Στον αέρα το θέμα του Brexit

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας που επιδιώκει η Βρετανία για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ολοκληρώθηκε η βραδινή συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών την Πέμπτη.
 
Μιλώντας ενώπιον των υπολοίπων 27 ηγετών ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε: «Το ερώτημα της θέσης της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει επιτραπεί να κακοφορμίζει για υπερβολικά πολύ καιρό. Είναι ώρα να το αντιμετωπίσουμε. Αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία εδώ που θα είναι αρκετά ισχυρή να πείσει τον βρετανικό λαό να στηρίξει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, τότε έχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το θέμα για μια γενιά».
 
Η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας συνεχιζόταν τη νύχτα με διμερείς επαφές, ενώ νέες συζητήσεις είναι προγραμματισμένες για το πρωί της Παρασκευής, στις 11 τοπική.
 
Βασικά αγκάθια παραμένουν οι ενστάσεις των χωρών της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) αναφορικά με τον περιορισμό πρόσβασης των πολιτών τους στα βρετανικά επιδόματα.
 
Συγκεκριμένα, ενώ οι συμβιβαστικές προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προβλέπουν μία σταδιακή απόκτηση επιδομάτων για τους εργαζόμενους κοινοτικούς μετανάστες στη Βρετανία μετά από μια αρχική επιβολή περιορισμών, δεν έχει διευκρινιστεί για πόσο καιρό η βρετανική κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αυτό το λεγόμενο έκτακτο φρένο στη χορήγηση των επιδομάτων.
 
Επίσης, οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θέλουν οι αλλαγές στη χορήγηση επιδόματος τέκνων σε μετανάστες των οποίων οι οικογένειες δεν τους έχουν συνοδεύσει στη Βρετανία να μην ισχύσουν για όσους ήδη ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο για τις νέες αφίξεις. Θέλουν επίσης το μέτρο αυτό να ισχύσει μόνο στην περίπτωση της Βρετανίας.
 
Η Γαλλία, εξάλλου, διατυπώνει ανησυχίες ότι οι εγγυήσεις που εξασφαλίζει ο κ. Κάμερον με τις προτάσεις Τουσκ πως οι εκτός ευρωζώνης χώρες-μέλη δε θα υφίστανται διακρίσεις έναντι των μελών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα ίσως δημιουργεί αθέμιτα πλεονεκτήματα για το Σίτυ του Λονδίνου έναντι άλλων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών κέντρων.
 
Το άλλο θέμα που παραμένει άλυτο είναι πώς οι μεταρρυθμίσεις του κ. Κάμερον θα περάσουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
 
Εν τω μεταξύ το Βέλγιο, με τη στήριξη της Γαλλίας, ζητά να υπάρξει ρητή διατύπωση στη συμφωνία ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που θα διοργανώσει ο κ. Κάμερον θα είναι οριστικό, ότι δηλαδή δε θα υπάρχουν έπειτα νέες διαπραγματεύσεις με σκοπό ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα.
 
Αν ο κ. Κάμερον εξασφαλίσει μια συμφωνία, τότε αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή και πιθανώς να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
 
Στην ενημέρωση Τουσκ και Γιούνκερ, σε σχέση με το θέμα της Βρετανίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά “πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν και ως εκ τούτου θα ξεκινούσε μια σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη ως το πρωί.
 
Η πρώτη ξεκίνησε στις 2:50 με τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντ.Κάμερον από την μία και τους δύο προέδρους από την άλλη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην πράξη οι επαφές των Σέρπας ξεκίνησαν περί τις 23:30 ώρα Βρυξελλών, με εντολή να υπάρχει αποτέλεσμα για την επόμενη συνεδρία των ηγετών στις 11:00 της Παρασκευής.
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία