Με αναφορές στο κυπριακό η έκθεση προόδου της Τουρκίας
07:10 - 16 Φεβρουαρίου 2016

Η έκθεση της εισηγήτριας ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, κάνει λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες επανένωσης, για εποικοδομητική προσέγγιση των δύο ηγετών, και εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διασύνδεση των δικτύων και τη διάνοιξη δύο νέων σημείων διέλευσης.
Η έκθεση ζητά από τη Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά την επίλυση, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και να διευκολύνει την πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους - κάτι που καθώς συμβαίνει το επικροτεί.
Αμφιβολίες και επιδοκιμασίες
Πάντως, σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και επαίνους για τη συμμετοχή της στο προσφυγικό, περιέχει η έκθεση προόδου της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η έκθεση κάνει λόγο για οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία της έκφρασης, ασκεί κριτική στην Τουρκία για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τις πιέσεις και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και ζητά ένα νέο σύνταγμα που να εγγυάται την πολυφωνία.
Η έκθεση του ΕΚ εξαίρει τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποδοχή του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο, και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.