Ο ανεκπλήρωτος έρωτας ενός «Αγίου»

Θα μπορούσε να είναι ο κεντρικός ήρωας μιας πολύ πετυχημένης νουβέλας. Η ζωή του άλλωστε είχε όλα τα στοιχεία για κάτι τέτοιο. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄, ο μακροβιότερος Πάπας στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έζησε σχεδόν τα πάντα, εκτός από την ερωτική σαρκική απόλαυση που η θέση του άλλωστε μετά την ιερωσύνη του σε πολύ μικρή ηλικία, του απαγόρευε. Ωστόσο, πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC άρχισε να θολώνει το τοπίο της αγνότητάς του, αποκαλύπτοντας πως ο Άγιος της Δυτικής Εκκλησίας (αγιοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια) είχε μία μακροχρόνια πλατωνική, αλλά αρκετά συναισθηματική σχέση με μία έγγαμη μητέρα τριών παιδιών.
 

350 επιστολές
 
Σύμφωνα με όσα έφεραν στο φως της δημοσιότητας επιστολές που παρουσίασε το BBC, ο Άγιος των Δυτικών διατηρούσε επί 32 χρόνια μια έντονη συναισθηματικά φιλία με μια έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών, φιλόσοφο, την Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής Άννα Τερέζα Τιμιενιένσκα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο παράβασης του όρκου αγνότητας που είχε δώσει.
 
       Όταν ακόμη ήταν Καρδινάλος με την Άννα Τερέζα για σκι.
 
Περισσότερες από 350 επιστολές γραμμένες από τον Ιωάννη Παύλο Β' στην Άννα Τερέζα Τιμιενιένσκα, βρέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας που τις είχε αγοράσει από την ίδια την Τιμιενιένσκα το 2008, αντί επταψήφιου ποσού.
 
«Αγαπημένη μου Τερέζα… »
 
 
   Μία από τις πολλές επιστολές του Πάπα στην Άννα Τερέζα.

«Αγαπημένη μου Τερέζα, έλαβα τις τρεις επιστολές. Γράφεις ότι είσαι συντετριμμένη αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμιά απάντηση στα λόγια αυτά», γράφει το 1976 ο τότε 56χρονος Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, ο μελλοντικός Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', χαρακτηρίζοντας την παραλήπτρια της επιστολής του «δώρο Θεού».
 
 
«Ήταν περισσότερο από φίλοι, αλλά λιγότερο από εραστές», είπε ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ, αναφέροντας ότι στις επιστολές αυτές δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη παράβασης του όρκου αγνότητας του Πάπα. Η πρώτη επιστολή χρονολογείται το 1973, έτος της συνάντησης της Άννα Τερέζα Τιμιενιένσκα και του Κάρολου Ιωσήφ Βοϊτίλα (ο οποίος τότε ήταν αρχιεπίσκοπος στην Κρακοβία) και η τελευταία γράφτηκε μερικούς μήνες πριν από τον θάνατο του Ποντίφικα, το 2005.
 
Η ζωή του πριν τον Παπισμό
 
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', κατά κόσμον, Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, γεννήθηκε στις 18 Μαΐου το 1920 στο Wadowice της Πολωνίας. Ήταν γιος ενός πρώην αξιωματικού του Αυστριακού Στρατού και μιας δασκάλας. Στα 8 του χρόνια έχασε τη μητέρα του, ενώ μέχρι το 1941, είχε χάσει τον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδελφό του.
 
Ο πρώτος από πάνω αριστερά σε ηλικία 10 χρονών, 1930.
 
Το 1938 ξεκίνησε τις σπουδές του στη φιλολογία και τις ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας. Στα νιάτα του είχε επαφές με την εβραϊκή κοινότητα, έζησε τη ναζιστική κατοχή, και δούλεψε σε ένα εργοστάσιο χημικών και ένα ναυπηγείο.
 
Δεύτερος από δεξιά, σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Η μοναδική ολοκληρωμένη ερωτική σχέση που πιθανότατα είχε, ήταν σε νεαρή ηλικία με μία Εβραία ηθοποιό, την Κίνκα Μπιρ. Το 1940 χτυπήθηκε από ένα τραμ, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα κρανίου, ενώ την ίδια χρονιά χτυπήθηκε από ένα φορτηγό σε λατομείο, το οποίο τον άφησε με έναν ώμο ψηλότερο από το άλλο και μια μόνιμη καμπούρα. Το 1942 ξεκίνησε τη φοίτησή του για ιερωμένος, υπό την εποπτεία του αρχιεπισκόπου, Adam Stefan Cardinal Sapieha.
 
 
Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος την 1η Νοεμβρίου 1946 και το 1948 έγινε διδάκτωρ Θεολογίας. Το 1963 χειροτονήθηκε από τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ', Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας και το 1967 Καρδινάλιος. Τον Οκτώβριο του 1978, ο Κάρολος Βοϊτίλα, σε ηλικία 58 ετών, εκλέχθηκε προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έγινε ο νεότερος αρχηγός της Αγίας Έδρας στον 20ό αιώνα και ο πρώτος Πάπας σλαβικής καταγωγής.
 
Την εποχή που ήταν Καρδινάλιος.
 
Οι δύο απόπειρες και το σχέδιο εξόντωσης της Αλ Κάιντα
 
Στις13 Μαΐου το 1981 σημειώνεται η πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισής του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη. Δράστης ο Mehmet Ali Agca, ένας Τούρκος, μέλος της ομάδας των Γκρίζων Λύκων, τον οποίο ο Πάπας, δύο χρόνια μετά, επισκέφθηκε στη φυλακή όπου και τον συγχώρεσε για την πράξη του.
 
Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισής του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.
 
Δίνει τη συγχώρεσή του στο άνθρωπο που επιχείρησε να τον σκοτώσει.
 
Στο πλευρό του στο νοσοκομείο, ήταν η πιστή φίλη του Άννα Τερέζα Τιμιενιένσκα, ενώ ο ίδιος ζήτησε από τους γιατρούς πριν τον χειρουργήσουν, να μην αφαιρέσουν από τον λαιμό του το καφέ φυλαχτό του.

Το 1982 στην Πορτογαλία επιχειρείται δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του, με μαχαίρι, από έναν Ισπανό Καθολικό ιερέα που αργότερα κατηγόρησε τον Πάπα ότι ήταν πράκτορας της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης και του ανατολικού μαρξιστικού μπλοκ.

Σημειώνεται, τέλος, πως και η Αλ Κάιντα είχε σχεδιάσει τη δολοφονία του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Φιλιππίνες το 1995, ωστόσο μια μέρα πριν την άφιξή του, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών, όπου και αποκαλύφθηκε το σχέδιο δολοφονίας του Πάπα, πριν τεθεί σε εφαρμογή.
 
Οι κατακριτές του
 
Κατακρίθηκε για την υποστήριξή του στη θρησκευτική οργάνωση, «Opus Dei». Φέρεται επίσης να είχε δεσμούς με την Banco Ambrosiano, μια ιταλική τράπεζα που κατέρρευσε το 1982, και που βασικός μέτοχός της ήταν η Τράπεζα του Βατικανού.
 
 
Το 1988, ενώ μιλούσε ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, Ian Paisley, τον αποκάλεσε «Αντίχριστο».
 
Οι θέσεις του

Υπήρξε πολέμιος του κομμουνισμού, του αχαλίνωτου καπιταλισμού, της πολιτικής καταπίεσης, της θανατικής ποινής, αλλά και της έκτρωσης και της χρήσης προφυλακτικών - πεποιθήσεις που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων στο πρόσωπό του παγκοσμίως.
 
Προσευχή στο τοίχος της Ιερουσαλήμ.

 
Το τέλος και η αγιοσύνη του
 
Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', πέθανε στις 2 Απριλίου το 2005 και εννιά χρόνια αργότερα, την Κυριακή 27 Απριλίου του 2014 αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά την αναγνώριση δύο θαυμάτων του.

Η κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 2005.
 

Συγκεκριμένα, της ανεξήγητης από τους γιατρούς ίασης ενός άνδρα που έπασχε από Πάρκινσον, και μιας γυναίκας που υπέφερε από ανεύρυσμα αορτής.

 
[Με πληροφορίες από nydailynews, wikipedia, bbc]
 
 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία