Στο περίμενε οι ΜΚΟ για το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς στις τάξεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκαλεί η κίνηση του υπουργείου Εσωτερικών, να ανακαλέσει την υστάτη, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των Σωματείων, Ιδρυμάτων και Λεσχών.

 Η συζήτηση για τη διαμόρφωση του εν λόγω νομοσχεδίου άρχισε από το 2008. Με την ψήφιση του το νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την υποχρέωση των σωματείων να καταθέτουν ελεγμένους λογαριασμούς και πιστοποιητικά από το Φόρο Εισοδήματος. Από το 2008 μέχρι την ολοκλήρωση και κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, έγιναν δεκάδες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κατατέθηκαν γραπτός όλες οι απόψεις. Παρόλα αυτά, την υστάτη, το υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για άλλον ένα μήνα με το επιχείρημα ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας περαιτέρω διαβούλευσης.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην Κύπρο, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ)μπορεί να εγγραφεί και να εργάζεται ως εταιρεία με εγγυήσεις, σωματείο, ίδρυμα ή όμιλος. Για κάθε μία από αυτές τις νομικές μορφές οργάνωσης υπάρχει διαφορετική νομοθεσία η οποία περιέχει διαφορετικά κριτήρια και τρόπο λειτουργίας και υπάγεται σε διαφορετικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Όπως υποστηρίζουν ΜΚΟ οι νομοθεσίες είναι πεπαλαιωμένες και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες που θέλουν τις ΜΚΟ πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση κοινωνιών μέσα στο ευρωπαϊκό σκηνικό.  

Εκτός ευρωπαϊκών κονδυλίων
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι ΜΚΟ αδυνατούν να εμπλακούν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα γιατί οι οικονομικές πτυχές τους δεν ήταν ξεκάθαρες. Όπως αρμοδίως έχουμε πληροφορηθεί, για να αντληθούν κονδύλια από την ΕΕ χρειάζονται ελεγμένοι λογαριασμοί, πιστοποιητικά από το Φόρο Εισοδήματος, τη στιγμή που στην Κύπρο, οργανώσεις εγγεγραμμένες σαν σωματεία δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν τέτοιες διαδικασίες.  Να αναφέρουμε δε πως οι ΜΚΟ στην ΕΕ, λαμβάνουν τεράστια κονδύλια από τις κυβερνήσεις των χωρών όπου δραστηριοποιούνται ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναπτυξιακά προγράμματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (Αφρική, Νότιο Αμερική, Ασία), ή για προώθηση και διενέργεια μεγάλων εκστρατειών για θέματα που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή κοινωνία.  Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται και στην Κύπρο ένα νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των οργανώσεων αυτών το οποίο να επιτρέψει στις κυπριακές οργανώσεις να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, να συμμετέχουν σε διεθνές δίκτυα και να εκπροσωπούν τη χώρα μας στο διεθνές σκηνικό των ΜΚΟ.


Το επίμαχο νομοσχέδιο
Όπως υποστηρίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα διορθώσει πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν στην υφιστάμενη νομοθεσία. Στο νομοσχέδιο καθορίζεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των οργανώσεων. Στο άρθρο 2 σημειώνεται: «Μη Κερδοσκοπικό» σε σχέση με σωματείο ή ίδρυμα, σημαίνει σωματείο ή ίδρυμα το οποίο δεν διανέμει οποιαδήποτε κέρδη, τα οποία δυνατόν να προκύψουν από τις δραστηριότητες του,  στα μέλη, τους ιδρυτές, την διοίκηση, ή αξιωματούχους του, αλλά τα επενδύει ή χρησιμοποιεί για την συνέχιση και επίτευξη των σκοπών του.
Παράλληλα προβλέπεται αλλαγή στον αριθμό των ατόμων που χρειάζεται για ίδρυση σωματείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν θα χρειάζονται πλέον 20 άτομα για να εγγραφή σωματείου αλλά 10. Να σημειώσουμε πως σε πολλές χώρες της ΕΕ τρία άτομα είναι αρκετά για να συστήσουν οργάνωση. Τίθεται χρονικό πλαίσιο τριών μηνών για να απαντήσει ο έφορος Σωματείων για εγγραφή σωματείου. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι η εξέταση των αιτήσεων διαρκούσε ένα με δυο χρόνια.
Προβλέπει επίσης ότι τα σωματεία πρέπει να κάνουν γενική συνέλευση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να γνωστοποιούν τα πρακτικά τους και τον αριθμό μελών στον έφορο σωματείων. Αν δεν το πράξουν τότε ο έφορος μετά από επιστολή μπορεί να διαγράψει το σωματείο. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 4500 σωματεία για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία εάν είναι ενεργά ή όχι.
Μια άλλη παράμετρος είναι η εγγραφή ομοσπονδιών. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν δυο ή περισσότερες οργανώσεις να εγγράψουν ομοσπονδία. Με βάση την προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέπεται. Τέλος, η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τα σωματεία να τηρούν λογιστικά βιβλία και να τους ασκείται έλεγχος λογαριασμών.  
Παράλληλα τα σωματεία θα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν ελεγμένους λογαριασμούς
σωματείων το αργότερο 7 μήνες από το τέλος του λογιστικού έτους.

«Δεν είχαμε ιδέα»
Θέσαμε στα υπόψη του Γενικού Διευθυντή της Λέσχης Ιπποδρομιών Γιώργου Χατζημηνά  τα όσα αναφέρουμε πιο πάνω. Όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείτε για χρόνια εντούτοις δεν είχε τεθεί ενώπιον της Λέσχης Ιπποδρομιών έτσι ώστε να δοθεί το δικαίωμα έκφρασης απόψεων. Σημείωσε πως η Λέσχη τυχαία ενημερώθηκε για το προτεινόμενο νομοσχέδιο και ως ήταν φυσικό ζήτησε να ενημερωθεί εκτενώς για τις πρόνοιες του. Εξήγησε πως πλέον τους έχει κατατεθεί και ήδη μελετάτε από τους νομικούς συμβούλους της Λέσχης Ιπποδρομιών. Ερωτηθείς σχετικά με τους προβληματισμούς που τέθηκαν από ΜΚΟ ότι η Λέσχη ίσως να μην συναινεί στην κατάθεση ελεγμένων λογαριασμών, ο κ. Χατζημηνάς τόνισε πως η Λέσχη καταθέτει κάθε χρόνο ελεγμένους λογαριασμούς. Καταλήγοντας ανέφερε πως ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η Λέσχη Ιπποδρομιών το πλεόνασμα της το επαναεπενδύει   για το καλό του αθλήματος.

Ένθετο
Όταν τέθηκε ενώπιον μας το θέμα, πριν από δυο εβδομάδες, επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να λάβουμε την εκδοχή των αρμοδίων για την ανάκληση του νομοσχεδίου. Παρά την αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δύο φορές και άλλες δυο τηλεφωνικές συνομιλίες, εντούτοις δεν κατέστη δυνατό να λάβουμε οποιαδήποτε απάντηση με το αιτιολογικό, την περιπλοκότητα του θέματος. Ως εκ τούτου στο σημερινό κείμενο δεν φιλοξενούνται οι επίσημες θέσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας