Επί τάπητος οι προτάσεις για αρχείο ΚΥΠ την ερχόμενη Τρίτη

Δύο προτάσεις για το χειρισμό του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ κυρίως σε ό,τι αφορά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσιοποίηση εγγράφων θα τεθούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής την επόμενη Τρίτη.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά από συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι «από τα 37 άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχει πλήρης συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων για τα 36 από αυτά». Απομένει ένα άρθρο, πρόσθεσε, «το άρθρο 7 που αφορά στο αρχείο της ΚΥΠ για το οποίο θα υπάρχουν την ερχόμενη Τρίτη καταληκτικά δύο προτάσεις, δύο προσεγγίσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο «η μία αφορά τη δημιουργία αρχείου στην ΚΥΠ με ξεχωριστές ρυθμίσεις από την υπόλοιπη διαχείριση των άλλων κρατικών αρχείων και η δεύτερη πρόταση αφορά τη συνέχιση, αν θέλετε, της ένταξης του αρχείου της ΚΥΠ μέσα στα πλαίσια του περί Κρατικών Αρχείων νόμου».
«Και οι δύο προσεγγίσεις ασφαλώς είναι θεμιτές, έχουν τη φιλοσοφία τους», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, εξηγώντας ότι «στόχος είναι να μπει το θέμα του αρχείου της ΚΥΠ και κυρίως της δημοσιοποίησης των αρχείων πάνω σε μια βάση που να εξυπηρετεί τις ιστορικές και πολιτικές αναγκαιότητες και ανάγκες του τόπου»
«Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπάρχει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ΚΥΠ, αναλάβαμε ως ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις μια πρωτοβουλία που αφορά τη ρύθμιση του ζητήματος του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ», ανέφερε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις του για το θέμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού το ΑΚΕΛ προτείνει όπως περιληφθεί πρόνοια στη νομοθεσία της ΚΥΠ, η οποία θα ρυθμίζει σε γενικές γραμμές τον τρόπο διαχείρισης του ιστορικού αρχείου της ΚΥΠ.



  

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική