Καρκινοπαθής χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας ασθενής χειρουργήθηκε στον εγκέφαλο για την αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου και όχι μόνο ήταν ξύπνιος αλλά φορούσε και γυαλιά τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας προκειμένου να ελέγχονται οι λειτουργίες του και να αποφευχθούν τυχόν βλάβες στο οπτικό πεδίο του, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο CHU του Ανζέρ, στη δυτική Γαλλία.
"Χειρουργικές επεμβάσεις με τον ασθενή ξύπνιο γίνονται από το 2000, όμως το πρωτοποριακό στοιχείο σε αυτήν ήταν τα γυαλιά 3D με τα οποία ο ασθενής βυθίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα που μας επιτρέπει να ελέγχουμε πιο περίπλοκες αντιδράσεις του, όπως το οπτικό πεδίο του ή τη λήψη αποφάσεων σε έκτακτες περιστάσεις", εξήγησε το νοσοκομείο.
Μέχρι σήμερα οι ασθενείς που χειρουργούνταν έχοντας τις αισθήσεις τους, αντιδρούσαν στα ερεθίσματα όταν οι νευροχειρουργοί διέγειραν συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου τους. Έτσι, οι γιατροί μπορούσαν να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο με ακρίβεια και να αποφύγουν περιοχές του που θα επηρέαζαν, εάν προκαλούσαν κάποια βλάβη, σημαντικές λειτουργίες όπως την κίνηση ή την ομιλία του ασθενούς.
Η εικονική πραγματικότητα "ανοίγει το δρόμο για (ιατρικές) πράξεις ακριβείας και μας επιτρέπει να οραματιστούμε επεμβάσεις που μέχρι τώρα ήταν αδύνατες, όπως την αφαίρεση όγκων από σημεία του εγκεφάλου δύσκολα προσβάσιμα", τόνισε σε ανακοίνωσή της η ιατρική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο νευροχειρουργός Φιλίπ Μενεί. Με τον τρόπο αυτό εξάλλου θα περιοριστούν και οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο ασθενής χειρουργήθηκε στις 27 Ιανουαρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα "η κατάσταση της υγείας του είναι άριστη", πρόσθεσε το νοσοκομείο.
  

Δειτε Επισης

Εξήγησε τις ανακριτικές ενέργειες ο υπεύθυνος αξιωματικός μετά τις καταγγελίες κατά του Al Jazeera
Πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέρια μέσα, προστατεύθηκαν οικίες
Θετικά βλέπουν οι βουλευτές την επέκταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία-Ανάγκη μέριμνας μετά τα 22 έτη
Θεσμοθετείται ο Γενικός Δημόσιος Κατήγορος-Οι αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συμβουλίου
Απάτη €700 εκατ. μέσω Πειραιά αποκάλυψε η επιχείρηση «CALYPSO»
Καλεί σε επανεξέταση του αιτήματός για το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-«Δεν είμαι καθαιρεμένος, ούτε σε αργία»
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί καλοκαιριάτικα στα ορεινά-Ξαφνική καταιγίδα στην επαρχία Λεμεσού
Συναγερμός για ακραία ζέστη στην Ευρώπη-Τι είναι ο θερμικός θόλος
Αναζητά τρία πρόσωπα για κλοπές η Αστυνομία (pics)
«Δεν είχα σκοπό να στοχοποιήσω την ηγεσία» διευκρινίζει ο Αναστασιάδης-«Δεν θα διστάσω να είμαι αυστηρότερος»