Καταναλωτές προσοχή: Αυτά είναι τα επικίνδυνα αποκριάτικα της αγοράς

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την ευκαιρία των επερχόμενων εκδηλώσεων για τις Απόκριες, επιθυμεί να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εντοπιστεί στην αγορά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ακατάλληλες αποκριάτικες μάσκες και στολές. Χαρακτηριστικά δείγματα τέτοιων μη συμμορφούμενων προϊόντων φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. 

Τα εν λόγω προϊόντα θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους διότι περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως φθαλικούς εστέρες ή/και αζωχρωστικές ουσίες. Οι φθαλικοί εστέρες χαρακτηρίζονται ως ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή ενώ οι αζωχρωστικές ενώσεις χαρακτηρίζονται ως καρκινογόνες ουσίες. Τα προϊόντα που περιέχουν τις πιο πάνω χημικές ουσίες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από το μέγιστο επιτρεπτό από την νομοθεσία όριο δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά.
 
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στα προϊόντα που αγοράζει, ιδιαίτερα όταν αυτά θα χρησιμοποιηθούν από παιδιά. Θα πρέπει ο καταναλωτής να μελετά με προσοχή τις επιμέρους πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων και σε περίπτωση που εντοπίζει προϊόντα για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες για την ασφάλειά τους ή διαπιστώνει ότι αυτά περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, τότε να ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του Συστήματος RAPEX στην παρακάτω διεύθυνση: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm
 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας