Selfie Ζαχαρία Κουλίας: Ο πρύτανης του λαϊκισμού

Είναι από τους ανθρώπους που κυριολεκτικά έχουν ριζώσει στα έδρανα του κυπριακού κοινοβουλίου. Με υπερπατριωτικό ρόλο που θυμίζει τη δεκαετία του '60 και ρατσιστικές εξάρσεις ειδικότερα για τους μετανάστες και τους γκέι, ο Ζαχαρίας Κουλίας κατέχει βουλευτική έδρα από το 1999. Μέχρι τώρα τα καταφέρνει και επιβιώνει πολιτικά με μπόλικο λαϊκισμό και θόρυβο, αλλά και με τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τους ανθρώπους των Μίντια.
Αδέσποτος
Γεννημένος στο Ριζοκάρπασο στις 7 Δεκεμβρίου 1950, θεωρείται από τα γεννοφάσκια του Δηκοϊκός. Μέλος της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος από το 1985, ο Ζαχαρίας Κουλίας ξέρει καλά τη δύναμη της δηκοϊκής ταυτότητας και του μέσου. Από το 2011 και εντεύθεν -όταν δηλαδή τα έσπασε με την τότε ηγεσία του Μάριου Καρογιάν στηρίζοντας τον Γιαννάκη Ομήρου για πρόεδρο της Βουλής- έμεινε ορφανός κομματικά. Έκτοτε, μάρανε η δημόσια εικόνα του και όλο σπανιότερα ακούγεται η φωνή του. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για επιστροφή του στο ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου, έχουν αποδώσει τελικά καρπούς και όχι μόνο επιστρέφει στο ΔΗΚΟ αλλά θα λάβει και θέση στο ψηφοδέλτιο της Επαρχίας Αμμοχώστου- εξέλιξη που ήδη καταγράφει σφοδρές αντιδράσεις εντός Δημοκρατικού Κόμματος.
Σχεδόν γραφικός
Του έχει γίνει έμμονη ιδέα το Σχέδιο Ανάν και σε κάθε δημόσια συζήτηση στην οποία συμμετέχει, οδηγεί την κουβέντα σε αυτό το θέμα με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε το 2004. Ακόμα και αν το θέμα συζήτησης είναι ο… πατατόσπορος, θα βρει τον τρόπο να καταλήξει στο «όχι στο Σχέδιο Ανάν». Είναι ο άνθρωπος που είναι ικανός να ξιπετρίσει μόνος του τον Πενταδάκτυλο, για να αφαιρέσει από πάνω του τη σημαία του ψευδοκράτους. Ακόμη, λατρεύει σαν Θεό τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Τάσσο Παπαδόπουλο, δηλώσεις του οποίου χρησιμοποιεί ως υποθήκες.
 
«Να φέρουν τον νου τους»
Ένθερμος υποστηρικτής της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου, ο Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε δεκάδες φορές για έναν συνασπισμό με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου Κέντρου. «Όσοι πιστοί προσέλθετε» είπε, χαρακτηριστικά, σε μεσημεριανή εκπομπή πριν από έναν περίπου χρόνο. Ο ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής, θεωρεί πως τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου πρέπει να συνασπιστούν, με στόχο να αποτρέψουν τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ από την προσπάθεια να φέρουν μια λύση του Κυπριακού, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει καταστροφική. Κατά τον κ. Κουλία, τα κόμματα του κέντρου έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό και στην οικονομία, και θα μπορούσαν να βρουν κοινή γλώσσα. «Έχω ήδη κάνει επαφές και διαμήνυσα στους ηγέτες των κομμάτων του κέντρου, πως πρέπει να φέρουν τον νου τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό του τόπου, αλλιώς θα το κάνω εγώ» έχει πει, ο βουλευτής, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο reporter.com.cy. Ερωτηθείς δε γιατί θέλει να επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα μετά από τόσα χρόνια στη Βουλή, ο Ζαχαρίας Κουλίας απάντησε: «Θα είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος, εάν ένιωθα πως ο τόπος ήταν σε καλά χέρια, και θα έμενα στο γραφείο μου».
 
Το χάρισμα και οι ατάκες
Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν τις επεισοδιακές τοποθετήσεις του στις Επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής εύκολα μπορούν να αντιληφθούν πως ο κ. Κουλίας έχει… χάρισμα στις ατάκες. Έχει εκστομίσει τις πιο διασκεδαστικές ατάκες του πολιτικού κόσμου. Τρία χρόνια πριν, κατά την επεισοδιακή όπως εξελίχθηκε συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Ζαχαρίας Κουλίας έκανε τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ακούγοντας τον να λέει: «Εκατασκοτώσετε τον κόσμο στο Μαρί με 13 νεκρούς σε μια ματζιελλεμένη πλαγιά, έπρεπε να μην το δείξουμε;». Σε μια άλλη στιγμή οίστρου, τον ακούσαμε να αναφέρεται στην Επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου ως «τούτη η Δρακουλέσκου».
 
Η οικογένεια
Είναι παντρεμένος με την Ανδριανή Παναγή και μαζί έχουν δυο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη. Και οι δύο τους είναι φοιτητές Νομικής, όπως και ο πατέρας τους. Ήταν κάτι που επέλεξαν μόνοι τους, συνηθίζει να λέει ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας πως οι θέσεις του είναι δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη.
 
_______________________________
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2007
Επιστολή προς γ.γ. ΟΗΕ, κ. Κόφι Ανάν
 Προς κ. Κόφι Ανάν
(Τον εκθεμελιωτή ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ
του Καταστατικού ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Εφ' ω ετάχθη να υπερασπίζεται και προασπίζεται)
 
Κύριε ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ,
[..] ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ σε σένα ως ο πρώτος ΠΟΛΙΤΗΣ του κόσμου που έχεις μετατραπεί σε ΜΙΣΘΟΦΟΡΟ και ΑΧΘΟΦΟΡΟ εξυπηρέτησης άνομων συμφερόντων και όλων των εγκληματικών ενεργειών της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών.
Φαντάζομαι όλοι οι μαύροι του πλανήτη μας θα ένιωσαν περηφάνια όταν αναλάμβανες γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. τώρα όμως που φεύγεις αφήνεις πίσω σου ΜΑΥΡΕΣ και ΟΛΟΜΑΥΡΕΣ σελίδες και μάλλον οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να νιώθουν ΝΤΡΟΠΗ για σένα, τον βίον και τα έργα σου ως γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε.
Υ.Γ. Η αναφορά στο μαύρο χρώμα δεν έχει τίποτα να κάνει με το χρώμα σου ή την καταγωγή σου άλλα με τα έργα σου και αυτό το γράφω καθ' ότι μόλις διαβάσουν αυτές τις γραμμές καμπόσοι στη Κύπρο θα γίνουν ΘΗΡΙΑ και θα με πουν ΡΑΤΣΙΣΤΗ.
Ασφαλώς, το μόνο που διεκδικώ είναι τόσο εγώ όσο και ο κάθε πρόσφυγας να επιστρέψουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας υπό συνθήκες ασφάλειας με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, και κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό να ισχύει για κάθε ΝΟΜΙΜΟ κάτοικο αυτού του τόπου ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα.
panayiotis.hadjiapostolou@imhbusiness.com
 
 

Δειτε Επισης

Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP