Στο σφυρί κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος

 
Η κυβέρνηση των Φιλιππινών έχει εγκρίνει την διεξαγωγή δημοπρασίας ώστε να πωληθούν τα κοσμήματα της Ιμέλντα Μάρκος. Η συνολική τους αξία εκτιμάται στα 21 εκατομμύρια.
Οι τρεις συλλογές της πρώην πρώτης κυρίας των Φιλιππινών αποτελούνται από εκθαμβωτικά κοσμήματα και πετράδια. Οι δυο από αυτές είναι δεσμευμένες σε δικαστική υπόθεση ενώ η συλλογή της Χαβάης, η οποία κατασχέθηκε στο τελωνείο των ΗΠΑ όταν έφθασε η οικογένεια των Μάρκος στην Χαβάη μετά τη πτώση τους το 1986, πωλείται τώρα στη διεθνή αγορά.  
Ένα από τα ακριβότερα κομμάτια της συλλογής είναι ένα σπάνιο ροζ διαμάντι 25 καρατίων, με μέγεθος όσο μια ρώγα σταφυλιού.
 
 
Η αξία του ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Στην συλλογή συμπεριλαμβάνεται και μια διαμαντένια τιάρα Καρτιέρ που αξίζει πέραν των 50 χιλιάδων δολαρίων.
 


Τα κοσμήματα που έχουν σημαντική ιστορική και πολιτική σημασία, θα εκτεθούν σε δημόσια θέα πριν δημοπρατηθούν.  

 

 


Ο Ρίτσαντ Τ. Αμουράο, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε για την ανάκτηση του παράνομου αμύθητου πλούτου της οικογένειας του δικτάτορα, ανάφερε στο CNN ότι η έκθεση αυτών των κοσμημάτων θα συμβάλει στην ενημέρωση, ιδίως της νεότερης γενιάς για την διακυβέρνηση και τη διαφθορά των Μάρκος.

 


Στόχος της ειδικής επιτροπής είναι να εκτεθούν και οι τρεις συλλογές και να δημοπρατηθούν πριν αλλάξει η θητεία του νυν προέδρου της χώρας Μπενίνιο Ακίνο το 2017.
Σύμφωνα με την επιτροπή τίποτα από όλα αυτά δεν σχετίζεται με τη αυξανόμενη δημοτικότητα του Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, γιού της Ιμέντα και του Φέρντιναντ Μάρκος.
Οι Μάρκος είχαν κατηγορηθεί ότι έκλεψαν δισεκατομμύρια από τον λαό τους κατά την προεδρία του Φέρντιναντ. Η δε Ιμέλντα προκαλούσε με τα εξωφρενικά της έξοδα. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούσε η πανάκριβη συλλογή των παπουτσιών της που αριθμούσε 4000 ζευγάρια.


Ο Φέρντιναντ Μάρκος κυβερνούσε τη χώρα από το 1972 μέχρι την ανατροπή του το 1986. Απεβίωσε το 1989.
Η Ιμέλντα, 86 χρόνων σήμερα, έγινε πρώτη κυρία των Φιλιππινών σε ηλικία 35 ετών. Αγαπούσε τη χλιδάτη ζωή αλλά έγινε και γνωστή για τη σκληρότητά της. Εναντίον της έχουν κατατεθεί 900 αγωγές και μηνύσεις. Της επετράπη να επιστρέψει στις Φιλιππίνες το 1991 και μάλιστα εξελέγη τον Μάιο του 2010 βουλευτής του κοινοβουλίου και επανεξελέγη τον Μάιο του 2013. Το δικαστήριο την καταδίκασε να επιστρέψει 230.000 δολάρια τα οποία αποδείχθηκε ότι είχε κλέψει από την υπηρεσία σίτισης της χώρας.
 
Πηγή: Με πληροφορίες από το CNN
 
 

 

 

Δειτε Επισης

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Μαλάτεια της Τουρκίας
Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Συρία-Καταστράφηκαν γέφυρες
Τριανταδιάχρονος στην Πολωνία σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του, κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά
Θρίλερ με την πτώση αεροπλάνου στη Λιθουανία-Το Βερολίνο δεν αποκλείει «εξωτερική ανάμειξη» στη συντριβή
Οι βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας αξιοποιούν την AI για να αντιμετωπίσουν τον κυβερνοπόλεμο της Ρωσίας
Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο
Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν στους όρους για τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Ρινγκ το κοινοβούλιο της Σερβίας-Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Τουλάχιστον 16 νεκροί και 7 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία
Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο μετά από πυροβολισμούς-Τραυματίες ένα οχτάχρονο κορίτσι και ένας άνδρας