Μικρή η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού Ζίκα στην Κύπρο

Το κουνούπι τίγρης, που σχετίζεται με κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό Zίκα στη Λατινική Αμερική, μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη κατά το προσεχές μέλλον, καταδεικνύει νέα μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού Ζίκα στην Κύπρο είναι πολύ μικρή, ακόμη και αν η ασθένεια φθάσει σε γειτονικές χώρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, νέα επιστημονική δημοσίευση του Ινστιτούτου Κύπρου υπό τον Δρ. Kamil Erguler και συνεργάτες, σε συνεργασία με βρετανικά και γερμανικά ερευνητικά ιδρύματα, δείχνει ότι το κουνούπι τίγρης, πιθανός φορέας του ιού Ζίκα καθώς και άλλων επιβλαβών ιών, μπορεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη πιο εύκολα απ` ότι αρχικά νομιζόταν.

Οι ερευνητές με τη χρήση ατμοσφαιρικών μοντέλων γενικής κυκλοφορίας και δυναμικών μοντέλων πληθυσμού, μελέτησαν, σε παγκόσμια κλίμακα, τη διάδοση και εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, Aedes albopictus.

Το κουνούπι τίγρης είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένος διακομιστής των ιών του Δάγκειου πυρετού και Chikungunya και εικάζεται ότι είναι δυνατόν να μεταδίδει και τον ιό Ζίκα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι παρούσες κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη ευνοούν την εξάπλωση του κουνουπιού ακόμη και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, βόρεια Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

Κατά τη διάρκεια εκστρατείας παρατήρησης στην Κύπρο κατά τη διετία 2013-2014,
το Ινστιτούτο Κύπρου δεν εντόπισε το κουνούπι τίγρης ή οποιαδήποτε άλλα εισβάλλοντα είδη κουνουπιών στο νησί.

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων αυτών, προστίθεται, η πιθανότητα της εξάπλωσης του ιού Ζίκα στην Κύπρο είναι πολύ μικρή ακόμη και αν η ασθένεια φθάσει σε γειτονικές χώρες.

Χορηγός της μελέτης αυτής ήταν το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου και διεξήχθη σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συνδρομή και του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ενδημικής μετάδοσης του ιού Ζίκα στην Ευρώπη, καθώς τα μεμονωμένα κρούσματα που εμφανίστηκαν αναφέρονται σε περιπτώσεις ατόμων που ταξίδεψαν πρόσφατα στις χώρες όπου παρατηρείται εξάπλωση του ιού.

Στη Λατινική Αμερική, η διάδοση του ιού Ζίκα οφείλεται κυρίως σε τσιμπήματα από κουνούπια του είδους Aedes aegypti, τα οποία δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι και το κουνούπι τίγρης, που εξελικτικά συνδέεται στενά με το είδος Aedes aegypti, έχει επίσης τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού Ζίκα, αλλά αυτό δεν έχει τύχει ακόμη επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα http://vbd.cyi.ac.cy .

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου στις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά η Ένωση Δήμων
Στη γραμμή ΥΠΕΣ και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για τις Τ/κ περιουσίες και τα ευτελή μισθώματα
Κατσάδα Λοττίδου για ανισότητες στις εξετάσεις του δημοσίου για παιδιά εγκλωβισμένων-Εισηγείται λύσεις
Επίθεση Παγκυπρίου Συνδέσμου Σκυροποιών-«Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του»
Άλλοι εργάζονταν κανονικά και άλλοι έκαναν απεργία στα νοσοκομεία Πάφου και Πόλης
Καλεί σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την διάσταση Φύλων η Επίτροπος
Διευκρινίσεις ΥΠΑΝ για επίσκεψη μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Φειδία-«Δεν τελεί υπό την ευθύνη μας»
Εξυπηρετήθηκαν ελάχιστοι ασθενείς στο Γ.Ν. Λεμεσού-Διακομίζονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Έκκληση Παναγιώτου στα μέλη του κλάδου σκυροδέματος για επιστροφή στο διάλογο