Φόβοι για αύξηση των προσφύγων από την Άνοιξη

Έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης του προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα, από την Άνοιξη και μετά που οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές, επικρατούν στις Βρυξέλλες.  Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος, ακόμα και την παρούσα  χειμερινή περίοδο παρατηρείται αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος κατά τις ημέρες με καλό καιρό και ηλιοφάνεια.   
 
Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ, υπάρχουν φόβοι πως αν η Τουρκία, η οποία σημειωτέον πρόσφατα ενισχύθηκε  οικονομικά από την ΕΕ με 3 δις για να ανακόψει το προσφυγικό ρεύμα, συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια, σπρώχνοντας επί της ουσίας του πρόσφυγες προς την Ελλάδα, το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο το επόμενο διάστημα.  
 
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και εκφράζει ελπίδα ότι η Τουρκία θα αποτρέψει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, εκφράζει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο μπορεί πράγματι να επιτευχθεί. «Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», τονίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Reuters.

«Βελτιώνεται η διαχείριση του προβλήματος»
Εξάλλου, μιλώντας σε ομάδα Κύπριων δημοσιογράφων που τον επισκέφθηκε στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος  εξέφρασε τη θέση ότι τα αυξημένα κύματα προσφύγων τυγχάνουν  πλέον καλύτερης διαχείρισης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ιταλία, με την λειτουργία κέντρων υποδοχής (hot spots), όπου γίνεται διαχωρισμός των προσφύγων, δηλώνονται τα στοιχεία τους και ακολουθούνται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης τους σε άλλα κράτη μέλη.  «Η Ελλάδα στην αρχή καθυστέρησε (να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης του προσφυγικού), τώρα κινείται με γρήγορους ρυθμούς, τακτοποιεί αυτά που είχε αναλάβει ως δέσμευση , υλοποιεί  τους μηχανισμούς με τα hot spots και έτσι η διαχείριση θα είναι πιο αποτελεσματική και σε συνέπεια  με την πολική της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος. Έκανε παράλληλα λόγο για «θεαματική» πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση και τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των νεοαφιχθέντων.
Πρόσθεσε ότι θετικά είναι τα αποτελέσματα και από την Ιταλία.
Ο κ. Αβραμόπουλος  ανέφερε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχέδια για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υποδοχή μεγαλύτερων αριθμών προσφύγων που μπορεί να φθάσουν στην ελληνική επικράτεια αλλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία. 
Υπέδειξε πως «το 80% όσων περνούν ή επιθυμούν να έλθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας είναι κυρίως πολιτικοί πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία είναι παράτυποι μετανάστες».
 
«Θεριεύει ο ρατσισμός και ο εθνικισμός»
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στις ακραίες, μονομερείς ενέργειες συγκεκριμένων κρατών  για να αποτρέψουν  την εισδοχή προσφύγων εντός των συνόρων τους.  Έστειλε το μήνυμα πως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν και να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που το σύνολο της ΕΕ έχει υιοθετήσει στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού. «Με ανησυχεί η επιστροφή, μέσω μοναχικών εθνικών πολιτικών, σε εποχές που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε. Δεν κινδυνολογώ, αλλά το φοβάμαι, διότι βλέπουμε να αποκτά περισσότερη δύναμη και φωνή και χώρο η ξενοφοβία, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός και αυτά είναι στοιχεία έξω από τις ευρωπαϊκές αρχές και μακριά από το όραμα εκείνων που θέλησαν να δημιουργήσουμε αυτή την ένωση», δήλωσε με νόημα ο κ. Αβραμόπουλος. Προχωρώντας, υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει και θα διασφαλίσει την εφαρμογή των αρχών, πάνω στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν πολίτες ή ηγέτες στην Ευρώπη που θέλουν να γυρίσουν στην εποχή των συνόρων, των ανταγωνισμών και να αναβιώσουν νωπές μνήμες από το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν», πρόσθεσε.
Ανέφερε πάντως ότι «απομακρύνεται η όποια δεύτερη σκέψη  για επιβολή μέτρων σε χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους».
 
Ανησυχίες και για την Κύπρο
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν στο reporter.com.cy  τη θέση πως όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο τα επηρεαζόμενα, θα πρέπει να προετοιμασμένα. Προειδοποίησαν μάλιστα πως δεν αποκλείεται να δούμε και στην Κύπρο πρόσφυγες, στην περίπτωση που κλείσουν οι ροές μέσω Τουρκίας.  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωσαν πως η Κύπρος είναι από τα κράτη μέλη που διαχειρίζεται με σωστό τρόπο το πρόβλημα.  
 
maria.stylianou@imhbusiness.com
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών