Κι όμως υπάρχει κι άλλη Nicosia
10:32 - 18 Φεβρουαρίου 2016
Αν νομίζετε ότι το όνομα Nicosia το φέρει μόνο η δική μας πρωτεύουσα, κάνετε λάθος.
Υπάρχει μία μικρή πόλη στην επαρχία Έννα της Σικελίας, που έχει ακριβώς το ίδιο όνομα... Nicosia.
Η ιταλική αυτή πόλη που μαζί με την πόλη Troina αποτελούν τις βορειότερες της επαρχίας Έννα, έχει παράδοση στα αλατωρυχεία και την γεωργία.
Ιστορικά η προέλευση της Nicosia είναι αβέβαιη. Η αρχαίες πόλεις Engio, Erbita και Imachara είναι οι τρεις πόλεις με τις οποίες οι ιστορικοί συνδέουν την σημερινή Nicosia χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια απόδειξη ότι οι προαναφερθείσες πόλεις είναι στην πραγματικότητα αυτή που η Σισιλιάνοι ονομάζουν σήμερα Nicosia.
Σύμφωνα με ερευνητές, η σημερινή ονομασία της πόλης υποδηλώνει την ελληνική καταγωγή της, αφού πιστεύεται ότι έχει πάρει το όνομά της από τον Άγιο Νικόλαο (Νίκου Οίκος). Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι είναι ένα παράγωγο του ελληνικού ρητού «Πόλη της Νίκης" (Νίκης Οίκος).
Η Nicosia αναδύθηκε από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και συγκεκριμένα τους βυζαντινούς αποικισμούς στην περιοχή κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Στη συνέχεια επεκτάθηκε κάτω από την αραβική κυριαρχία και αργότερα κάτω από εκείνη των Νορμανδών, οπόταν και αρκετοί μετανάστες από την Λομβαρδία και το Πιεμόντε, οι λεγόμεοι «Λομβαρδοί», εγκαταστάθηκαν εκεί, αναπτύσσοντας μία γαλλο-ιταλική διάλεκτο που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.
Ο βασιλιάς Γουίλιαμ ο 2ος έκανε την Nicosia μια βασιλική πόλη, η οποία έπαιξε σημαντικό στρατηγικό ρόλο, εξαιτίας και της γεωργαφικής της θέσης, ανάμεσα σε Παλέρμο και Μεσσήνη. Συχνά δε, έδωσε φιλοξενία σε σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο αυτοκράτορας Κάρολος.
Στην Nicosia υπάρχει ένας καθεδρικός ναός, που χτίστηκε το 14ο αιώνα σε ένα προυπάρχον Νορμανδικό οικοδόμημα και είναι αφιερωμένος στον πολυούχο άγιο της πόλης τον Άγιο Νικόλαο. Η πρόσοψη έχει μια αξιοσημείωτη πύλη του 15ου αιώνα, ενώ το εσωτερικό διαθέτει ένα πίνακα ζωγραφικής του Χοσέ Ριμπέρα. Το καμπαναριό εξάλλου, είναι από τον 13ο αιώνα.
Η βασιλική εκκλησία Santa Maria Maggiore περιέχει μια κανάτα αγιασμού του 16ου αιώνα, το θρόνο του Καρόλου και ένα έξοχο πολύπτυχο μάρμαρο του Antonello Gagini.
Επισκέπτες της Σισιλιάνικης Nicosia έχουν εξάλλου την ευκαιρία να δουν από κοντά και την εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Από την άλλη το San Biagio έχει τοιχογραφίες από τον Giuseppe Velasquez και ένα τρίπτυχο από Antonello Gagini.
Η Εκκλησία του Carmine επίσης, μπορεί να υπερηφανεύεται για τον «Ευαγγελισμό» του Antonello Gagini.
Στην περιοχή υπάρχει και η εκκλησία του San Salvatore, αλλά και ερείπια του κάστρου, στο άνω τμήμα της πόλης.
Με πληροφορίες από wikipedia