Φτάνει να τα βρούμε
07:10 - 18 Φεβρουαρίου 2016
Υπέρ της συνεργασίας, με οποιαδήποτε μορφή, των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, τάχθηκαν χθες βράδυ οι Πρόεδροι του ΚΣ ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και της Συμμαχίας Πολιτών, μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα "Ενδιάμεσος Χώρος και Κυπριακό/Εναλλακτική οδός και Προοπτικές αντίδρασης", την οποία διοργάνωσε στη Λευκωσία το Γαλατικό Χωριό.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι παρά τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπήρξε από τις αποτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου, “δεν μπορεί αυτός ο χώρος να είναι πολυκερματισμένος”, προσθέτοντας ότι “αν ξεπεράσουμε τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές διαφορές, αυτή τη στιγμή υπάρχει το μεγάλο ζήτημα που μας ενώνει που είναι το Κυπριακό”.
“Σε αυτή την προσπάθεια δηλώνω υπεύθυνα ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν τίθεται καμία προϋπόθεση, αρκεί η οποιαδήποτε συμφωνία να είναι ειλικρινής, έντιμη και αυτή την φορά να είναι γραπτή”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε μέσα από οποιαδήποτε λύση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η φυσική και η εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού”, και “δεν μπορούμε εμείς να είμαστε εκείνη η γενιά που είτε θα προσυπογράψουμε, είτε με τη στάση μας θα διευκολύνουμε να υπάρχει αυτή η εξέλιξη”.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η ταύτιση των τριών κομμάτων, Οικολόγων, ΕΔΕΚ, και Συμμαχίας Πολιτών, στο Κυπριακό, “είναι σε μεγάλο βαθμό”, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαχειρίσιμες διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων.
Αναφερόμενος στην τελευταία φορά που καλέστηκε το Κίνημα σε μια διαδικασία για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013, μεταξύ ΕΥΡΩΚΟ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο κ. Περδίκης είπε ότι “απηυδήσαμε σε τέτοιο βαθμό από τις πλεκτάνες, τις κρυφές ατζέντες που υπήρχαν που είπαμε δεν θα ξαναμπούμε ποτέ ξανά σε τέτοιου είδους διαδικασία”.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Περδίκης είπε ότι “οι πτυχές που συζητούνται για λύση του Κυπριακού, οι οποίες ακόμη και από το καθεστώς της δοσμένης κατά την αντίληψη των δύο πόλων - που είναι ένας πόλος στο Κυπριακό- καθιστούν τη λύση μη βιώσιμη με όρους πολιτικούς, οικονομικούς, ρεαλιστικούς και όχι εθνικούς”.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι για τη Συμμαχία “η ιδέα του συνασπισμού ή του μετώπου δυνάμεων ή της συνεργασίας με οποιαδήποτε μορφής” των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου “παραμένει ένας αμετάθετος στόχος που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε”, προσθέτοντας ότι “θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την προοπτική, γιατί είναι υποχρέωση μας απέναντι στον τόπο, στους πολίτες και στην ιδέα της λύσης που θέλουμε να υπηρετήσουμε”.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία διαπιστώνει να έχει σύγκλιση θέσεων “σχεδόν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ”, προσθέτοντας ότι συμμεριζόμαστε με όλες αυτές τις δυνάμεις, “ίσως με κάποιες αποκλίσεις από κάποιες δυνάμεις, την απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γιατί είναι η νομιμοποίηση παρά η ανατροπή των διχοτομικών δεδομένων” και “ασπαζόμαστε όλες αυτές οι δυνάμεις την αναγκαιότητα για αλλαγή στο Κυπριακό, την φιλοσοφία της διεκδίκησης μέσα από μια νέα στρατηγική” και “τις ίδιες αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού”.
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχει μια συγκεκαλυμμένη συνεργασία ανάμεσα στο Προεδρικό, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ιδιαίτερα όσον αφορά – όχι μόνο τη γενική φιλοσοφία του Κυπριακού – “τις συγκεκριμένες διακοινοτικές συνομιλίες και τους στόχους που επιδιώκονται μέσα από αυτές τις συνομιλίες”.