Να συλληφθούν οι ένοχοι φωνάζει ο Αλί Τουνζάι

Να συλληφθούν οι δράστες της εμπρηστικής επίθεσης κατά του τζαμιού στη Δένεια, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος Επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Αλί Τουντζάι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τουντζάι χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός και είπε ότι η πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να αποτελεί πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. «Οι κακές συνήθειες πρέπει να μείνουν στο παρελθόν» πρόσθεσε.
 
Είπε επίσης ότι αντιπροσωπεία της Τεχνικής Επιτροπής επισκέφτηκε σήμερα το πρωί το μνημείο για να διαπιστώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ζημιές θα επιδιορθωθούν εντός 3-4 εβδομάδων, με τις εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.
 
Τα μνημεία, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, αποτελούν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, είπε ο κ. Τουντζάι και αναφέρθηκε στην ανάγκη για σεβασμό της διαφορετικότητας.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος μετέβη και αυτός σήμερα το πρωί στο σημείο, οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το κόστος αναμένεται να κυμανθεί σε 5-6 χιλιάδες ευρώ.
 
Την αποκατάσταση έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό την επίβλεψη του εργολάβου που είχε την ευθύνη των αρχικών εργασιών, ενώ η Τεχνική Επιτροπή και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) συμβάλλουν με παροχή εμπειρογνωμοσύνης.
 
Για τον κ. Χατζηδημητρίου, προέχει να συλληφθούν οι ένοχοι, ενώ όπως δήλωσε, το μικρό αυτό τέμενος που έχει γίνει στόχος τρεις φορές, αποτελεί πια στοίχημα για την Τεχνική Επιτροπή, για εμπέδωση του αλληλοσεβασμού.
 
«Τόσα χρόνια καταβάλλουμε μια μεγάλη προσπάθεια και πάμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης και έρχεται μια εγκληματική ενέργεια για να καταστρέψει», όχι μόνο την προσπάθεια της Τεχνικής Επιτροπής «αλλά ολόκληρου του λαού μας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου.
 
Είναι η τρίτη φορά που το μνημείο γίνεται στόχος, καθώς είχε προηγηθεί η κατεδάφιση δύο τοίχων του τζαμιού, τον Ιανουάριο του 2013, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης.
 
Το έργο παραδόθηκε από την Τεχνική Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2014, ενώ υπήρξε άλλη μια περίπτωση όπου άγνωστοι προέβησαν σε βανδαλισμούς, στους τοίχους του μνημείου.
 
"Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" είπε ο Ακιντζί
 
Να θυμίσουμε ότι χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας λόγο για "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", καταδίκασε τον εμπρησμό του Τεμένους στο χωριό Δένεια, χαρακτηρίζοντας το ως ένα απαράδεκτο περιστατικό και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθούν οι ένοχοι και να καταδικαστούν.

Αποτροπιασμός και από Ομήρου

Στο μεταξύ και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου καταδίκασε με αποτροπιασμό τον εμπρησμό του τεμένους στη Δένεια, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν άμεσα για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την προσαγωγή των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Ομήρου σημειώνει πως ο εμπρησμός αποτελεί αξιοθρήνητη ενέργεια αθλίων, οι οποίοι ρίχνουν νερό στο μύλo της κατοχής, της διαίρεσης και της μισαλλοδοξίας και υπονομεύουν την προοπτική τερματισμού της τραγωδίας που προκάλεσαν στο λαό μας η προδοσία του πραξικοπήματος και το έγκλημα της τουρκικής εισβολής.
 
Ο κ. Ομήρου αναφέρει πως αποδοκιμάζει με αποτροπιασμό την εγκληματική αυτή πράξη και καλεί τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν άμεσα για την εξιχνίασή της και την προσαγωγή των ενεχομένων ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος