιτικό τέλος σε αυτή τη σύγκρουση. Καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή επιτυγχάνει αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε, το οποίο είναι να σταματήσει η βία και να δοθεί ο χώρος και η ευκαιρία για τη διαπραγμάτευση μιας πολιτικής μετάβασης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012, που θα ενώνει όλους τους Σύριους οι οποίοι απορρίπτουν τη δικτατορία και την τρομοκρατία και θέλουν να οικοδομήσουν ένα νέο μέλλον για τη χώρα τους».
 
Δεχόμαστε υπό όρους λέει η αντιπολίτευση

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα δεχτεί "υπό όρους" την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Σάββατο.
 
Η HCN "δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HCN, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η εκεχειρία θα πρέπει "να ανακοινωθεί ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές".
 
Ο επικεφαλής της, ο Ριάντ Χιτζάμπ, είπε ότι έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχοί του "θα δεσμευτούν να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειές τους".
Χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ
 
Από την άλλη και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν με γραπτή του δήλωση χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζιον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Ικανοποίηση και από Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαιρέτισε αργά χθες βράδυ το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία από τα μεσάνυχτα της 27ης Φεβρουαρίου (ώρα Δαμασκού).
 
"Δεν έχουμε ακόμη πλησιάσει αρκετά τον στόχο μας. Αλλά η συμφωνία για τη μείωση της βίας και την παύση των εχθροπραξιών, όπως αυτή συζητήθηκε στο Μόναχο, μας φέρνει πιο κοντά απ` όσο έχουμε βρεθεί τα τελευταία χρόνια", ανέφερε ο Σταϊνμάιερ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Κίεβο χθες Δευτέρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία