Βρετανία: Φεύγει ή μένει;

“Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για συμφωνία”, δηλώνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το θέμα της παραμονής του ΗΒ εντός ΕΕ και το προσφυγικό. “Σας παραινώ να παραμείνετε να παραγωγικοί στη συνεισφορά σας”, λέει απευθυνόμενος στους 28 ηγέτες της ΕΕ και σημειώνει πως “δεν θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για συμβιβασμό”, καθώς “πρέπει να εκμεταλλευτούμε την δυναμική των προχωρημένων διαπραγματεύσεων”.
 
Ο Ντ. Τουσκ προχωρεί σε αυτές τις επισημάνσεις στο κείμενο της επίσημης επιστολής πρόσκλησης των 28 στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο, τη μοναδική της ημέρας καθώς μετά την ακύρωση της επίσκεψης Νταβούτογλου, ακυρώνεται και η λεγόμενη “μίνι σύνοδος”, της συμμαχίας των προθύμων για το προσφυγικό.
 
Το βασικό θέμα ως εκ τούτου θα είναι το ΗΒ και όχι το προσφυγικό, με τον Ντ. Τούσκ να σημειώνει ότι “θα είναι μια τεράστια ήττα, τόσο για την ΕΕ, όσο και για το ΗΒ, και γεωπολιτική νίκη για αυτούς που θέλουν να μας διαιρέσουν”.
 
“Θα δουλέψουμε στη βάση της πρότασης της 2ας Φεβρουαρίου, με τις τεχνικές και νομικές διευκρινίσεις πάνω στις οποίες εργάστηκαν οι Σέρπας και σας μοίρασα σήμερα”, ενημερώνει. “Ολα όμως τα πολιτικά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά”, αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου και συνεχίζει λέγοντας πως “ο σκοπός είναι μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη συμφωνία”.
 
Με βάση της επιστολή Τουσκ, οι ηγέτες θα συζητήσουν σε πρώτη φάση το απόγευμα της Πέμπτης το θέμα του ΗΒ, θα περάσουν στο προσφυγικό κατά το δείπνο και θα επιστρέψουν στο ΗΒ, το πρωί της Παρασκευής.
 
Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι 28 θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό και θα διαβαστούν οι εκθέσεις της Κομισιόν για την κατάσταση στα σύνορα. “Η πρόοδος ως τώρα δεν είναι ικανοποιητική”, αναφέρει ο πρόεδρος και συνεχίζει λέγοντας πως “θέλω να κρατήσουμε ισχυρή την πίεση προς υλοποίηση όλων των σημείων της στρατηγικής μας”.
 

Δειτε Επισης

Λύση στην Ουκρανία μόνο με αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων το μήνυμα Πούτιν σε Μακρόν
Aσύλληπτη τραγωδία με νεκρό δίχρονο στην Ισπανία-Πατέρας το ξέχασε στο όχημα εν μέσω καύσωνα
Έξαλλος ο Ερντογάν για τη γελοιογραφία του Μώαμεθ-«Άθλια προβοκάτσια»
Νεκρός γνωστός βιομήχανος χάλυβα και η οικογένειά του από πτώση αεροσκάφους στις ΗΠΑ
Διαμαρτύρεται για τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν η Μόσχα
Δεν αποκλείει απέλαση Μασκ ο Τραμπ-«Δεν ξέρω, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά»
Σαρώνει την Ευρώπη ο καύσωνας-Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία, περιορίζονται οι υπαίθριες εργασίες στην Ιταλία
Εν μέσω κλιμάκωσης στη Γάζα Ισραηλινοί θα έχουν συνομιλίες στις ΗΠΑ για πιθανή κατάπαυση πυρός
1.200 παιδιά θα εξεταστούν για ασθένειες μετά τη σύλληψη υπαλλήλου βρεφονηπιακών σταθμών για σεξουαλική κακοποίηση
Για τρίτη μέρα εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στη Σμύρνη-Κάηκαν σπίτια