Σφαγή στην Άγκυρα - 28 νεκροί και 61 τραυματίες μετά από βομβιστική επίθεση

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 61 τραυματίστηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο κέντρο της Άγκυρας, όπου και σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά τριών στρατιωτικών οχημάτων, τα οποία φέρεται να ήταν σταματημένα σε φανάρι.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη καθώς τα στρατιωτικά οχήματα βρίσκονταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, στο κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Ο αριθμός των νεκρών επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνήτη της τουρκικής πρωτεύουσας Μεχμέτ Αλί Κιλιτσλάρ. Οι δράστες της επίθεσης έβαλαν στο στόχαστρο οχήματα του στρατού κοντά στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

 

Η επίθεση αυτή, που σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από το κοινοβούλιο, την έδρα του γενικού επιτελείου στρατού και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ήταν τρομοκρατική ενέργεια, ανέφερε στο Twitter ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το ειδησεογραφικό κανάλι CNN Türk ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εκκωφαντικό ήχο, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι πλήθος εγκατέλειψε σταθμούς του μετρό στην τουρκική πρωτεύουσα.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Τούρκος Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και η επίθεση στην Άγκυρα. Συμμετείχαν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλούσι Ακάρ, ο Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλάν, ο αρχηγός ΜΙΤ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι. 


Είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι τώρα να απάντήσουμε σε τέτοιου είδους επιθέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, που στρέφονται κατά της ενότητας και του μέλλοντός μας, δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας οποτεδήποτε, οπουδήποτε, και σε όλες τις καταστάσεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επικείμενη επίσκεψή του στο Αζερμπαιτζάν μετά την είδηση της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό δήλωσε: «Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με την έκρηξη», ενώ ακύρωσε την αυριανή του επίσκεψη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το προσφυγικό.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας: «Η τρομοκρατία επιτέθηκε ύπουλα στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε την επίθεση».

 

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Οι υποψίες στο PKK

Προδοτική επίθεση χαρακτηρίζουν οι τουρκικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας, με στόχο τον τουρκικό στρατό.
Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εκτίμηση αρχών ασφαλείας είναι πως πίσω από επίθεση είναι το ΡΚΚ, το οποίο εκδικείται την Άγκυρα εξαιτίας των επιθέσεων της Τουρκίας εναντίον του PYD στη Συρία. Πάντως μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ούτε και υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τις υποψίες των αρχών ασφαλείας. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο, έστω και μικρό, να βρίσκεται πίσω από την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος.
Οι ίδιες πηγές των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι οι αρχές ασφαλείας έχουν ήδη καταλήξει στην ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος οδηγούσε το παγιδευμένο αυτοκίνητο. Πρόκειται για τον συριακής καταγωγής Σαλίχ Νετσάρ, η ταυτότητα του οποίου βρέθηκε από τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.
 

Να θυμίσουμε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου στην Άγκυρα σε διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια μιας πορείας ειρήνης.

Ακυρώνεται η συνάντηση εκπροσώπων των 11 χωρών μελών για τους πρόσφυγες

Στο μεταξύ η συνάντηση που προβλεπόταν να λάβει χώρα σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν "εθελοντικά" περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία, ακυρώθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση στην Αγκυρα ψες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Έκρηξη σε τουρκική πολιτιστική ένωση στη Στοκχόλμη

Εκρηξη κατέστρεψε τμήμα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται μια τουρκική πολιτιστική ένωση σε προάστιο της Στοκχόλμης χθες βράδυ, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, είπε η αστυνομία.
 
Η αστυνομία δήλωσε ότι έχουν σταλεί τεχνικοί για να εξετάσουν τα αίτια της έκρηξης. Το κέντρο βρισκόταν στο υπόγειο ενός κτιρίου στην Φίτγια, στην νοτιοδυτική Στοκχόλμη. "Δεν υπήρχε κανείς μέσα. Δεν τραυματίστηκε κανείς. Ηταν κλειδωμένο από το απόγευμα", εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Δεν έχει συλληφθεί κανείς και δεν υπάρχουν ύποπτοι, είπε.

 
 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών