Με αναφορές στο κυπριακό η έκθεση προόδου της Τουρκίας

Αναφορές στο κυπριακό περιλαμβάνει η έκθεση προόδου για την Τουρκία, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκθεση της εισηγήτριας ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, κάνει λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες επανένωσης, για εποικοδομητική προσέγγιση των δύο ηγετών, και εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διασύνδεση των δικτύων και τη διάνοιξη δύο νέων σημείων διέλευσης.
Επίσης, επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία Αναστασιάδη να καταστεί η Τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ και ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από το νησί, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει και για την Κύπρο το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η έκθεση ζητά από τη Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά την επίλυση, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να διευκολύνει την πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους - κάτι που καθώς συμβαίνει το επικροτεί.
 
Αμφιβολίες και επιδοκιμασίες
Πάντως, σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και επαίνους για τη συμμετοχή της στο προσφυγικό, περιέχει η έκθεση προόδου της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η έκθεση κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία της έκφρασης, ασκεί κριτική στην Τουρκία για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τις πιέσεις και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και ζητά ένα νέο σύνταγμα που να εγγυάται την πολυφωνία.
Την ίδια στιγμή εκφράζεται ικανοποίηση για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας προσχώρησης, καθώς και ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, όταν πληρούνται τα κριτήρια αξιολόγησης.
Η έκθεση του ΕΚ εξαίρει τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποδοχή του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο, και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.
Πάντως, η Ολλανδή εισηγήτρια επικρίνει έντονα την Κομισιόν ότι με την καθυστέρηση στην δημοσιοποίηση της δικής της έκθεσης έδωσε την εντύπωση ήθελε να βοηθήσει εκλογικά τον Ερντογάν για να πάρει κάποιου είδους αντάλλαγμα για το προσφυγικό.
 
 

Δειτε Επισης

Στο Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025
Από το 2020 στο 2024... Ένας πόλεμος με πολλές μάχες και τίτλοι τέλους με προαναγγελία για νέα αρχή
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»