BREXIT και προσφυγική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής

Μηνύματα υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, από την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζητείται το Brexit και το προσφυγικό. 

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», διεμήνυσε προσερχόμενη η Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση», ήταν η δήλωση του Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαία μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ, αλλά στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ένωσης, διεμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος, αφού διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. «Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Τουσκ: Ή θα τα βρούμε ή θα αποτύχουμε στη Σύνοδο 

"Όπως ξέρετε είμαστε στο μέσο δύσκολων και ευαίσθητων διαπραγματεύσεων με το ΗΒ - ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: στη Σύνοδο ή θα τα βρούμε ή θα αποτύχουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο κτίριο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. 
 
Την ίδια ώρα στο άλλο μέτωπο, αυτό του προσφυγικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, παραπέμποντας σε λόγια της Άγγελα Μέρκελ: "Η κ.Μέρκελ είναι υπέρ του συστήματος ποσοστώσεων. Η Γερμανία είναι πυλώνας του συστήματος μετεγκατάστασης που προτείναμε". Παρομοίως δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε πόσους μετανάστες θα πάρουμε από την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν κατάφερε να έρθει στις Βρυξέλλες, σήμερα. "Πιστεύω ότι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία, το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε". Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το brexit κατά τη διάρκεια της Συνόδου. "Έχουμε να απαντήσουμε σε μια σειρά ερωτημάτων, είμαι πεπεισμένος ότι το ΗΒ θα παραμείνει ένα ενεργό και παραγωγικό μέλος της ΕΕ".
 
Τέλος σε σχέση με τους συνοριακούς ελέγχους, επανέλαβε ότι "έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν μου αρέσουν οι εθνικοί συνοριακοί έλεγχοι - μας λείπει η ευρωπαϊκή προσέγγιση, για την οποία θα συνηγορήσω σήμερα".
 
Κάμερον: Θα παλέψω για τη Βρετανία 
 
"Έχουμε να κάνουμε σημαντική δουλειά σήμερα και αύριο και θα είναι ασφαλώς δύσκολη", δήλωσε ο πρωθυπουργός του ΗΒ Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Θα δώσω μάχη για τη Βρετανία", είπε και συμπλήρωσε ότι "αν μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία, τότε έχει καλώς, αλλά δεν θα πάρω μια συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας".

"Είναι πολύ πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά, από το να κάνουμε κάτι βιαστικά, όμως με καλή θέληση και σκληρή δουλειά, πιστεύω ότι θα πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία", κατέληξε.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία