Οι προϋπολογισμοί των κυπριακών ομάδων

Το Financial Fair Play της UEFA, το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτη του 2013 και κατ’ επέκταση η οικονομική κρίση, οδήγησε τα πλείστα ποδοσφαιρικά σωματεία σε οικονομική περισυλλογή. Μάθημα αποτέλεσε επίσης το πάθημα αρκετών μεγάλων ομάδων, οι οποίες ξόδευαν αλόγιστα τα προηγούμενα χρόνια και βρέθηκαν με δυσβάσταχτα χρέη. Εξαίρεση αποτελεί η ΑΕΚ αφού είναι η μοναδική ομάδα που αύξησε το μπάτζετ της, έστω και ελάχιστα σε σχέση με πέρσι, ενώ ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει μακράν τον πιο μεγάλο προϋπολογισμό από όλες τις ομάδες της Κύπρου.
 
Κάθε μήνα η επιτροπή κριτηρίων της ΚΟΠ ελέγχει τα οικονομικά των σωματείων, τα οποία οφείλουν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς ποδοσφαιριστές, τεχνικό επιτελείο και υπαλληλικό προσωπικό, καθώς κάθε τριμηνία η UEFA περνάει από «κόσκινο» τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων και επιβάλλει βαριές κυρώσεις σε όσες δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.
 
Το οικονομικό «σουλούπωμα» των κυπριακών ομάδων πιστοποιεί και ο υπεύθυνος της επιτροπής κριτηρίων της ΚΟΠ, Νικ Νικολάου: «Ο μηνιαίος έλεγχος που εφαρμόσαμε (σ.σ. επιτροπή κριτηρίων της ΚΟΠ), έχει βοηθήσει. Βλέπουμε βελτίωση. Κάποια σωματεία λόγω των πολλών χρεών σε εκατομμύρια που έχουν συσσωρευτεί, δυσκολεύονται. Οι προϋπολογισμοί, έχουν πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα και μπήκαμε στο σωστό δρόμο. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά. Ελπίζω να τα καταφέρουν και να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους. Πιστεύουμε ότι αυτή η τακτική έχει βοηθήσει στη βελτίωση των οικονομικών των σωματείων. Δεν βοηθά η γενική κατάσταση της οικονομίας, κάτι που επηρεάζει τα έσοδα. Βλέπουμε όμως ότι οι προϋπολογισμοί, είναι πολύ πιο κάτω και πιο λογικοί σε σχέση με τα οικονομικά των σωματείων».
 

ΑΠΟΕΛ
Προϋπολογισμός:10,5 εκατ. ευρώ

Με μισθολόγιο ποδοσφαιρικού τμήματος στα 7 εκατ. ευρώ και συνολικό μπάτζετ 10,5 εκατ. ευρώ ο ΑΠΟΕΛ είναι, μακράν της δεύτερης, η ομάδα με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό του πρωταθλήματος. Τα έσοδα των «γαλαζοκιτρίνων» από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγίες και διαφημίσεις κυμαίνονται στα 5 εκατ. ευρώ και η ομάδα της Λευκωσίας παίζει κορώνα-γράμματα τη βιωσιμότητα της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο αποκλεισμός στα play off του Champions League από την Αστάνα στέρησε από τον ΑΠΟΕΛ ένα τεράστιο ποσό από ενδεχόμενη είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (τα έσοδα θα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 18 εκατ. ευρώ), εντούτοις στο ταμείο της ομάδας μπήκε ένα κομπόδεμα 5 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε μείωση 15% στο μισθολόγιο των ποδοσφαιριστών, όμως οι υπερβάσεις της τελευταίας στιγμής των Καβενάγκι και Βάτερμαν εκτόξευσαν το μπάτζετ στα 10,5 εκατ. ευρώ.
 
ΑΝΟΡΘΩΣΗ
Προϋπολογισμός: 5,5 εκατ. ευρώ

Έξοδα (μισθολόγιο-λειτουργικά) 3 εκατομμυρίων ευρώ έχει η Ανόρθωση, ο προϋπολογισμός της οποία εκτοξεύεται στα 5,5 εκατ. ευρώ καθώς η διοίκηση ξοδεύει ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο για εξόφληση παλιών χρεών.   
Σταθερό στα 2,5 εκατ. ευρώ παρέμεινε και φέτος το μισθολόγιο του ποδοσφαιρικού τμήματος της Ανόρθωσης, παρά την πρόθεση της διοίκησης για μείωση του μπάτζετ. Ακριβότερος ποδοσφαιριστής της «Κυρίας» είναι ο Νίκολας Μαρτίνες με ετήσιες απολαβές 200 χιλιάδες και ακολουθούν οι Πελέ (140 χιλιάδες ευρώ) και Ορλάντι (130 χιλιάδες ευρώ). Η συντήρηση του «Αντώνης Παπαδόπουλος» και του προπονητικού κέντρου «Αντώνης Καρράς», σε συνδυασμό με λειτουργικά έξοδα και μισθούς υπαλληλικού προσωπικού ανεβάζουν το μπάτζετ της Ανόρθωσης στα 3 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα για την ομάδα της Αμμοχώστου δεν σταματάνε όμως εδώ, καθώς καταβάλλονται κάθε χρόνια περίπου 2,5 εκατ. ευρώ σε παλιά χρέη σε παίκτες, προπονητές και τραπεζικά ιδρύματα. Το χρέος από 17 εκατ. ευρώ που ήταν πριν 2,5 χρόνια, μειώθηκε στα 9 εκατ. ευρώ και με βάση το πλάνο πενταετίας που τέθηκε η Ανόρθωση θα χρωστά κάτω από ένα εκατ. ευρώ το 2020.
 
ΟΜΟΝΟΙΑ
Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. ευρώ

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομόνοιας τον Ιούνη του 2015 ανακοινώθηκε ότι το χρέος του σωματείου ανέρχεται στα 14.760.000 ευρώ, 1.500.000 ευρώ μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με τους «πράσινους» να έχουν πλεόνασμα 700 χιλιάδων ευρώ, το οποίο προήλθε λόγω της συρρίκνωσης των εξόδων στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Η διοίκηση Δώρου Σεραφείμ πιστώνεται το οικονομικό νοικοκύρεμα του τριφυλλιού, καθώς πλήρωσε 3.764.000 ευρώ σε διάστημα 21 μηνών σε παλιά χρέη, που αφορούν πρώην παίκτες και προπονητές. Οι παλιές αμαρτίες κυνηγούν και θα συνεχίσουν να κατατρέχουν την Ομόνοια που κάνει «εκπτώσεις» στην ποιότητα του ρόστερ, όμως μετά από χρόνια έχει καταφέρει να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αν και το μισθολόγιο  του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, αν προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης της ομάδας και του προπονητικού κέντρου «Ηλίας Πούλλος» καθώς και οι πληρωμές σε ποδοσφαιριστές που κατέθεσαν προσφυγή, τα συνολικά έξοδα της Ομόνοιας ανέρχονται στα 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
 
ΑΠΟΛΛΩΝ
Προϋπολογισμός: 4 εκατ. ευρώ

Αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρσι είναι ο προϋπολογισμός του Απόλλωνα. Οι «γαλάζιοι» της Λεμεσού ήταν προσεχτικοί στις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν τόσο το περασμένο καλοκαίρι, όσο και τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά της εταιρίας. Το pay roll (μισθολόγιο) του ποδοσφαιρικού τμήματος στο Κολόσσι κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση Νίκου Κίρζη να πετυχαίνει το σκοπό που είχε θέσει προτού αρχίσει η σεζόν. Από τα 5 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός της Λεμεσιανής ομάδας την περσινή περίοδο, μειώθηκε στα 4 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει στη διοίκηση να κλείνει με ισοζύγιο εσόδων-εξόδων τη χρονιά.
 
ΑΕΚ
Προϋπολογισμός: 2,6 εκατ. ευρώ

Η ομάδα της Λάρνακας πιστώνεται το γεγονός πως καταφέρνει να παρουσιάζει ανταγωνιστικό σύνολο που διεκδικεί τα τελευταία δύο χρόνια το πρωτάθλημα έχοντας πολύ χαμηλό μπάτζετ. Το ποδοσφαιρικό τμήμα κοστίζει 2,2 εκατ. ευρώ και μαζί με τα διαχειριστικά έξοδα οι δαπάνες της ΑΕΚ ανέρχονται στα 2,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση Άντρου Καραπατάκη όταν ανέλαβε τον διοικητικό θώκο τα Χριστούγεννα του 2013 η ομάδα της Λάρνακας είχε χρέος 4 εκατ. ευρώ, το οποίο «ροκάνισε» σε δύο χρόνια και σήμερα η ΑΕΚ χρωστά 1,5 εκατ. ευρώ. 
 
ΑΕΛ
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. ευρώ

Η ΑΕΛ είναι η ομάδα που ψαλίδισε περισσότερο από κάθε άλλη τον προϋπολογισμό της σε σχέση με πέρσι. Η ομάδα της Λεμεσού ξόδεψε πέρσι 4 εκατ. ευρώ για την ποδοσφαιρική ομάδα, εντούτοις η διοικητική αβεβαιότητα το προηγούμενο καλοκαίρι έφερε ραγδαία μείωση του μπάτζετ, το οποίο ανέρχεται φέτος στο 1,5 εκατ. ευρώ. Η επιστροφή του Πάμπου Χριστοδούλου στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας δημιουργεί προσδοκίες ενόψει της νέας σεζόν, καθώς ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής απέδειξε πολλάκις στο παρελθόν ότι έχει την ικανότητα να δημιουργεί ομάδες από το μηδέν με χαμηλό κόστος, κάτι που θα επιδιώξει το ερχόμενο καλοκαίρι.
 
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Προϋπολογισμός: 1 εκατ. ευρώ

600 χιλιάδες ευρώ είχε στη διάθεση του ο τεχνικός διευθυντής της Νέας Σαλαμίνας, Μάκης Παπαϊωάννου, για την στελέχωση του φετινού ρόστερ. Οι «ερυθρόλευκοι» συντηρούν το στάδιο «Αμμόχωστος» και το προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Μενεού, στο οποίο προχώρησαν πρόσφατα σε εργασίες αναβάθμισης και θα χρειαστούν 1 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις φετινές τους υποχρεώσεις.
 
Η χρηματιστηριακή αξία των κυπριακών ομάδων σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt.com

Δειτε Επισης

Χρήστος Δάντης: «Θα ξαναπαντρευόμουν με μεγάλη χαρά»
Νένα Χρονοπούλου: «Είμαστε 1.500.000 ΑμεΑ. Το 87% είναι μάνες που έχουν εγκαταλειφθεί από συζύγους»
Ηλίας Βαλάσης: «Ήμουν πολλά χρόνια στρατιωτικός, υπάρχουν σιχάματα στις Ένοπλες Δυνάμεις σαν τον Βλάσση»
Κατερίνα Καινούργιου: «Μην παρκάρετε σε ράμπες αναπήρων, τι δεν καταλαβαίνετε; Ζώα όλοι σας!»
Χάρης Ρώμας: «Έχω σχέση και είμαι καλά. Δεν είμαι για να δίνω τα ρέστα μου και να πέφτω κάτω. Μεγάλωσα»
Ναταλία Δραγούμη: «Ένα ψυχολογικό πρόβλημα που έχω είναι αυτό. Έχω φοβία και ψύχωση»
Θλίψη στον καλλιτεχνικό – και όχι μόνο – κόσμο έχει σκορπίσει ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη
Βάνα Πεφάνη: «Oι γυναίκες μετά τα 45 με 60 είναι πραγματικά σαν να μην έχουν θέση στο επάγγελμα»
Λάκης Γαβαλάς: «Δεν δέχτηκα κάποιο τηλεφώνημα από την αδελφή μου, μετά τα όσα είπα για τη σχέση μας»
«Κόλαφος» η Πηνελόπη Αναστασοπούλου για Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Λυπηρό, δεν μου άρεσε καθόλου»