Αισχροκέρδεια στο παντοπωλείο των φυλακών

Αισχροκέρδεια και έλλειψη χρηστής διοίκησης με τιμές αυξημένες κατά 20% - 60% σε σχέση με τις υπεραγορές, εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο συνεργατικό παντοπωλείο των φυλακών, με την Επιτροπή Ελέγχου να ζητά όπως επαναξιολογηθεί το σύστημα και κατατεθεί πρόταση με αλλαγές εκ βάθρων.
«Οι διαχρονικές επισημάνσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας για τη λειτουργία του συνεργατικού παντοπωλείου προσωπικού των κεντρικών φυλακών χρονολογούνται από το 1972», ανέφερε στις δηλώσεις του Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.
Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι «λειτουργούσε ένα σύστημα στρεβλώσεων, ψηλών τιμών που άγγιζαν τα όρια της αισχροκέρδειας και μη χρηστής διοίκησης όσον αφορά την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με το μισθό τόσο των δεσμοφυλάκων αλλά και όσων απασχολούνταν πλήρως στο εν λόγω συνεργατικό παντοπωλείο», πρόσθεσε.
«Όταν καταγγείλαμε το θέμα στον Γενικό Ελεγκτή προκειμένου να το διερευνήσει ως ΑΚΕΛ, το πρώτο που μας ανησυχούσε ήταν να επιβεβαιωθεί κατά πόσον υπήρχε αισχροκέρδεια σε βάρος των φυλακισμένων», ανέφερε από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και εισηγήτρια του θέματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Πρόκειται, όπως είπε, για μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, δεινοπαθούν οι οικογένειες τους και οι οικονομικοί πόροι διαβίωσης είναι ελάχιστοι και περιορισμένοι. Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου «η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι καταπέλτης.
Από την πλευρά ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε ότι από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή φάνηκε ότι το κέρδος ήταν 20% – 60% περισσότερο από αυτά που αγοράζουν από οποιαδήποτε υπεραγορά. «Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε, προσθέτοντας ότι την οικονομική επιβάρυνση την έχουν οι οικογένειες των φυλακισμένων και αυτό το φαινόμενο πρέπει να τελειώσει πάραυτα.
Σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το παντοπωλείο των φυλακών λειτουργεί τελικά ως επιχείρηση που την είχαν δεσμοφύλακες από το 1964 μονοπωλιακά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ν` ανεβούν οι τιμές και να υπάρχει αισχροκέρδεια, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, μια είναι η λύση, να καταργηθεί η συνεργατική εταιρεία των δεσμοφυλάκων και να λειτουργήσει κανονικά μια καντίνα για τους κρατούμενους μέσα από τις διαδικασίες των φυλακών όπως γίνεται και στο στρατό με το ΚΨΜ. Πρόκειται για μια από τις δύο επιλογές που προτείνει, όπως ανέφερε, και ο Γενικός Ελεγκτής.



  

Δειτε Επισης

Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος
Έκκληση Ομάδα Πρωτοβουλίας για μη αδειοδότηση νέας βιομηχανικής μονάδας σε Δάλι-Λατσιά
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός Πανεπιστημίου Κύπρου
Αυξημένες δυνατότητες για πολιτική επιστράτευση δίνει νομοσχέδιο στην ΚΥΠΣΕΑ
Η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία για γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο
Πιλοτικό πρόγραμμα πολιτιστικής παιδείας σε 15 σχολεία εξήγγειλαν Υπουργείο Παιδείας και Υφ. Πολιτισμού
Τρεις τόνους φαρμάκων και αναλώσιμων αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Λίβανο