Το Brexit... or not to Brexit

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και των άλλων 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συμφωνία στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και όπως όλα δείχνουν η Σύνοδος Κορυφής προβλέπεται μαραθώνια.  Από το πρωί, διεξάγονται συνεχώς διμερείς διαβουλεύσεις για το βρετανικό ζήτημα, ενώ στο προσκήνιο έχει επανέλθει τις τελευταίες ώρες και το προσφυγικό.
 
Αναμενόταν αργά το απόγευμα ότι θα κατέληγαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας και των υπόλοιπων χωρών - μελών της Ε.Ε., καθώς και των αξιωματούχων της Ένωσης, για το σχέδιο μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών και δομών που έχει προτείνει το Λονδίνο.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά  ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητεί κυρίως να έχει τη δυνατότητα να περικόπτει τα κοινωνικά επιδόματα για πολίτες της Ε.Ε. τα πρώτα τέσσερα χρόνια τα οποία αυτοί διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και να αναγνωριστεί το δικαίωμα μιας χώρας να μην συμμετέχει σε μεγαλύτερη ομοσπονδιοποίηση της Ε.Ε., τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομισματικό επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, το προγραμματισμένο γεύμα των ηγετών "θα γίνει τελικά δείπνο" περί τις 20:00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Κύπρου) και ζητήθηκε από τις αντιπροσωπείες να παρατείνουν τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία.

Το προγραμματισμένο γεύμα είχε αναβληθεί ήδη από την αρχική προγραμματισμένη 14:30 τοπική ώρα τρεις συνεχόμενες φορές για τις 16:00. Την τελική μετατροπή σε δείπνο επιβεβαίωσε μέσω tweet και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
Συγκεκριμένα ο Κάμερον ζητά:
Ρητή δέσμευση από τις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει σε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους και θα εξαιρεθεί από την θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της μεγαλύτερης ενοποίησης.

Ρητή δήλωση ότι το ευρώ δεν είναι το επίσημο νόμισμα της ΕΕ, καθιστώντας σαφώς ότι η Ευρώπη είναι μια πολυνομισματική ένωση.

Σύστημα «κόκκινης κάρτας» προκειμένου να σταματήσει η έκδοση ανεπιθύμητων οδηγιών και να επιτραπεί η κατάργηση υφιστάμενων νόμων της ΕΕ.

Νέα δομή για την ίδια την ΕΕ. Το Λονδίνο επιθυμεί την αναδιοργάνωση του μπλοκ των 28 χωρών προκειμένου οι εννέα χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης να μην κυριαρχούνται από τα 19 κράτη-μέλη, με εγγυημένο καθεστώς προστασίας για το Σίτι του Λονδίνου.
 
 
Αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καταφέρει να επιτευχθεί  μια συμφωνία tο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μπορεί να διεξαχθεί ως το καλοκαίρι.
 
 
 
Οι  σταθμοί στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ
 
9 Αυγούστου 1961

Πρώτη υποψηφιότητα ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον πρόγονο της ΕΕ. Την κατέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, του Συντηρητικού Κόμματος.

14 Ιανουαρίου 1963

Πρώτο βέτο από τον στρατηγό Ντε Γκωλ στην ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ. Θα θέσει και δεύτερο στις 27 Νοεμβρίου του 1967.

1η Ιανουαρίου 1973

Η Βρετανία μπαίνει εν τέλει στην ΕΟΚ, ταυτοχρόνως με την Ιρλανδία και την Δανία.

5 Ιουνίου 1975

Σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΟΚ, οι Βρετανοί ψηφίζουν «ναι» σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από 67%.

30 Νοεμβρίου 1979

Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ζητεί «εκπτώσεις» στη συμμετοχή της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με την ιστορική έκφραση: «I want my money back» (Θέλω τα χρήματά μου πίσω), το οποίο πετυχαίνει το 1984.

20 Σεπτεμβρίου 1988

Ομιλία στην Μπριζ στην οποία η Θάτσερ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ομοσπονδιακή εξέλιξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

7 Φεβρουαρίου 1992

Υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της δεύτερης θεμελιώδους συνθήκης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης μετά την Συνθήκη της Ρώμης του 1957. Η Βρετανία επωφελείται μιας ρήτρας εξαίρεσης (opt-out), που της επιτρέπει να μην ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα.

23 Ιουλίου 1993

Ο πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, των Τόρις και αυτός, αποσπά από το κοινοβούλιο την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ αφού απειλεί να παραιτηθεί. Την ίδια ημέρα χαρακτηρίζει «κόπανους» τρεις από τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς του.

20 Απριλίου 2004

Ο πρωθυπουργός από τους κόλπους των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ευρωπαϊστής, ανακοινώνει την πρόθεσή του να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο δεν θα γίνει ποτέ λόγω των «όχι» της Γαλλίας και της Δανίας σε αυτό το κείμενο.

23 Ιανουαρίου 2013

Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπόσχεται δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, αν το Συντηρητικό του Κόμμα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

22 Μαΐου 2014

Το ευρωφοβικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Ukip βγαίνει πρώτο στις Ευρωεκλογές στη Βρετανία, εξασφαλίζοντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων και 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

7 Μαΐου 2015

Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας οριακά την απόλυτη πλειοψηφία. Ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα υιοθετείται η νομοθεσία που προβλέπει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος πριν από το τέλος του 2017.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία