Το “mini ΓΕΣΥ” συζήτησαν Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια – Υπ. Υγείας

Την πιθανή ενδιάμεση εφαρμογή μέρους του ΓΕΣΥ («mini ΓεΣΥ»), πριν την ολοκληρωμένη λειτουργία του γενικού συστήματος υγείας, συζήτησαν στο Υπουργείο Υγείας αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) με τον Υπουργό Υγείας  Γιώργο Παμπορίδη.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις και ο ΠΑΣΙΝ υπέβαλε στον Υπουργό τις ανησυχίες του σε σχέση με το ενδεχόμενο εφαρμογής «miniΓεΣΥ»  και τον αντίκτυπο που πιθανό να έχει στον ιδιωτικό τομέα υγείας ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με την μαζική μετακίνηση ασθενών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα. 

Τονίστηκαν οι ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε σχέση με την διάρκεια, κόστος και χρόνο εφαρμογής της ενδιάμεσης ρύθμισης, τα κριτήρια παραπομπής των ασθενών από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, το δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει το νοσηλευτήριο που προτιμά, τον τρόπο κοστολόγησης και τον τρόπο αποζημίωσης των παραπομπών.   

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράστηκαν για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω καθυστερήσεων στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων που μπορεί με την σειρά τους να οδηγήσουν στην μονιμοποίηση μιας κατά τα άλλα προσωρινής διευθέτησης. Ο κ. Υπουργός έδειξε κατανόηση στις ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Τα βασικότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συνάντηση είναι τα ακόλουθα:
(α) Στην καλύτερη περίπτωση το ΓεΣΥ θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 χρόνια για να εφαρμοστεί, δηλαδή το 2020 το συντομότερο, με ή χωρίς mini ΓεΣΥ
(β) Η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων,αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα και ανταγωνιστικά. Η αυτονόμηση χρειάζεται πόρους για να υλοποιηθεί οι οποίοι μπορούν να εξευρεθούν μέσα από την εφαρμογή τουminiΓεΣΥ ή άλλων προτάσεων και εισηγήσεων που μελετούνται με κάθε σοβαρότητα και θα μας ανακοινωθούν τις προσεχείς λίγες εβδομάδες
(γ)Για την εφαρμογή ολοκληρωμένου ΓεΣΥ απαιτείται πολιτική βούληση και συνεργασία της Πολιτείας και όλων των πολιτικών δυνάμεων
(δ)Παρά το γεγονός ότι συζητήθηκανοι διάφορες επιλογές και παράμετροι εφαρμογής του mini ΓεΣΥ τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια δηλώνoυν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν πεισθεί για τη ορθότητα και τηβιωσιμότητα του σχεδίου αυτούστο παρόν στάδιο.
 
Ο ΠΑΣΙΝ εξέφρασε ακόμη μια φορά προς το Υπουργείο Υγείας και την  πολιτεία την ένθερμη του στήριξη προς την εφαρμογή ενός βιώσιμου και λειτουργικού ΓεΣΥ το οποίο θα εξυπηρετεί τους ασθενείς και θα αναβαθμίζει το επίπεδο της δημόσιας υγείας. Οι συνεχιζόμενες αναβολές στην υλοποίηση του ΓεΣΥ δημιουργούν δυσπιστία και αβεβαιότητα που αποθαρρύνει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα υγείας. 

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ζητούν επιτακτικά από την πολιτεία την κατάθεση Νόμων για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ΓεΣΥ, οι οποίοι μέσα από ξεκάθαρα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματαθα διασφαλίζουν την εφαρμογή ενός συστήματος με καθολική κάλυψη που θα παρέχει στους ασθενείς το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσηλευτηρίου καθώς και τον υγιή και επί ίσοις όροις ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Ενδιάμεση λύση και τυχόν εφαρμογή ενός mini ΓεΣΥ που να μην εμπίπτει στα πιο πάνω ή που δεν θα διέπεται από ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
 
 

Δειτε Επισης

Αρχίζει η πολυαναμενόμενη ανάπλαση της Τσερίου-Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση του έργου, όσα αλλάζουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B