Τέσσερις Κύπριοι έκαναν την μπίρα επάγγελμα
15:34 - 22 Φεβρουαρίου 2016
«Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της». Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του «Πίβο», του μικρού ζυθοποιείου που έκανε πριν από μερικούς μήνες την εμφάνισή του στην παλιά Λευκωσία. Εμπνευστές του, τρία αδέλφια και ένας ξάδελφός τους, οι οποίοι μετέτρεψαν ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό στην καρδιά της παλιάς πόλης σ’ ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες μπίρες τις οποίες παρασκευάζουν εκεί οι ίδιοι. «Η ιδέα γεννήθηκε στην Τσεχία», λέει στον «Ρεπόρτερ» ο Αλέξης Αλεξίου, ένας από τους τέσσερις ιδιοκτήτες. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Χρίστο, έζησαν εκεί για 10 χρόνια, αναπτύσσοντας μια ξεχωριστή σχέση με την τέχνη της ζυθοποιίας. «Οι Τσέχοι έχουν τεράστια παράδοση και τεχνογνωσία γύρω από την παρασκευή μπίρας. Μέσω του πανεπιστημίου του Χρίστου, ο οποίος σπούδαζε χημικός, άρχισε να κερδίζει και μένα η παρασκευή μπίρας. Κάπως έτσι αρχίσαμε να ασχολούμαστε παρασκευάζοντας τη δική μας μπίρα σε μικρές ποσότητες, συμμετέχοντας μάλιστα σε διαγωνισμούς. Σιγά-σιγά στην ομάδα ενσωματώθηκαν ο αδελφός μας Άγγελος και ο ξάδελφός μας Θανάσης Πολυνείκης, οι οποίοι μας επισκέπτονταν συχνά στην Τσεχία, μπαίνοντας μαζί μας στον ρυθμό της παραγωγής. Η ιδέα όμως, ολοκληρώθηκε στην Κύπρο και από τους τέσσερις μας».
Από το μηδέν
«Ήταν για μας ένα project που αρχίσαμε από το μηδέν, χωρίς δουλειά, και χωρίς να ξέρουμε από πού ν’ αρχίσουμε. Μας πήρε περίπου τρία χρόνια μέχρι να γίνει ο σωστός σχεδιασμός και να βάλουμε όλοι κάτω τις γνώσεις μας, καθώς προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους. Ο Χρίστος χημικός μηχανικός, εγώ ασχολούμουν με την πληροφορική, ο Άγγελος δάσκαλος και ο Θανάσης μαθηματικός. Με σωστό προγραμματισμό, όμως, βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο, ένα παλιό αρχοντικό που χρονολογείται στο 1910, και φέραμε γνώστες του αντικειμένου από την Τσεχία, που μας βοήθησαν να φτιάξουμε το “Πίβο”, το οποίο λειτούργησε στα τέλη Σεπτεμβρίου», εξηγεί ο Αλέξης.
Μία για τον καθένα
Μέχρι στιγμής στο «Πίβο» παρασκευάζονται τέσσερα διαφορετικά είδη μπίρας. Η «σιταρένια», η «Bavarian Weissbier», η «Blondie» και η «Hoppy». Σύντομα, όμως, θα υπάρχει και μια πέμπτη μπίρα, που θα είναι σπέσιαλ, θα παράγεται σε μικρή ποσότητα και θα αλλάζει αναλόγως εποχής. «Είμαστε ευέλικτοι να παράγουμε διάφορα είδη μπίρας, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές με άριστες πρώτες ύλες, όπως η βύνη, ο λυκίσκος, οι ζυμομύκητες, που δίνουν γεύση και χαρακτήρα στην μπίρα», επισημαίνει ο Αλέξης, προσθέτοντας ότι οι πελάτες καθημερινά δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς παρασκευάζεται η μπίρα. «Επειδή ο χώρος είναι και ενσωματωμένος με το δωμάτιο παρασκευής, εμείς παρασκευάζουμε μπίρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε μπορεί κανείς να δει όλα τα στάδια. Ο κόσμος που επισκέπτεται το ‘‘Πίβο’’ νιώθει τη μυρωδιά της βύνης, του λυκίσκου και εμείς ενημερώνουμε, όποιον θέλει, για το προϊόν που πίνει». Όπως παραδέχεται ο Αλέξης, είναι μια αρκετά δύσκολη δουλειά, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάποιο λάθος με την παραγωγή. «Είναι όμως μια δουλειά που μας αρέσει και την κάνουμε με μεράκι. Για μας είναι απόλαυση. Η μπίρα είναι ίσως το πιο κοινωνικό ποτό. Υπάρχει μια μπίρα για τον καθένα. Ακόμη και εκείνοι που λένε ότι δεν τους αρέσει, σίγουρα δεν έχουν δοκιμάσει όλα τα είδη», προσθέτει.
Τα μυστικά του ζύθου
Η μπίρα δεν θα μπορούσε να μην έχει και τα… μυστικά της. Σύμφωνα με τον Αλέξη, όταν παρασκευάζεται σωστά και με την ποιότητα που πρέπει να έχει, προτιμάται περισσότερο γιατί δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, έχει βιταμίνες και πίνεται ευχάριστα. «Δημιουργήσαμε αυτό τον χώρο για να μπορεί όποιος θέλει να απολαμβάνει φρέσκια και αυθεντική μπίρα. Υπάρχουν μυστικά που αφορούν στη σωστή μέθοδο παραγωγής, η οποία διαφέρει ανάλογα με το είδος της μπίρας, τη σωστή επιλογή πρώτων υλών και κάποιες άλλες λεπτομέρειες μέχρι να φτάσει στο ποτήρι», καταλήγει.
Πίβο σημαίνει μπίρα
Η επιλογή του ονόματος «Πίβο» έχει τη δική της ιστορία. Όπως εξηγεί ο Αλέξης, όταν αποφάσισαν οι τέσσερίς τους να ανοίξουν το δικό τους ζυθοποιείο, συγκέντρωσαν μια σειρά από ονόματα, τα οποία έδωσαν υπό τύπον ερωτηματολογίου σε διακόσιους περίπου φίλους, προκειμένου να επιλέξουν το τελικό όνομα. «Τελευταία στιγμή κάποιος πρότεινε και την επιλογή ‘‘Πίβο’’». Το 80% επέλεξε αυτό το όνομα, χωρίς να ξέρει τι σημαίνει, και εμείς στη συνέχεια τους δώσαμε ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο, γράφοντας δίπλα από το κάθε όνομα τη σημασία του, για να καταλήξουμε στο τελικό όνομα. Πίβο στα τσέχικα σημαίνει μπίρα, και ήταν το όνομα που ξεχώρισε παμψηφεί. Ακολούθως, εμείς σχεδιάσαμε μόνοι μας το λογότυπο, βάζοντας στη θέση του ‘‘ι’’ το κριθάρι, που είναι το κύριο συστατικό της μπίρας, και στη θέση του ‘‘ο’’ τον λυκίσκο, που προσφέρει ξεχωριστό άρωμα στην μπίρα. Νιώθουμε ότι κάναμε κάτι ντόπιο και ποιοτικό», καταλήγει ο Αλέξης.