Κάτι «παίζει» με την κάνναβη

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό τύπο, που επιχειρούν απόδαιμονοποίηση και κατ΄επέκταση απόποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Economist, το οποίο παρουσιάζει στο εξώφυλλο του θέμα με τίτλο «The right way to do drugs» (ο σωστός τρόπος να κάνεις ναρκωτικά).
 
Παράλληλα, η Telegraph και η Washington Post παρουσιάζουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες «η κάνναβη δεν προκαλεί άγχος και κατάθλιψη» (Cannabis does not cause anxiety and depression, study finds).
 
Το περιοδικό Economist υποστηρίζει ότι η νομιμοποίηση είναι καλύτερη από ό,τι η απαγόρευση και θα καταφέρει πλήγμα στην αγορά των παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Η αγορά των παράνομων ναρκωτικών αγγίζει τα 300 δις δολάρια ενώ περίπου τα μισά από αυτά αφορούν έσοδα από την κάνναβη. 

Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα στερήσει από το οργανωμένο έγκλημα τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του ενώ θα προστατεύσει τους πολίτες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ήδη, τέσσερις αμερικανικές πολιτείες έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση της χρήσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Μεξικό και η Νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες επικεντρώνονται στην κάνναβη και τις νόμιμες πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν. (Μεταξύ άλλων, η επενδυτική Founders Fund, προχώρησε πέρσι σε επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων στην Privateer Holdings, βιομηχανία του Σιάτλ, η οποία παράγει κάνναβη. Όπως είχε δηλώσει ο CEO της Privateer στους Financial Times, η εταιρεία του βρίσκεται σε επαφή και με άλλους θεσμικούς επενδυτές).
 
Σύμφωνα με έκθεση του Business Daily, οι πωλήσεις κάνναβης για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8 δις δολάρια μέχρι το 2018.

Βιομηχανική κάνναβη και Κύπρος 
 

Στην Κύπρο, η διαδικασία αποποινικοποίησης της βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης βρίσκεται σε εξέλιξη, παρόλο, που σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαγορεύεται η καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε την Πέμπτη το θέμα της εξαίρεσης της βιομηχανικής κάνναβης από τον περί ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών νόμο, με στόχο να επιτρέπεται η καλλιέργεια της και στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι η τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας για εξαίρεση της βιομηχανικής κάνναβης από τον περί ναρκωτικών νόμο, αποτελεί υποχρέωση, που προκύπτει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εθνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως δήλωσε στον Reporter ο βουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Υγείας, Αδάμος Αδάμου, στην Επιτροπή Υγείας συζητήθηκε την Πέμπτη η εξαίρεση, από τον περί ναρκωτικών νόμο, της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, της οποίας τα ποσοστά τετραϋδροκανναβινόλης (THC) δεν υπερβαίνουν το 0,2%. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, «είμαστε παράνομοι», τόνισε ο κ. Αδάμου.

Επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκό κανονισμό και αυτή η καλλιέργεια επιδοτείται από την ΕΕ, ασχοληθήκαμε με την εξαίρεση των φυτών, με χαμηλό ποσοστό THC, από τον περί ναρκωτικών νόμο, είπε ο κ. Αδάμου.

Ιατρική κάνναβη
 

Ερωτηθείς, ο κ. Αδάμου, αν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για συζήτηση περί αποποινικοποίησης της ιατρικής κάνναβης, απάντησε ότι σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία δεν χρειάζεται ειδικός νόμος για να συζητηθεί αυτό το θέμα, αφού οι διάφορες υπηρεσίες του κράτους μπορούν να συζητήσουν την εισαγωγή προϊόντων, που περιέχουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, φτάνει να το ζητήσει η ιατρική κοινότητα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο και άλλα χρόνια νοσήματα, οι οποίοι απευθύνονται σε άλλες χώρες για εξασφάλιση ιατρικής κάνναβης, όπως στο Ισραήλ, που έχει νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Πάντως, σε σχέση με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, αρμόδια για να συζητήσει το θέμα είναι η Επιτροπή Γεωργίας (ταυτόχρονα με τη διαδικασία, που "τρέχει" στην Επ. Υγείας για εξαίρεση από τον περί ναρκωτικών νόμο).
 
Υπουργείο Γεωργίας: Είμαστε έτοιμοι...

Αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας δήλωσε στον Reporter ότι υπάρχουν δύο νομοσχέδια ενώπιον των Επιτροπών Υγείας και Γεωργίας, τα οποία αφορούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιτρέπεται η καλλιέργεια και εμπορία βιομηχανικής κάνναβης. 

Εφόσον τα νομοσχέδια εγκριθούν, τότε η διαδικασία της καλλιέργειας μπορεί να αρχίσει, σημείωσε ο λειτουργός.

Το Υπουργείο Γεωργίας, πάντως, εμφανίζεται έτοιμο για την έναρξη της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης ακόμη και από τον προσεχή Απρίλη, φθάνει να υπάρχει ο νόμος. 

Ερωτηθείς, ο λειτουργός, αν υπάρχει η τεχνογνωσία στο Υπουργείο, απάντησε ότι «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αιτήσεις και να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Υπάρχει η τεχνογνωσία». 
 
(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: THE ECONOMIST)



 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας