Κι όμως εδώ ζει μια οικογένεια με δύο άρρωστα παιδιά στο Καλό Χωριό

Οργανώσεις που ασχολούνται με τα αδέσποτα σκυλιά θα γνωρίζουν τον Παναγιώτη. Τον άνθρωπο που έτρεχε τις πιο περίεργες ώρες για να τρέξει σε διάσωση σκύλων που κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει, ροτβάιλερ, πιτ μπουλ, ντόμπερμαν και άλλα. Μια αναγνώστρια της ιστοσελίδας μας, μας παρακάλεσε να τον επισκεφθούμε γιατί όπως μας είπε είχε κάποια προβλήματα…  Αφού φτάσαμε στο Καλό Χωριό Λάρνακας.
 
Στο σπίτι όπου μένει ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου με τη σύζυγό του Ευγενία και τις δυο μικρές του κόρες μείναμε άφωνοι. Εκεί που νομίζαμε πως θα μιλούσαμε για τα ιατρικά προβλήματα των δυο κοριτσιών η προσοχή μας στράφηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει αυτή η οικογένεια. Ζητήσαμε την άδειά τους να φωτογραφίσουμε το σπίτι γιατί όταν ζούμε στον μικρόκοσμό μας, ζεστά ζεστά στο σπιτάκι μας ξεχνάμε ή και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι και αυτή μια πραγματική εικόνα της Κύπρου του 2016. Μια εικόνα που παρουσιάζει την ψυχρή αδιαφορία την δικιά μας, των αρχών, των τραπεζών…
 
Το σπίτι είναι «δανεικό». Ένας φίλος άφησε την οικογένεια να ζει σε αυτό το προσφυγικό σπίτι μέχρι να το χρειαστεί για την δική του κόρη. Δεν θα περιγράψουμε τις επιδιορθώσεις στο σπίτι που έκανε ο Παναγιώτης και πόσα έξοδα έκανε για να σταματήσει την υγρασία στους τοίχους, για να σταματήσει νερά να τρέχουν, για να μην καίγονται οι πρίζες στο άναμμα και πόσα ακόμα έχει κάνει για να μην κρυώνουν τα παιδιά και να πάψουν επιτέλους οι βρογχίτιδες. Οι φωτογραφίες του Αντρέα Λουκαΐδη «φωνάζουν» από μόνες τους.
 
 
 


Δυο κοριτσάκια που γεννήθηκαν με το ίδιο πρόβλημα
Τα δυο κοριτσάκια της οικογένειας γεννήθηκαν Ραιβοϊπποποδία,  μια πάθηση που εμφανίζεται από τη γέννηση, όμως πιο συχνά στα αγόρια παρά τα κορίτσια.

 

 

Το ένα ή και τα δυο πόδια του παιδιού παρεκκλίνει προς τα μέσα (ραιβότητα) και κάτω (ιπποποδία). Στη πρώτη κόρη, που σήμερα είναι τριών χρόνων, η πάθηση επηρέασε μόνο το ένα πόδι ενώ στο δεύτερο, που σήμερα είναι ενός χρόνου παρουσιάστηκε και στα δυο πόδια. Αυτό σήμαινε ιατρικές επεμβάσεις, φυσιοθεραπείες και όχι μόνο. Για την μεγαλύτερη κόρη η επέμβαση έγινε στον πρωτο χρόνο της ζωής της και θα πρέπει να κάνει και δεύτερη ενώ για στην μικρή έγιναν δυο εγχειρήσεις στον πριν κλείσει τα πρώτα της γενέθλια και ίσως χρειαστεί κι άλλες. Η θεραπευτική αγωγή που σύστησαν οι γιατροί  μπέρδεψαν τους γονείς που άκουσαν από Κύπρο και Ελλάδα διαφορετικά πράγματα αφήνοντάς τους σε απόγνωση. Στο παρόν στάδιο αναμένουν την άφιξη Αμερικανών γιατρών σε λίγες ημέρες στο Παρασκευαΐδειο για να προχωρήσουν.

 

 

Περισσότερο απόρησαν με την άρνηση γιατρών να υπογράψουν μια βεβαίωση για την κατάσταση των παιδιών ώστε να αγοράσουν ειδικά παπουτσάκια που φορούν παιδιά με αυτή τη πάθηση. Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης είπε στο Ρεπόρτερ, ότι κατά τη θεραπεία της μεγαλύτερης κόρης είχε μπει γύψος στο πόδι όπως και γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τους υποδείχθηκε ότι θα έπρεπε να αγόραζαν τα ειδικά παπούτσια από συγκεκριμένο τόπο. Στοίχιζαν, τους είπαν 1750 ευρώ και 450 ευρώ κάθε φορά που θα άλλαζαν το παπούτσι σε πιο μεγάλο μέγεθος. Ο Παναγιώτης, μη έχοντας τόσα λεφτά, επικοινώνησε με την κατασκευάστρια εταιρεία στη Γερμανία για να τα πάρει πιο φθηνά. Το μόνο που ζητούσε η εταιρεία ήταν μια βεβαίωση ότι όντως υποφέρει το παιδί από αυτή τη πάθηση πριν αποστείλει τα παπούτσια.

 

 


Αυτή η βεβαίωση όμως δεν δόθηκε από τους γιατρούς που επισκέφθηκαν και κανείς δεν έβγαζε τον γύψο από το παιδί με αποτέλεσμα να μείνει σε αυτό για ένα μήνα. Μετά την καθοδήγηση ενός Ισραηλινού γιατρού βρήκαν κάποιον που μπορούσε να τους βοηθήσει στη Λεμεσό και παράλληλα βρέθηκαν και τα ειδικά παπουτσάκια για 450 ευρώ.

 

 


Οι κλειστές πόρτες
Με τα ιατρικά έξοδα άρχισε ένας φαύλος κύκλος για το νεαρό ζευγάρι. Ο Παναγιώτης, ένας γεροδεμένος νέος στα 30 του χρόνια είχε δουλέψει ως μάγειρας, αλλά και ως κτηνοτρόφος αφού μεγάλωσε στη φάρμα του πατέρα του και πάντα τα ζώα αποτελούσαν ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής του. Απέκτησε το δικό του κοπάδι και αυτό ήταν που πάντα ήθελε. Με την γέννηση των κοριτσιών άρχισε να πουλά ο,τι μπορούσε για τα ιατρικά έξοδα φτάνοντας και στο κοπάδι που δεν ήθελε να αποχωριστεί. Στη συνέχεια πήρε διάφορες δουλειές που δυστυχώς πλήρωναν λίγα και τον κρατούσαν ατέλειωτες ώρες από το σπίτι. Με το πρόβλημα των κοριτσιών να είναι εις διπλούν τα έξοδα άρχισε να μην μπορεί να πληρώνει δόσεις στις τράπεζες και πρόστιμα, να τους κτυπά την πόρτα και να ζητά προσωρινή παγιοποίηση των δανείων ή αναδιάρθρωση ή κάποια λύση τέλος πάντων αλλά μάταια. Η πάθηση των κοριτσιών και οι συχνές επισκέψεις στους γιατρούς και στους φυσιοθεραπευτές καθήλωσαν και τους δυο στο σπίτι, χωρίς όμως να καθηλώνουν τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους. «Περιμένουμε τι θα μας πουν και οι Αμερικανοί γιατροί και θα κινηθούμε ανάλογα», μας λέει ο Παναγιώτης που είναι πρόσφυγας από το Ριζοκάρπασο. Έχει την πεποίθηση ότι αυτή η εποχή της απόγνωσης θα περάσει, όλα θα πάνε καλά με τα παιδιά, και στο τέλος θα αποκτήσει ξανά ένα κοπάδι. Ίσως να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν μένει σε ένα δικό του προσφυγικό σπίτι. «Έκανα αίτηση πριν επτά χρόνια» μας είπε. «Μόλις πριν λίγες μέρες ξαναρώτησα τι γίνεται και μου είπαν δεν έγινε συνεδρίαση, αν και γνωρίζω ότι σε άλλο άτομο εγκρίθηκε».
 
 
 
 
 

 
 
 

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας