Ο ΠΙΣ προχωρεί στη μελέτη βιώσιμου ΓΕΣΥ

 Τη διεξαγωγή εξειδικευμένης και ενδελεχούς μελέτης ενός ολοκληρωμένου, καθολικού και οικονομικά βιώσιμου Γενικού Συστήματος Υγείας, αποφάσισε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Η εξειδικευμένη μελέτη θα καθορίζει τις βασικές αρχές, προϋποθέσεις και προδιαγραφές που δύναται να διέπουν τον τρόπο λειτουργίας του.

"Θέλουμε να συμβάλουμε στη μελέτη ενός συστήματος που θα απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού καθεστώτος. Ενός συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη κρίσιμους δείκτες του τομέα της υγείας, όπως η προσβασιμότητα, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα, τα δικαιώματα των ασθενών, το εύρος των αναγκαίων υπηρεσιών, την πρόληψη, τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων και τη συνεχή εξέλιξη μέσω στοχευόμενων ερευνών. Κυρίως, ενός συστήματος που θα είναι λειτουργικά και οικονομικά βιώσιμο και θα το αντέχει το κυπριακό κράτος", σημειώνεται.

Την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, αναφέρεται, έχει αναλάβει ο διεθνής Συμβουλευτικός Οίκος Deloitte, ο οποίος κατέχει εκτενή εμπειρία, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, στον τομέα της υγείας. Η Συμβουλευτική Ομάδα της Deloitte απαρτίζεται από στελέχη τα οποία γνωρίζουν σε βάθος τα δεδομένα του τομέα της υγείας στην Κύπρο και διεθνώς, πράγμα που αποτελεί καταλυτική προϋπόθεση στον εντοπισμό υλοποιήσιμων προτάσεων.

Ζητούμενο της μελέτης, αναφέρει ο ΠΙΣ, είναι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της να βασίζονται σε λογικά και υλοποιήσιμα επιχειρήματα και οικονομικά δεδομένα και να λαμβάνουν υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα. Στόχος μας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία να προσφέρει γνώση και επιστημοσύνη προς τις αρμόδιες αρχές και να βοηθήσει στην κατεύθυνση ενός αναβαθμισμένου πλαισίου λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας.

"Η μελέτη θα λάβει υπόψη όλες τις απόψεις και εισηγήσεις των φορέων υλοποίησης του Συστήματος. Τον ιατρικό κόσμο, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τους επαγγελματικούς συνδέσμους και φορείς του τομέα της υγείας, τους κοινωνικούς εταίρους, τις ανάγκες των ασθενών. Η μελέτη θα στηριχθεί στη βάση σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών και τάσεων που εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο", προστίθεται.

Είμαστε βέβαιοι, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ουσιαστική μετεξέλιξη και κατ' επέκταση αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Πιστεύουμε ότι ο τομέας της υγείας μπορεί και πρέπει να καταστεί στην Κύπρο ο πιο αποδοτικός, οικονομικά βιώσιμος και κοινωνικά δίκαιος τομέας.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας