Επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στις Βάσεις Δεκέλειας

Στα όρια τους φαίνεται να φθάνουν οι αιτητές ασύλου στη Δεκέλεια όπως δείχνουν τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Πριν τρεις μέρες η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων ζήτησε από τον αιτητή πολιτικού ασύλου Μαχμούντ Φαρχάν, να μετακινήσει το αντίσκηνο με το οποίο διαμαρτύρεται τα τελευταία χρόνια με την οποία ζητά να γίνει δεκτή η οικογένειά του στις  ΒΒ. Το σημείο διαμαρτυρίας του βρισκόταν απέναντι από τον Αστυνομικό Σταθμό Δεκέλειας.  Ο Φαρχάν τους ρώτησε μήπως ενοχλούνται που τον βλέπουν οι περαστικοί και ιδίως οι δημοσιογράφοι. Η συζήτηση άναψε και αρκετοί αστυνομικοί (50 σύμφωνα με τον ίδιο) ήρθαν στη σκηνή διαλύοντας ο,τι είχε στον χώρο διαμαρτυρίας του, καρέκλα, αντίσκηνο, πανό. Για να του συμπαρασταθούν έφτασε και η οικογένεια του, η σύζυγός του και πέντε παιδιά ηλικίας 9 έως 24 χρονών. Η σύζυγός του μάλιστα λούστηκε βενζίνη και απειλούσε να πυρποληθεί με το σπίρτο στο χέρι. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να την αποτρέψουν αλλά μάταια. Τελικά ένα από τα παιδιά της κατάφερε να την πλησιάσει και να πάρει το σπίρτο από το χέρι της. Σύμφωνα με τον Φαρχάν μετά το επεισόδιο του δόθηκε η υπόσχεση ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα εξεταστεί η υπόθεσή του.
 

Όπως είχαμε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες του 1998, ο Μαχμούντ Φαρχάν ζει στη Δεκέλεια εδώ και 18 χρόνια. Από τότε που ήρθε με άλλους 74 ανθρώπους μέσα σε μια μικρή βάρκα από τον Λίβανο. Ο κουρδικής καταγωγής Ιρακινός άφηνε πίσω του τον διωγμό από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
 
Τρεις πρόσφυγες έτοιμοι να θέσουν τέρμα στη ζωή τους
Το Σάββατο ακόμα ένα επεισόδιο κινητοποίησε τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και πάλι στη Δεκέλεια. Τρεις άντρες ανέβηκαν στον πύργο του Πυροσβεστικού Σταθμού Δεκέλειας και απειλούσαν να αυτοκτονήσουν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ΒΒ οι άντρες ανήκαν στην ομάδα των 115 προσφύγων που ήρθαν το περασμένο φθινόπωρο. Περίπου 60 από αυτά τα άτομα έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά παραμένουν ακόμα στις ΒΒ μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Φαίνεται ότι ο αργός ρυθμός με τον οποίο εξετάζονται οι αιτήσεις να αρχίσει να εκνευρίζει τους πρόσφυγες που δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να απογίνουν. Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση  οι τρεις αιτητές ασύλου δέχθηκαν να κατέβουν από τον πύργο. Για τον έναν όμως ήταν αδύνατο αφού είχε πρόβλημα στο πόδι. Για την ασφαλή μεταφορά του κλήθηκε η ΠΥΚ η οποία έφερε στον χώρο Υδραυλική Τηλεσκοπική Πλατφόρμα από τον Σταθμό Ορόκλινης, το οποίο οι ΒΒ δεν διέθεταν. 
 
 

  
 

Δειτε Επισης

Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη