Οι αντιδράσεις των ηγετών μετά την επίθεση στην Άγκυρα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με οργή στην τρομοκρατική επίθεση της Τετάρτης στην Άγκυρα κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 61.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ των πρώτων που καταδίκασαν έντονα την επίθεση εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Philip Hammond καταδικάζοντας επίσης την έκρηξη έγραψε στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης: “Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της #Ankara από την τρομοκρατική επίθεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα αυτήν την παράλογη πράξη βίας”.

Ο Jens Stoltenberg, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την πλήρη υποστήριξη της συμμαχίας μετά τη θηριωδία. “Προσφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και προς τον τουρκικό λαό. Οι σκέψεις μου είναι, επίσης, με αυτούς που έχουν τραυματιστεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, έγραψε σε δήλωσή της: «Μια άλλη φοβερή επίθεση έπληξε το κέντρο της Άγκυρας απόψε. Η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στην επίθεση και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η συμπάθεια μας πηγαίνει προς τον τουρκικό λαό και τις αρχές.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον τουρκικό λαό.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Paolo Gentiloni επίσης καταδίκασε την επίθεση σε ένα συνέδριο του Συνδέσμου Ξένων Δημοσιογράφων στη Ρώμη. Είμαστε «βαθύτατα θλιμμένοι από αυτήν την επίθεση», είπε χαρακτηριστικά.

Το Κατάρ καταδικάζοντας επίσης την επίθεση σε μια δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο της εξωτερικής πολιτικής σημείωσε πως «θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Τουρκία για να αντιμετωπίσει τέτοιες εγκληματικές ενέργειες που αποσκοπούν στην ανατίναξη της ασφάλειας και της σταθερότητάς της».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας την τρομοκρατία ως "κακό" για την ανθρωπότητα.
Και το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση στην Άγκυρα και επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της με την Τουρκία.

Πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχάγκα του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε σε ένα tweet πως πρόκειται για μια “ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα".

"Η Αλβανία καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Μπουσάτι.

Σε μηνύματα που αποστέλλονται από τους λογαριασμούς τους στο Twitter, οι πρεσβευτές Βρετανίας και ΗΠΑ στην Τουρκία καταδίκασαν την επίθεση.
 
Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καταδίκασε έντονα την επίθεση και έστειλε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των νεκρών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ στους δημοσιογράφους.
 
Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον λαό της Τουρκίας για το τρομοκρατικό χτύπημα στην 'Αγκυρα.
 
Εξάλλου, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο ΓΓ της Προεδρίας πρέσβης Γ. Γεννηματάς επικοινώνησε ψες στις 11:00 με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα και του ζήτησε να μεταβιβάσει, εκ μέρους του ελληνικού λαού, στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν την απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας στην Αγκυρα, καθώς επίσης και τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στον τουρκικό λαό.
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών