Le Monde: Η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναβυθιστεί σε κρίση

Ένα άκρως διαφωτιστικό άρθρο δημοσιεύει η Le Mond, ο συντάκτης του οποίου αναφέρεται στους κινδύνους που κρύβει για την Ελλάδα ο συνδυασμός της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης χρέους σε περίπτωση που κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας και εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει μια ανθρωπιστική κρίση και να ξαναβυθιστεί σε οικονομική κρίση: η απόφαση της Αυστρίας να θέσει αυστηρές ποσοστώσεις καθημερινής εισόδου μεταναστών στο έδαφός της εμπεριέχει τον κίνδυνο να επιταχύνει την απόλυτη απομόνωση της Αθήνας και την κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν» σχολιάζει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Οι οπαδοί του plan B, δηλαδή ο καθένας για τον εαυτό του, και το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, στις προσεχείς εβδομάδες, θέλουν να θάψουν το plan A της καγκελαρίου και της Κομισιόν».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής όπου σημειώνεται πως «Η Μέρκελ κατόρθωσε να συμφωνήσουν οι εταίροι ότι θα γίνει μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τους Τούρκους επικεφαλής, στις 5 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει πως η τουρκική πλευρά θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα κατορθώσει να μειώσει το μεταναστευτικό κύμα που κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Ο Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε, τη νύχτα της Πέμπτης, ότι αυτή η έκτακτη Σύνοδος θα γίνει».

Ωστόσο ο συντάκτης του κειμένου επανέρχεται στους κινδύνους για την Ελλάδα λέγοντας ότι «Η ανησυχία μεγαλώνει και αυτό φάνηκε στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε ξημερώματα Παρασκευής από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι, αν χρειαστεί, θα δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη που επηρεάζονται από την προσφυγική κρίση. Δηλαδή στην Ελλάδα».

Μάλιστα σημειώνεται ότι «Αυτό θα είναι και το θέμα συζήτησης στην τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του κ. Τσίπρα, της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ, το πρωί της Παρασκευής», η οποία ολοκληρώθηκε.

Και το άρθρο καταλήγει: «Αν τα ευρωπαϊκά σύνορα κλείσουν περισσότερο, χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Εντελώς αποσταθεροποιημένη από αυτή την ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα θα ήταν εντελώς ανίκανη να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις που απαιτούν οι δανειστές.

Μια χρηματοπιστωτική κρίση θα επακολουθούσε, καθώς και μια πολιτική κρίση στη συνέχεια (αφού η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει πολύ ισχνή πλειοψηφία). Η κατάσταση θα αποτελούσε ένα νέο κίνδυνο για την Ευρώπη. «Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο», ομολογούσε το βράδυ της Πέμπτης υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή thetoc.gr

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού