Ο πρωταθλητισμός του ΔΗΚΟ, η εκδίκηση του ΑΚΕΛ και οι βόμβες που δεν έσκασαν

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος στο ποδόσφαιρο έχει ολοκληρωθεί προ μερικών εβδομάδων και σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν κάνει τις κινήσεις που έκριναν πως θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Μπορεί, όμως, η ποδοσφαιρική μεταγραφική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο μια άλλη μεταγραφική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι αυτή που αφορά στις μεταγραφές των κομμάτων ενόψει βουλευτικών εκλογών, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της να κρύβει ακόμη αρκετές εκπλήξεις, μετακινήσεις από αυτές που στην ποδοσφαιρική ορολογία λέμε πως… ρίχνουν τα τσιμέντα. Στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων, η ενίσχυση του ρόστερ των ψηφοδελτίων τους με αίμα απόχρωσης πέραν του κλασικού δικού τους χρωματισμού και η άνοδος της στάθμης της δεξαμενής των ψηφοφόρων τους.
 
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟ ΔΗΚΟ
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κόμμα πρωταθλητής των μεταγραφών στην πολιτική σκακιέρα με φόντο τις βουλευτικές εκλογές ανακηρύσσεται μέχρι στιγμής το ΔΗΚΟ. Τουλάχιστον ποσοτικά. Γιατί, όπως ισχύει στο ποδόσφαιρο, έτσι και στις μεταγραφές των κομμάτων, ο βαθμός ποιοτικής ενίσχυσης και ουσιαστικής προσφοράς των όποιων νέων αποκτημάτων θ’ αποτυπωθεί και θα μπορεί να κριθεί αντικειμενικά επί του πρακτέου. Λένε στο ποδόσφαιρο πως ο καλύτερος καθρέφτης είναι το γήπεδο. Μπορεί να λεχθεί αντίστοιχα στην προκειμένη περίπτωση πως ο καλύτερος καθρέφτης θα είναι η κάλπη.
 
Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΝΤΗ
Μιλώντας για τις μεταγραφικές κινήσεις του ΔΗΚΟ, αληθές είναι πως αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση του Ανδρέα Φάντη από το ΑΚΕΛ, ο οποίος θα κατέλθει ως αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Μέλος του ΑΚΕΛ από τα μαθητικά του χρόνια, επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος του κόμματος στη Λευκωσία, καθώς και μ’ έντονη παρουσία στα διοικητικά της Ομόνοιας, ο Ανδρέας Φάντης αποτελεί μια από τις μετακινήσεις εκείνες που, αν και ενδεχομένως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ηχηρές, αναπόφευκτα και δικαίως δημιουργούν θόρυβο γύρω από την ολοκλήρωσή τους.
 
ΚΑΙ Ο ΤΥΡΙΜΟΣ
Όμως ο Ανδρέας Φάντης δεν είναι ο μόνος που από το ΑΚΕΛ μετακομίζει στο ΔΗΚΟ. Την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου να είναι υποψήφιος του κόμματος στην επαρχία Λευκωσίας αποδέχθηκε και ο Κυριάκος Τυρίμος, μέλος επί σειρά ετών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και βουλευτής του ΑΚΕΛ για δέκα χρόνια. Ο Κυριάκος Τυρίμος είχε διαγραφεί από το ΑΚΕΛ το 2008, εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχε στον ανθυποψήφιο τότε του Δημήτρη Χριστόφια, στις προεδρικές εκλογές, Τάσσο Παπαδόπουλο.
 
ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ
Πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα του ΔΗΚΟ αποτελεί και η μέχρι πρότινος καταπράσινη Ελένη Χρυσοστόμου. Μέλος και αξιωματούχος του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών από το 1998, η Ελένη Χρυσοστόμου κατείχε μέχρι πριν από κάποιους μήνες τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Οικολόγων και της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως της Γυναικείας Κίνησης του κόμματος. Αποχώρησε από τους Οικολόγους επικαλούμενη προσωπικούς λόγους (σ.σ. βρέθηκε σε συγκρουσιακή πορεία με τον Γιώργο Περδίκη), για ν’ αποδεχθεί στη συνέχεια την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου να είναι αριστίνδην υποψήφια του ΔΗΚΟ στην επαρχία Λευκωσίας.
 
ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΕΥΡΩΚΟ
Υποψήφια βουλευτής με το Ευρωπαϊκό Κόμμα στην επαρχία Λευκωσίας στις βουλευτικές εκλογές του 2011, επιχειρεί σήμερα με τα χρώματα του ΔΗΚΟ αυτό που δεν πέτυχε πέντε χρόνια προηγουμένως. Να βρεθεί, δηλαδή, στη Βουλή. Η Μαριάννα Πελεκάνου - Χατζηστεφάνου θα είναι η αριστίνδην υποψήφια του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας, αποδεχόμενη κι αυτή με τη σειρά της σχετική πρόταση του προέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου. Από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, του οποίου διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επαρχιακής Γραμματείας Λεμεσού και με το οποίο κατήλθε ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2011, θα είναι και ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΚΟ στην επαρχία Λεμεσού, Μάριος Σωφρονίου, ενώ στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ Λεμεσού αναμένεται να βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Γρηγόρης Χριστοδουλίδης, ο οποίος μετακόμισε στο ΔΗΚΟ πριν από περίπου ένα χρόνο.
 
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως στις πρόσφατες μεταγραφές του ΔΗΚΟ, αν και όχι ως υποψήφιος βουλευτής, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο ορισμός του νομικού, πρώην μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων, Ντίνου Πασπαλίδη, ως συμβούλου του Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό.
 
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ 
 
Στο παιχνίδι των μεταγραφών δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο το ΑΚΕΛ, το οποίο ως γνωστό, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ολοκληρώσει και έχει ήδη ανακοινώσει επισήμως τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του. Το ΑΚΕΛ, πήρε μέσα από τα χέρια του ΔΗΚΟ τον μέχρι προ μερικών εβδομάδων πρόεδρο της τοπικής επιτροπής του κόμματος στον Άγιο Αντρέα Λεμεσού, Αντρέα Χειμωνίδη. Ο κ. Χειμωνίδης φιγουράρει πλέον στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, μαζί με την Ελένη Μαύρου και τον Κλαύδιο Μαυροχάννα. Εξάλλου, στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας συναντάμε και το πάλαι ποτέ στέλεχος της ΕΔΕΚ, Μάριο Χαννίδη, ο οποίος βεβαίως έχει προ πολλού αλλάξει στρατόπεδο και σήμα στο πέτο της κομματικής του περιβολής.
 
ΨΗΝΕΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ο ΔΗΣΥ
 
Ο ΔΗΣΥ, τουλάχιστον έως τώρα, δεν έχει πραγματοποιήσει οποιαδήποτε μεταγραφή, τουλάχιστον από αυτές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ηχηρές. Δεδομένο είναι πως στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα βρεθεί ως συνεργαζόμενος (κάτι σαν με υποσχετική), ο πρώην αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και νυν επικεφαλής του Κινήματος «Οικολογία Μπροστά», Ανδρέας Μασούρας. Απ’ εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, βρίσκεται στη διαδικασία συζητήσεων με άτομα προερχόμενα από την ευρύτερη κεντροδεξιά, προς διερεύνηση του εδάφους ένταξής τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Είτε ως αριστίνδην είτε ως συνεργαζόμενοι. Όπως μαθαίνουμε από την Πινδάρου, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα πρόκειται για ονόματα προερχόμενα από την αποκαλούμενη πρώτη ή δεύτερη γραμμή άλλων κομμάτων. Χωρίς ν’ αποκλείεται όμως, εάν και εφόσον προκύψουν τέτοιου είδους καλές περιπτώσεις, ν’ αξιολογηθούν και να προκύψει μετακίνηση. «Για εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Ρεπόρτερ» άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Αβέρωφ Νεοφύτου, «ζητούμενο δεν είναι να κερδίσουμε τις εντυπώσεις της μεταγραφικής περιόδου, αλλά να κάνουμε ποιοτικές κινήσεις, κινήσεις ουσίας με προοπτική και όχι μεταγραφές του… αεροδρομίου».
 
Η ΚΑΤΣΙΑΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΚ
 
Στην ΕΔΕΚ κρατούν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά στη σύνθεσή των ψηφοδελτίων τους, πολύ περισσότερο για τις εξωκομματικές προσωπικότητες με τις οποίες συνομιλούν, προκειμένου να ενισχύσουν το Κίνημα στις βουλευτικές εκλογές. Παρά την άκρατη μυστικοπάθεια, με την οποία προσπαθεί να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο της η ΕΔΕΚ, ένα όνομα, που μόλις την περασμένη Τετάρτη είδε το φως της δημοσιότητας, είναι αυτό της αριστερών-ακελικών καταβολών, ακαδημαϊκού, Νίκης Κατσιαούνη. Θα μπορούσε και αυτή να ενταχθεί στο πλαίσιο των μεταγραφών των κομμάτων, δεδομένου του πολιτικού παρελθόντος και των πολιτικών αντιλήψεων της κ. Κατσιαούνη. Και ίσως ανάλογες κινήσεις ανακοινωθούν σύντομα και επισήμως από τους Σοσιαλιστές.
 
Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ
 
Όπως είναι λογικό, μια μεταγραφική περίοδος δεν περιλαμβάνει μόνο ανακοινώσεις συμφωνιών, αλλά και αποχωρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η αποχώρηση της Ελένης Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ πριν από μερικούς μήνες, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Γιατί μπορεί η κ. Θεοχάρους να μην μεταπήδησε σε άλλο κόμμα, αλλά δημιούργησε το δικό της Κίνημα (Αλληλεγγύη), με το οποίο επιχειρεί να θέσει τις βάσεις απόκτησης προσωπικού ηγετικού ρόλου στο κομματικό γίγνεσθαι. Σ’ εξέλιξη, ενόψει βουλευτικών εκλογών, βρίσκεται προσπάθεια σύναψης συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κόμμα, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου του. Το κατά πόσο Ελένη Θεοχάρους και Ευρωπαϊκό Κόμμα, γνώριμοι από τα παλιά, θα καταφέρουν τελικά να συνεργαστούν, αλλά και πού θα οδηγήσει το αναπτυσσόμενο μεταξύ τους ειδύλλιο, είναι κάτι που ο χρόνος θα δείξει.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ»
 
Επιστροφές… καταστροφές, τραγουδά ο Πασχάλης Τέρζης, και σίγουρα δεν αναφέρεται στις επιστροφές πολιτικών φιγούρων του παρελθόντος στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Μια τέτοια κλασική περίπτωση είναι αυτή του Μάριου Ματσακή, ο οποίος μετά από μια περίοδο μακράς απουσίας από την ενεργό πολιτική σκηνή, επανέρχεται διεκδικώντας παρουσία στη Βουλή διά του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Ενώ στην κατηγορία «επιστροφές» θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί και η προδιαγραφόμενη επάνοδος του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία στο ΔΗΚΟ, ως υποψήφιος του κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου.
 
 
ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΑΝ
 
Στην κομματική μεταγραφική περίοδο που διανύουμε, υπήρξαν και προσπάθειες για μετακινήσεις που τελικά δεν τελεσφόρησαν. Αλλά που αν τελεσφορούσαν, θα προκαλούσαν το μεγάλο… μπαμ. Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα, υπήρξε το φλερτ που στο τέλος της ημέρας δεν κατέληξε σε αρραβώνα, μεταξύ του ΔΗΚΟ και της ευρωβουλευτού -μέχρι πρότινος του ΔΗΣΥ- Ελένης Θεοχάρους. Δημοκρατικό Κόμμα και Θεοχάρους έφθασαν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, όχι ακριβώς μεταγραφής αλλά σύναψης συνεργασίας, που εκ των πραγμάτων θα προκαλούσε μεγάλη αίσθηση. Μια τέτοια συνεργασία - συγχώνευση, μεταξύ ΔΗΚΟ και Κινήματος Αλληλεγγύης, θα μπορούσε άλλωστε να θεωρηθεί και ως η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για επιστροφή της Ελένης Θεοχάρους στο κόμμα με το οποίο έκανε τα πρώτα βήματά της στην πολιτική σκηνή. Βόμβα, που τελικά δεν έσκασε, υπήρξε και η προσπάθεια του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, να κλέψει από τον ΔΗΣΥ τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κόμματος, Χρίστο Τριανταφυλλίδη, ώστε να τον κατεβάσει ως αριστίνδην υποψήφιο του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εισέπραξε αρνητική απάντηση.
 
ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
 
Την ώρα που υποψήφιοι πάνε κι έρχονται από κόμμα σε κόμμα, υπάρχουν και κάποια ηχηρά ονόματα της κομματικής σκηνής του τόπου μας, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν παίζουν στο παιχνίδι των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Ο Πρόεδρος της Βουλής και τέως πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ο επί σειρά ετών ισχυρός άνδρας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, η βουλευτής του ίδιου κόμματος, Αθηνά Κυριακίδου, και η πρώην βουλευτής, ευρωβουλευτής κτλ., επίσης του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, είναι κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Όπως φυσικά και άλλοι, που είτε συνειδητά είτε επειδή υποχρεώθηκαν να το πράξουν εξαιτίας των εσωτερικών κανονισμών των κομμάτων τους, δεν θα είναι υποψήφιοι. Το κατά πόσον κάποιους από αυτούς ενδεχομένως στην πορεία να τους δούμε με διαφορετικό από αυτό που τους συνηθίσαμε σήμα στο στήθος, αποτελεί ένα καυτό ερώτημα. Και βεβαίως, αντικείμενο σχολιασμού, εκτιμήσεων και προβλέψεων απ’ όλους όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτελούν μέρος της πολιτικής - κομματικής ζωής της χώρας μας.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα
Δύο ταχυτήτων ΕΟΑ, συνεχίζονται τα προβλήματα με προϋπολογισμούς-Άνοιξε το χορό των αλλαγών το ΥΠΕΣ
«Σφράγισε με την πολιτική του πορεία μια ολόκληρη εποχή»-Το αντίο των κομμάτων στον Κώστα Σημίτη
Σ. Στεφάνου: Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση Κυπριακού
Πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό, τα Ίμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρώ-Οι «σταθμοί» της οκταετίας Σημίτη
«Οδήγησαν με τον Κληρίδη την Κύπρο στο μεγαλύτερο επίτευγμα»-Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Η χρονιά που μεγάλωσε το διπλωματικό μας αποτύπωμα
Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»