Μίλησε σε ώτα μη ακουόντων

Την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Βουλή αναφορικά με το Κυπριακό. Μέσα από μια εκτενή ομιλία, παρέθεσε ιστορικά γεγονότα και ανέλυσε κεφάλαιο προς κεφάλαιο τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αποτύπωσε, πιστεύουμε, την πλήρη εικόνα της παρούσας προσπάθειας που καταβάλλεται για συνολική επίλυση του Κυπριακού, δεν ωραιοποίησε, ούτε και δαιμονοποίησε την κατάσταση. Μίλησε, θεωρούμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη γλώσσα της αλήθειας, με απόλυτη ειλικρίνεια.
Δεν θα σταθούμε στις αντιδράσεις των κομμάτων έπειτα από την ομιλία του Νίκου Αναστασιάδη στη Βουλή, αφού την παραμικρή αμφιβολία δεν είχαμε πως οι τοποθετήσεις τους θα ήταν αυτές που όντως τελικά υπήρξαν, πριν καν τον ακούσουν. Ισχύει, άλλωστε, στην περίπτωσή τους, αυτό που κάποτε είχε πει ο Αριστοφάνης: «Ου με πείσεις, καν με πείσης». Εκείνο στο οποίο θα σταθούμε και το οποίο κρίνουμε ως το πλέον κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα αναφορικά με τις διαχρονικές προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είναι το μέρος της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούσε στη συμφωνηθείσα βάση λύσης του προβλήματος. Τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Μια βάση λύσης που, όπως πολύ τεκμηριωμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε κατά την ομιλία του, υπήρξε αυτή την οποία αποδέχτηκαν και στην οποία βασίστηκε ο δικοινοτικός διάλογος όλα αυτά τα χρόνια, απ’ όλους ανεξαιρέτως τους προκατόχους του. Αλλά που είναι αυτή η βάση λύσης την οποία σήμερα άλλοι αμφισβητούν και άλλοι απορρίπτουν, ζητώντας φορτικά και με απίστευτη πολιτική ελαφρότητα να την αποκηρύξουμε. Παραγνωρίζοντας, στη δική μας αντίληψη, ηθελημένα το ανέφικτο ενός τέτοιου εγχειρήματος ή αν μη τι άλλο τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που επιχειρούσαμε κάτι τέτοιο.
Βεβαίως, είπαμε και πριν, δεν αναμέναμε και δεν αναμένουμε πως μετά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, όλοι όσοι τόσο αόριστα και γενικευμένα απαιτούν επανατοποθέτηση της βάσης λύσης του Κυπριακού, θ’ αφήσουν στην άκρη τους λαϊκισμούς και θα πολιτευτούν με πραγματισμό σε ό,τι αφορά τη βάση της λύσης. Ούτε προσδοκούμε πως θ’ αλλάξει κάτι στη συνολική τους προσέγγιση επί της παρούσας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ήμασταν πεπεισμένοι και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε ώτα μη ακουόντων...
 
 

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση