Αυτή είναι η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου

Η ίδρυση της Θεολογικής Σχολής τον περασμένο Ιούνιο αποτελεί το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ για ανάπτυξη μιας μικρής πανεπιστημιακής κοινότητας μέσα στην καρδιά της εντός των τειχών Λευκωσίας. Όπως είχε δηλώσει ο Μακαριότατος κατά την τελετή των εγκαινίων της Σχολής στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, η αναγκαιότητα ίδρυσης Θεολογικής Σχολής από την Εκκλησία της Κύπρου ήταν μεγάλη, καθώς μεταξύ άλλων, η Εκκλησία θα μπορεί πλέον να καλλιεργεί το δικό της φυτώριο Θεολογικής Παιδείας. Ρωτήσαμε τον διευθυντή της Σχολής, Διάκο Κυπριανό Κουντούρη, γιατί μετά από τόσα χρόνια αναβολής της ίδρυσης της Σχολής, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία της σήμερα. «Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου τής προσδίδει κύρος. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ελάχιστη διαφήμιση και πριν καν δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα σπουδών, είχαμε τουλάχιστον 45 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους που ήθελαν να έλθουν για συνέντευξη, ενώ υπήρξαν ενδιαφερόμενοι και από το εξωτερικό. Άρα είναι μια αναγκαιότητα που έρχεται από τη βάση του κόσμου», απάντησε. Επανέλαβε δε πως με τη Σχολή, η Εκκλησία έχει πλέον ένα δικό της φυτώριο ανθρώπων, τους οποίους θέλει να αξιοποιήσει, προκειμένου να περάσει τη δική της γραμμή γι’ αυτά που αντιλαμβάνεται ως έκφραση της πίστης της.

 

 

Φοιτητές μέχρι 70 ετών!
 
Συνολικά 22 φοιτητές φοιτούν στο πρώτο έτος της Θεολογικής Σχολής. Πρόκειται για ένα και μόνο τμήμα. Αν και αρχικά είχαν προσφερθεί 28 θέσεις, εντούτοις ενεγράφησαν 25 φοιτητές, εκ των οποίων οι τρεις προτίμησαν να μην συνεχίσουν. Από τους 22, οι εφτά είναι ιερείς, οι οποίοι επιζητούσαν εμβάθυνση των θεολογικών τους γνώσεων, οι τέσσερις είναι γυναίκες, ενώ υπάρχουν και 10 νεαροί, οι οποίοι μόλις αποφοίτησαν από το Λύκειο. Όπως μας ανέφερε ο πατήρ Κυπριανός, υπάρχουν φοιτητές ηλικίας από 18 μέχρι και 70 ετών. Πέραν των κληρικών, και οι υπόλοιποι φοιτητές είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι, με βαθιά πίστη και αφοσίωση στον Θεό.

 

Καθηγητές και μαθήματα

 
Σύμφωνα με τον πατέρα Κυπριανό, όλοι οι διδάσκοντες είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, ώστε να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο γνώσεων με τους εκπαιδευτικούς των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων του τόπου. Ανάμεσα στους διδάσκοντες συγκαταλέγεται και ο πατέρας Ιάκωβος Χαλίλ, αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ στον Λίβανο, ενώ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα διδάσκει και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος. Αρκετές είναι και οι καθηγήτριες της Θεολογικής Σχολής. Σημειώνεται ότι η φοίτηση είναι τετραετής. Στο πρώτο έτος, οι φοιτητές παρακολουθούν συνολικά 14 μαθήματα. Μεταξύ άλλων, διδάσκονται μαθήματα όπως πατρολογία, ιστορία της εκκλησιαστικής και της λειτουργικής, ερμηνευτική Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, συστηματική θεολογία και μαθήματα γενικής παιδείας όπως αρχαία και νέα ελληνικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αγγλικά, γαλλικά, ψυχολογία, φιλοσοφία και χριστιανική παιδαγωγική. «Για να σχεδιάσουμε τη δική μας Σχολή, έχουμε λάβει υπόψη τι διδάσκεται στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας, για να μην διαφέρουμε σε επίπεδο. Δεσπόζουσα θέση στη διδασκαλεία έχει η Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου», σημειώνει ο Κοσμήτορας της Σχολής.
 

 

Τα δίδακτρα
 
Παρόλο που η Σχολή είναι επιχορηγημένη από την Αρχιεπισκοπή, εντούτοις οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα. Όπως αναφέρει ο διευθυντής, αν και πρόθεση του Αρχιεπισκόπου ήταν η δωρεάν φοίτηση, εντούτοις αποφασίστηκε η επιβολή διδάκτρων προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποφασίζουν συνειδητά τη φοίτησή τους στη Θεολογική. Για το προπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρεται τώρα, τα δίδακτρα ανέρχονται στις 3.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που αναμένεται να λειτουργήσει τα επόμενα δύο χρόνια, τα δίδακτρα καθορίστηκαν στις 4.500 ευρώ. Οι φοιτητές της Σχολής μπορούν να διεκδικήσουν κανονικά τη φοιτητική χορηγία (αφού πιστοποιηθεί το πρόγραμμα σπουδών), ενώ προσφέρονται επίσης πέντε διαφορετικές υποτροφίες, με κριτήριο την υψηλή επίδοση. Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κόστος της Σχολής, κατά τη φετινή πρώτη χρονιά υπολογίζεται στις 300.000 ευρώ, ενώ από την επόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθεί.


Η διαδικασία εισδοχής
 
Απαραίτητη προϋπόθεση εισδοχής στη Θεολογική Σχολή είναι το απολυτήριο Λυκείου. Απ’ εκεί και πέρα, όσοι ενδιαφέρονται, θα συμπληρώσουν μια αίτηση, την οποία θα αποστείλουν στη Σχολή. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της διαλογής και της πρόσκλησης σε προφορική συνέντευξη. «Οι υποψήφιοι φοιτητές θα αναπτύξουν ακόμη μια έκθεση ιδεών, μέσα από την οποία επιδιώκεται να διαφανεί η σχέση του υποψήφιου φοιτητή με την Εκκλησία, ο τρόπος έκφρασής του, αν υπάρχουν εμφανή στοιχεία στην παρουσία του ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα σπουδών», τονίζει ο πατήρ Κυπριανός. Σημειώνεται πως εάν ένας υποψήφιος πληροί τα κριτήρια, ενώ ο βαθμός απολυτηρίου του είναι κάτω από 15, τότε θα του προσφερθεί θέση αλλά υπό το όρο να περάσει όλα τα μαθήματα του έτους. «Φέτος το 35% των εισαχθέντων μπήκαν με αυτό τον όρο, αρίστευσαν στις εξετάσεις εξαμήνου και τώρα φοιτούν άνευ όρων», διευκρινίζει ο διευθυντής της Σχολής.


 «Θέλουμε φοιτητές πρώτης διαλογής»
 
«Θέλαμε οι φοιτητές μας να είναι πρώτης διαλογής, να μην είναι άτομα που απέτυχαν από άλλες επιλογές τους και μετά αποφάσισαν να έρθουν εδώ», υπογραμμίζει ο πατήρ Κυπριανός, προσθέτοντας πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η επιλογή των φοιτητών γίνεται πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παγκύπριων εξετάσεων. Για την επόμενη χρονιά, αναμένεται να δοθούν περίπου 25 θέσεις, εκ των οποίων οι 15 σε Κύπριους φοιτητές και οι υπόλοιπες δέκα σε αλλοδαπούς από γειτονικές εκκλησίες.


 
Σε αναμονή για πιστοποίηση
 
Στις βασικές προτεραιότητες της Σχολής βρίσκεται το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης/πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών της από τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Όπως μας εξήγησε ο πατέρας Κυπριανός, η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής εγκρίθηκε πριν την ψήφιση της νέας νομοθεσίας (που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2015), βάσει της οποίας καταργήθηκε το ΣΕΚΑΠ και αντικαταστήθηκε από τον προαναφερόμενο φορέα. Αναλυτικότερα, με βάση τη νέα νομοθεσία, για να ιδρυθεί μια νέα σχολή, πρέπει εκ των προτέρων τα προγράμματα σπουδών της να εγκριθούν από τον Φορέα. Ωστόσο, η Θεολογική Σχολή έλαβε έγκριση λειτουργίας στη βάση της παλαιότερης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία, πρώτα πρέπει να εγγραφούν οι πρώτοι φοιτητές και μετά να γίνει η αξιολόγηση/πιστοποίηση του κλάδου σπουδών. «Η Θεολογική έχει άδεια να λειτουργεί ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το πρόγραμμα σπουδών της είναι αναγνωσμένο ως πρόγραμμα σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως το πρόγραμμα σπουδών δεν είναι ακόμα αξιολογημένο/πιστοποιημένο», σημειώνει ο διευθυντής της Σχολής, τονίζοντας πως ο υπουργός Παιδείας έδωσε διαβεβαιώσεις πως το θέμα της αξιολόγησης/πιστοποίησης θα κλείσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, για να μπορέσουν και οι φοιτητές να διεκδικήσουν τη φοιτητική τους χορηγία από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
 


Όραμα για πανεπιστήμιο
 
Στα σχέδια της Αρχιεπισκοπής βρίσκεται η σταδιακή εξέλιξη της Σχολής σε πανεπιστημιακή μονάδα. Μπορεί προς το παρόν να προσφέρεται μόνο ένα πρόγραμμα σπουδών, ωστόσο υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη και άλλων κλάδων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, που να αφορούν, μεταξύ άλλων, την ιστορία και την τέχνη. Επόμενο, προγραμματισμένο βήμα είναι η λειτουργία σε δύο χρόνια του μεταπτυχιακού προγράμματος της Σχολής. Παράλληλα, θα εξελίσσεται και η διαδικασία κτιριακής επέκτασης της Σχολής.

 

Υπό ανακαίνιση ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο

Ο Πάτερ Κυπριανός μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της σχολής, η οποία στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο απέναντι από την Αρχιεπισκοπή, το οποίο είναι ηλικίας πέρας των 150 ετών. Μας μίλησε επίσης για τα σχέδια ανακαίνισης των παλιών κτιρίων σε ολόκληρο το τετράγωνο, για τις ανάγκες της σχολής. Πρόκειται επί της ουσίας για σπίτια και καταστήματα, ηλικίας άνω των 100 χρόνων, τα οποία θα φτιαχτούν στη βάση του παλιού τους χαρακτήρα. Υπάρχουν, επίσης, σκέψεις για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας στον ίδιο χώρο. Ήδη τέσσερις από τους φοιτητές της σχολής διαμένουν σε μικρά ανακαινισμένα διαμερίσματα ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής, σε παραπλήσια πολυκατοικία. Με βάση τα πλάνα, μέχρι το τέλος της τετραετίας όλο το τετράγωνο θα είναι ανακαινισμένο, και τα κτήρια θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων για τις ανάγκες δημιουργίας διδακτικών αιθουσών, γραφείων για τη διοίκηση και τους εκπαιδευτικούς κ.α. 

maria.stylianou@imhbusiness.com
 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Διασφαλίζεται η ευημερία σκύλων που φιλοξενούνται σε καταφύγιο-Παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Εντός του 2025 η αδειοδότηση πρώτου περιφερειακού καταφυγίου σκύλων στη Λευκωσία
Αυξημένο το επίπεδο των τιμών το 2024-Καμία ελπίδα για μείωση το 2025 διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στα σκαριά ακόμη μια πολυκατοικία του «κτίΖΩ»-Εν αναμονή εξελίξεων για τους πέντε που έστησαν πόδι
Η Κύπρος καταδικάζει σθεναρά την επίθεση στη Νέα Ορλεάνη-«Οι καρδιές μας είναι με τα θύματα»
Ευχαριστημένοι καταναλωτές και μαγαζάτορες από την κίνηση της ημέρες των γιορτών
Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του ο μουφτής των Κατεχομένων
Κοινοβουλευτική δράση με επιτροπές από την ερχόμενη βδομάδα Ολομέλεια
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας